Τεχνητή πόλωση βλέπουν στο ΠΑΣΟΚ

Νέες ισορροπίες μέσα στο εξαιρετικά ρευστό πολιτικό σκηνικό, που έχει επιδεινωθεί περαιτέρω από τον θάνατο του 15χρονου και το κλίμα των ταραχών, επιχειρεί να βρει το ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση του επιτελείου του Γιώργου Παπανδρέου και συνολικά της Χαριλάου Τρικούπη είναι πως όποιος δεν σταθεί τώρα υπεύθυνα και επιχειρήσει να ρίξει κι άλλο λάδι στη φωτιά, θα χάσει οριστικά το παιχνίδι.

Η στάση του ΠΑΣΟΚ καθορίστηκε σε ένα τρίπτυχο για την πολιτική συγκυρία που συνοψίζεται στα εξής:

– Επικοδομητικές προτάσεις για να ξεπεραστεί η κρίση.

– Υπεύθυνη στάση με ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

– Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς και τις επιλογές της.

Όλα αυτά βέβαια θα επιβεβαιωθούν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ σήμερα, ενώ όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, «αυτές τις εξαιρετικά λεπτές ισορροπίες είναι υποχρεωμένο να τηρεί το ΠΑΣΟΚ».

Πάντως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν αυτονόητο ότι η έκρηξη που σημειώνεται από το Σάββατο τα μεσάνυχτα δεν περιορίζεται μόνο στη νεολαία και πως έχει σαφή κοινωνικά στοιχεία και χαρακτηριστικά, και στο πλαίσιο αυτό προβληματίζονται πολύ σοβαρά για το πώς θα απαντήσουν πειστικά στην κρίση που τείνει να παγιωθεί.

Υπάρχει η εκτίμηση ότι, σε μια πρώτη φάση και σε καθαρά πρακτικό επίπεδο, και προκειμένου να υπάρξει «αποσυμπίεση», θα μπορούσαν να γίνουν «καρατομήσεις» στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, ενώ και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να αναλάβει χωρίς δισταγμό τις πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση.

Επίσης πιστεύουν ότι θα βοηθούσε να υπάρξει μια σχετική ηρεμία, να αναλαμβάνονταν πρωτοβουλίες και να γίνονταν πολιτικές προτάσεις για όσα μεγάλα θέματα απασχολούν τους νέους, όπως η ανεργία, η παιδεία, η ανασφάλεια κ.ά., ενώ παράλληλα θα μπορούσε να κινείται μια εσωτερική έρευνα στην ΕΛΑΣ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το τραγικό συμβάν. Όπως σημειώνουν όμως κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, «τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να κάνει η σημερινή κυβέρνηση. Τα πάντα βαλτώνουν, η κρίση οξύνεται και γι’ αυτό τελικά ζητάμε εκλογές».

Πάντως στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν πως μια σοβαρή πρωτοβουλία που θα επέτρεπε τουλάχιστον ν’ αρχίσουν να ηρεμούν τα πράγματα και ν’ ανοίξει μια σοβαρή συζήτηση, θα πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει:

– Εδραίωση αισθήματος ασφαλείας στην κοινωνία και στη νέα γενιά. Αυτό πρακτικά σημαίνει εύρυθμη λειτουργία της ΕΛΑΣ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση των αστυνομικών, τη λειτουργία της αξιοκρατίας κ.λπ.

– Άνοιγμα του θέματος για το οικονομικό μέλλον πρωτίστως της νέας γενιάς, σε ό,τι αφορά τους μισθούς, τις δουλειές, τις προοπτικές κ.ά.

– Έναρξη διαλόγου από μηδενική βάση για το «τι Παιδεία θέλουμε», με όλα τα ζητήματα στο τραπέζι, από την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης μέχρι το αντίκρισμα των πτυχίων και από τα μη κρατικά πανεπιστήμια μέχρι το πανεπιστημιακό άσυλο.

