Τάραξε τα νερά η Αλέκα

Σε μια εβδομάδα πρωτοφανούς έντασης η γραμματέας του ΚΚΕ βρήκε το θάρρος να πει δημόσια αυτό που αρκετοί ψιθυρίζουν χαμηλόφωνα εδώ και αρκετό καιρό, ωθώντας την ένταση μεταξύ των δύο κομμάτων της Αριστεράς στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων ετών.

Η Αλ. Παπαρήγα αμέσως μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό από το προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου και ενώ τα πρωτοφανή επεισόδια στην Αθήνα ήταν σε πλήρη εξέλιξη, δεν μάσησε τα λόγια της. Κάλεσε ευθαρσώς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να σταματήσει «να χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων» διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους κουκουλοφόρους. Ωστόσο τόνισε ότι το κόμμα αυτό «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων», βλέποντας μπροστά την κάλπη και τις ψήφους αυτού του χώρου και υπογράμμισε ότι «υπάρχει σήμερα ένα κίνημα νεανικό και πολύμορφο που μπορεί να εκφραστεί με έναν τρόπο τέτοιο που να συγκεντρώσει τη συμπάθεια και την ενεργητική συμπαράσταση όλων των εργαζομένων.

Αφορμή για αυτήν την οξύτατη επίθεση της Αλ. Παπαρήγα ήταν τα όσα έγιναν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην Αθήνα, όταν «κουκουλοφόροι» προσκολλήθηκαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στα Προπύλαια και στη συνέχεια έβαλαν στην κυριολεξία φωτιά σε όλο το κέντρο της πρωτεύουσας. Στο ΚΚΕ εκτίμησαν ότι τέτοιου είδους ενέργειες δυσφημούν το λαϊκό κίνημα και το συκοφαντούν, αφού το εκθέτουν στην κοινή γνώμη και αποτρέπουν τους εργαζόμενους από τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αντιπαρέβαλαν δε την υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ, το οποίο την προηγούμενη εβδομάδα οργάνωσε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για τον θάνατο του 15χρονου χωρίς να «ανοίξει ρουθούνι».

Μπορεί να πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αλλά έχει τη σημασία του το γεγονός ότι η Αλ. Παπαρήγα -που μετράει πάντα τα λόγια της- εκτίμησε ότι ο σκληρός ηγετικός πυρήνας των κουκουλοφόρων «πάει μακριά και έχει προκύψει μέσα από τους κύκλους της κρατικής εξουσίας και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ και χρησιμεύει για να δικαιολογεί την κρατική καταστολή και να συκοφαντεί και να δυσφημεί το λαϊκό κίνημα». Μάλιστα, παρομοίασε αυτόν τον ηγετικό πυρήνα με τους Ταλιμπάν που εκπαιδεύτηκαν από τους Αμερικανούς για να πολεμήσουν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια αυτονομήθηκαν και στράφηκαν κατά των ίδιων των εκπαιδευτών τους.

Στον Περισσό διέψευδαν όσα λέγονταν ότι η συγκεκριμένη δήλωση της κ. Παπαρήγα έγινε «εν θερμώ» και παραπέμπουν στην απόφαση της έκτακτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που έγινε την ίδια μέρα με τις συγκεκριμένες δηλώσεις και στην οποία επαναλαμβάνεται η εκτίμηση που έκανε η γραμματέας του κόμματος για τον ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η Αλ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε ότι η συγκεκριμένη δήλωση δεν έγινε «εν θερμώ» και τόνισε ότι «το σκεφτήκαμε και το μετρήσαμε πολύ γιατί ξέραμε την αντίδραση που θα υπήρχε». Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ίδιο θέμα το είχε θέσει το ΚΚΕ και για τις περσινές κινητοποιήσεις των φοιτητών με χαμηλότερους τόνους, γιατί ήταν «κάπως χαμηλότερη η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ». Τώρα όμως λένε στο ΚΚΕ, δεν μπορούσαμε να κρύψουμε την ευθύνη του, «γιατί θέλουμε να συγκεντρώσουμε τα πυρά στην κρατική καταστολή και τους κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς που επί χρόνια έχουν διαμορφωθεί προκειμένου να χτυπήσουν και να δυσφημήσουν το λαϊκό κίνημα».

Όσο δε για τις κατηγορίες ότι το ΚΚΕ με τη συγκεκριμένη θέση στη δεδομένη συγκυρία βοηθάει τη βαλλόμενη κυβέρνηση, στον Περισσό τονίζουν ότι δεν τους φοβίζει μια τέτοια «προπαγάνδα, γιατί το ΚΚΕ έχει αποδείξει στην πράξη ότι το χωρίζει χάος από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

Εν κατακλείδι το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι είναι υπέρ της ανάπτυξης ενός κινήματος που οδηγεί στην ανατροπή χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, το οποίο όμως «θα περιφρουρείται από την προβοκάτσια και δεν θα παίζει με τυχοδιωκτισμούς που μπορούν να κάνουν ζημιά στο κίνημα».


Σχολιάστε εδώ