Τις πληγές τους μετράνε στην κυβέρνηση!
Όλα όσα συνέβησαν ανέδειξαν αδυναμία στη διαχείριση κρίσεων και έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών, ενεργοποίησαν προσωπικές φιλοδοξίες και κατέγραψαν ένα διευρυνόμενο «χάσμα» μεταξύ των υπουργών στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων. Μοναδικό ίσως «σημείο σύμπτωσης» η βεβαιότητα ότι και από αυτήν την υπόθεση η Νέα Δημοκρατία έχει πολιτικό κόστος, το οποίο αναμένεται να αποτυπωθεί στις προσεχείς δημοσκοπήσεις.
Οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των επεισοδίων -κυρίως στο κέντρο της Αθήνας- εξακολουθούν να διχάζουν τη ΝΔ. Στελέχη που τους επικροτούν επισημαίνουν ότι με την ψύχραιμη στάση που επέδειξε η ΕΛΑΣ απεφεύχθησαν χειρότερες καταστάσεις. Αν το βράδυ της Δευτέρας είχαμε μια δυναμική επέμβαση των ΜΑΤ, είναι πολύ πιθανό ότι θα θρηνούσαμε και δεύτερο νεκρό, υποστηρίζουν με μια δόση υπερβολής. Παράλληλα αποδοκιμάζουν τις απόψεις που εκφράσθηκαν ακόμη και στις συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής από κορυφαίους υπουργούς για τη λήψη κατασταλτικών μέτρων (από το να κηρυχθεί η χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι την απαγόρευση των διαδηλώσεων). Σχετικά μέτρα θα προκαλούσαν θυελλώδεις αντιδράσεις στο εσωτερικό και θα αμαύρωναν το κύρος της χώρας διεθνώς, σημειώνουν. Όσοι διαφωνούν με τους χειρισμούς της κυβέρνησης τονίζουν ότι τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα καταγράφηκε ατολμία και η Αστυνομία καθυστέρησε να κινητοποιηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκτεταμένες καταστροφές και πρωτοφανείς βανδαλισμοί. Εκατοντάδες άνθρωποι καταστράφηκαν, δώσαμε την εικόνα μιας χώρας χωρίς κυβέρνηση, αναφέρουν.
Είναι πάντως κοινή η διαπίστωση ότι δεν υπήρξε συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για τον λόγο αυτόν ασκείται (και από στελέχη της ΝΔ) σφοδρή κριτική τόσο στον υφυπουργό για θέματα Δημόσιας Τάξης Παναγιώτη Χηνοφώτη, αλλά και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ Β. Τσιατούρα. Οι δυο τους άλλωστε είχαν αναλάβει το επιχειρησιακό σχέδιο. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιμένουν ότι έπρεπε να υπάρξει παραίτηση του ενός εκ των δύο, έτσι ώστε να εκτονωθεί νωρίτερα η έκρυθμη κατάσταση. Παρατηρούν μάλιστα μετά την πρώτη συνεδρίαση της Κυβερνητικής ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος, αντί να ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό των βανδαλισμών, «άνοιξε διάλογο» με τους «κουκουλοφόρους».
Ο κ. Χηνοφώτης (μιλώντας στη Βουλή) ανέλαβε εν μέρει τις ευθύνες, διέψευσε ότι ζητήθηκε από τους αστυνομικούς να μη δράσουν άμεσα και παράλληλα ζήτησε συγγνώμη από την οικογένεια του 15χρονου. Ακόμη, διευκρίνισε ότι η παραίτησή του εξακολουθεί να είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού. Από το περιβάλλον του υφυπουργού έλεγαν ότι κινήθηκαν με βάση τις αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, από τις οποίες δεν παρεξέκλιναν σε κανένα σημείο.
Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε και το ότι (με εξαίρεση ίσως τον Γιώργο Σουφλιά) όλοι οι κορυφαίοι υπουργοί «κρύφτηκαν», απέφυγαν να στηρίξουν τις κυβερνητικές αποφάσεις και «φόρτωσαν» όλες τις ευθύνες στον αρμόδιο υπουργό Πρ. Παυλόπουλο. Φρόντισαν μάλιστα να διαρρεύσουν στα ΜΜΕ ότι διαφωνούσαν με τις τελικές αποφάσεις, αλλά… αναγκάσθηκαν να τις αποδεχθούν για το καλό της κυβέρνησης! Ήταν οι ίδιοι που στις συνομιλίες τους με δημοσιογράφους έκαναν λόγο για την «ατολμία» του πρωθυπουργού να πάρει αποφάσεις σε ώρες κρίσης. Παράγοντες της ΝΔ αποδίδουν προσωπικά κίνητρα στη στάση των συγκεκριμένων υπουργών (Ντόρα, Μεϊμαράκης) και υποστηρίζουν ότι, προτείνοντας τη λήψη δραστικών μέτρων, στόχευαν στη γενίκευση της κρίσης, ώστε να καταστεί πιο δυσχερής η θέση του Κ. Καραμανλή. Και αφού δεν κατάφεραν να «περάσουν» τις θέσεις τους, ενεργοποίησαν το δεύτερο σενάριο περί «ατολμίας» του πρωθυπουργού.
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η κ. Μπακογιάννη ήταν μεταξύ αυτών που υποστήριζαν ότι πρέπει να αναβληθεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας Παναθηναϊκός – Ανόρθωση για να αποτραπούν ενδεχόμενα επεισόδια. Κάτι τέτοιο θα είχε τεράστιο κόστος για τη χώρα μας, αφού θα εμφανιζόταν ανίκανη να διοργανώσει μια αθλητική εκδήλωση, κάτι που θα σήμαινε τον παγκόσμιο διασυρμό από τα Μέσα Ενημέρωσης. Εκεί ήταν η παρέμβαση του κ. Καραμανλή, ο οποίος -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- επικοινώνησε ο ίδιος με τους διοικούντες του Παναθηναϊκού και έδωσε το «οκέι» για τη διεξαγωγή του αγώνα. Ο οποίος έγινε κανονικά, χωρίς να δημιουργηθούν απρόοπτα, διαψεύδοντας τις… «Κασσάνδρες».
Η τακτική των κορυφαίων υπουργών με τις διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης έχει ενοχλήσει τον κ. Καραμανλή. Κατ’ εντολήν του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Βασίλης Αντώναρος σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες επισήμανε ότι το ζήτημα των επεισοδίων εξετάζεται στις διαδοχικές συνεδριάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής και ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία»!