ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΙ ΘΕΡΜΑ ΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΘΗΜΑΤΟΣ «Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΔΕΞΙΑ»

Και είναι χαζό να λέμε «Μα δεν διάλεξε ο Αλέξης να γίνει σύμβολο», διότι ούτε νεκρός διάλεξε να είναι. Αλλά είναι. Η σφαίρα ενός αστυνομικού, που θεώρησε καλό να ξεσυνεριστεί 15χρονους εφήβους (και να μη μείνει στις φραστικές αντεγκλήσεις), τον έστειλε για πάντα αλλού…

Γράφαμε συχνά ότι ένα από τα μεγάλα μειονεκτήματα της Νέας Δημοκρατίας είναι η δημιουργία συνθηκών που παραπέμπουν τη συλλογική μνήμη στο παρελθόν και στην καταγωγή της, στη βία, την καταστολή, τη στενή σχέση με δικαστικά και θρησκευτικά κυκλώματα. Τα έκανε όλα! Φρόντισε ώστε κανένα από αυτά τα μειονεκτήματα να μη μείνει θαμμένο, αλλά να έρθει στην επιφάνεια ώστε να αναβιώσει στην πράξη (αν και δεν το φωνάζει κανείς πια) το σύνθημα που ως μορφή και περιεχόμενο συνέβαλε σε αρκετές νίκες του ΠΑΣΟΚ: «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά».

Η αλήθεια είναι πως το είχε ξεχάσει ή είχε κάθε καλή διάθεση να το ξεχάσει. Το στυλ διακυβέρνησης του τόπου από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου και μετά (Ιούνιος 1996) είχε πολλά δεξιά στοιχεία τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην οικονομία, την ανάπτυξη και το μειωμένο ενδιαφέρον προς τον κόσμο. Με αποτέλεσμα ο Κ. Καραμανλής, από το 1997, όταν ανέλαβε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, να προβάλλει ένα ανθρώπινο, λαϊκό πρόσωπο που έπιασε τόπο και με αυτό έφτασε στην πρωθυπουργία. Ίσως δεν περίμενε ούτε ο ίδιος ότι τα στελέχη του θα διακρίνονταν από βουλιμία για τους καρπούς της εξουσίας και από επιπολαιότητα ως προς τον χειρισμό της καθημερινότητας. Αν όμως έπρεπε κάτι να κοιτάξει ο Καραμανλής και να φροντίσει να μη γίνει, ήταν η εμφάνιση της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Δεν το κατάφερε και συνέβη με τον χειρότερο μάλιστα τρόπο.

Τώρα το παζλ συμπληρώνεται και οι πολίτες εισπράττουν μιαν άθλια εικόνα οπλοφόρου, επιφορτισμένου με το καθήκον να μας προστατεύει, να βγάζει το όπλο και να σκοτώνει έναν έφηβο. Η απεχθής εικόνα της αστυνομικής βίας επιστρέφει. Και δεν πρόκειται να πιάσει τη φορά αυτή το κόλπο της καλλιέργειας ανασφάλειας στους πολίτες ώστε να ξαναεπιλεγεί η ίδια η κυβέρνηση. Δεν πρόκειται να πιάσει το κόλπο της βαλλόμενης κυβέρνησης από σκοτεινά κέντρα (έπιασε με τις υποκλοπές όταν υποτίθεται πως παρακολουθούσαν ακόμα και το κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, έπιασε με τις πυρκαγιές που κατέκαψαν πέρσι το καλοκαίρι την Πελοπόννησο και την Εύβοια και εν μέρει αποδόθηκε –με επιτυχία– σε προβοκάτσια κατά της κυβέρνησης), μια και αυτήν τη φορά ήταν τόσο επιδεικτική η απουσία της Αστυνομίας από όσα ακολούθησαν τον φόνο του 15χρονου μαθητή, που δημιούργησε οργή στον κόσμο.

Αυτοί που σχεδίασαν –αν τη σχεδίασαν και δεν έγινε λόγω απλής ανικανότητας– την απουσία των αρχών από την καταστολή εμπρησμών, καταστροφής και λεηλασίας καταστημάτων και περιουσιών, το παράκαναν. Με αποτέλεσμα ο κόσμος, ακόμα και οι περίφημοι «νοικοκυραίοι», να νιώσει εξαιρετικά ανασφαλής με αυτήν την κυβέρνηση που έχει στις διαταγές της την Αστυνομία. Ήσαν λοιπόν απόντες από παντού. Και σε πολλές περιπτώσεις η παρουσία των ΜΑΤ ήταν τόσο άσχημη, άσχετη και προκλητική που εκδιώχθηκαν από τους πολίτες με το σύνθημα «Φύγετε, μας ενοχλείτε». Όχι από «κουκουλοφόρους», «γνωστούς-αγνώστους» και άλλες ηλίθιες εκφράσεις που χρησιμοποιούνται από μέσα ενημέρωσης και κόμματα για να περιγράψουν είτε μέλη αναρχικών και εξωκοινοβουλευτικών κινημάτων είτε μεμονωμένους συγκρουόμενους με τις δυνάμεις καταστολής. Όλα αυτά είναι αποδοτέα. Δεν γίνονται εκ Θεού. Κάποιος έχει ευθύνες και δεν είναι άλλος από την κυβέρνηση, που έχει την ευθύνη να οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες υπό ομαλές, νόμιμες και αποδεκτές συνθήκες. Και οι πολίτες θα αποδώσουν αυτές τις ευθύνες όπου ανήκουν. Αυτήν τη φορά δεν υπάρχει απλώς βία, αρπαγή, Βατοπέδιο, κουμπάροι, καρτέλ γάλακτος, ομόλογα… Υπάρχει νεκρό παιδί. Αυτό, από μόνο του, αλλάζει τα πράγματα.


Σχολιάστε εδώ