Ωστόσο, στο ΠΑΣΟΚ κατανοούν ότι λόγω της… εκρηκτικής φύσης αυτών των θεμάτων ο διάλογος πρέπει ν’ ανοίξει σε χρόνο απαλλαγμένο από τη φόρτιση της συγκυρίας.

Στο μεταξύ, στη Χαριλάου Τρικούπη αρχίζει να εδραιώνεται η άποψη πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης διαρκώς αδειάζει. Αυτό ανοίγει τον δρόμο για σενάρια και εικασίες περί του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, με αρκετά στελέχη να εκτιμούν ότι δεν πρέπει να αποκλειστεί ένας «αιφνιδιασμός» Καραμανλή την άνοιξη. Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν δεδομένο ότι η πορεία της ΝΔ προς την ήττα είναι μη αναστρέψιμη, κάτι στο οποίο συνηγορούν και όλες οι δημοσκοπήσεις.

Πάντως η Χαριλάου Τρικούπη εξακολουθεί να τείνει χείρα φιλίας προς την Αριστερά. Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου διεμήνυσε ότι «επιδιώκουμε αυτοδυναμία, αλλά ακόμη κι αν είμαστε αυτοδύναμοι, παραμένουμε ανοιχτοί στις άλλες προοδευτικές δυνάμεις». Αυτή η στάση έχει και μία επιπλέον εξήγηση-πολιτική σκοπιμότητα: Την ανησυχία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ μήπως επαναληφθεί το σκηνικό του 2007, όπου η Κουμουνδούρου και ο κ. Αλαβάνος είχαν ενισχυθεί αισθητά από τις μαθητικές κινητοποιήσεις της περιόδου εκείνης. «Δεν θα χαρίσουμε τη νεολαία σε κανέναν, ούτε θ’ αφήσουμε να καπηλευτεί κανείς τους αγώνες της», επισημαίνουν με έμφαση στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να γίνει ακόμη ένα βήμα προσέγγισης προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Κώστας Σκανδαλίδης, που έχει επιφορτιστεί με αυτό το έργο παρουσιάζει το βιβλίο του με τίτλο «Κυβερνώσα Αριστερά», για το οποίο θα μιλήσουν οι κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, Φώτης Κουβέλης και Νίκος Κοτζιάς, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Τέλος, από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν περνούν απαρατήρητες κάποιες «περίεργες» κινήσεις κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, αποφεύγουν όμως να μιλήσουν ευθέως για «οργανωμένο παρακράτος», φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν. Ως τέτοιες κινήσεις, στελέχη του ΠΑΣΟΚ αναφέρουν τις φωτογραφίες δήθεν «κουκουλοφόρων» που συνομιλούν με άνδρες των ΜΑΤ, τη «δυσεξήγητη» στάση της ΕΛΑΣ που από τη μια «συλλαμβάνει λάθος ανθρώπους, 14χρονα παιδιά» και από την άλλη «δεν μπορεί να συλλάβει όσους ευθύνονται για τις καταστροφές», όπως σημείωνε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Τα γεγονότα αυτά, συνδυαστικά, δημιούργησαν την αίσθηση στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι αρχικώς η κυβέρνηση άφησε ηθελημένα να εξελιχθούν τα επεισόδια, προκειμένου να «πάρει τους νοικοκυραίους με το μέρος της, άσχετα αν μετά υπήρξε πλήρης αδυναμία να μαζέψει το κλίμα αναρχίας», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Κινήματος. Αυτό απηχούσε και η αναφορά του ίδιου του κ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, όπου υπονόησε ότι υπάρχει σχέδιο για μη ομαλή πορεία της χώρας μέχρι τις εκλογές, προειδοποιώντας ότι «κάποιοι θα ήθελαν να πολώσουν τις καταστάσεις και να υπονομεύσουν την προοπτική νέας πορείας». Ωστόσο, επειδή τα στοιχεία δεν είναι αρκετά, το ΠΑΣΟΚ αρκείται προς το παρόν να θέτει ρητορικά ερωτήματα, αναμένοντας απαντήσεις από τους αρμοδίους.


Σχολιάστε εδώ