Συμβιβασμό θέλει ο Τσερβένκοφσκι, τον… «Αττίλα» θέλει ο Ταλάτ
Αντιθέτως, η υποχωρητική γραμμή της κυπριακής κυβέρνησης και προσωπικά του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια στις συνομιλίες του με τον τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει οδηγήσει σε διαρκή σκλήρυνση της στάσης του τελευταίου και σε ολοένα μεγαλύτερη εναρμόνισή του με τη στάση της Άγκυρας.
Καθώς μάλιστα στην ίδια την Τουρκία παρατηρείται μετά το καλοκαίρι μια θεαματική στροφή πλήρους υποταγής του ισλαμιστή πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν στο κεμαλικό στρατιωτικό κατεστημένο, οι προοπτικές επίτευξης μιας ανεκτής λύσης του Κυπριακού είναι πιο μακρινές από ποτέ. Υπογραμμίζουμε βεβαίως τη λέξη «ανεκτής», γιατί πρέπει να επισημανθεί πως, μετά την ανάληψη της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Δ. Χριστόφια και την απομάκρυνση από την πολιτική σκηνή του Τάσσου Παπαδόπουλου, ο εσωτερικός συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων στους κόλπους των Ελληνοκυπρίων έχει ανατραπεί δραματικά υπέρ των ενδοτικών τάσεων, με επικεφαλής τον δεξιό ΔΗΣΥ και ταλαντευόμενο αρωγό το αριστερό ΑΚΕΛ.
Η στάση του Προέδρου της ΠΓΔΜ
«Υποστηρίζω στο θέμα του ονόματος ότι η Δημοκρατία της Μακεδονίας θα πρέπει να επιδιώξει έναν έντιμο συμβιβασμό, ο οποίος δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση την εθνική, γλωσσική και πολιτιστική της ταυτότητα και θα της επιτρέψει να ενταχθεί στις ευρωπαϊκές δομές. Κάθε άλλο βήμα, ανεξαρτήτως της αναμφίβολης νομιμότητάς του, θα σήμαινε απώλεια χρόνου. Μια τέτοια στάση θα ήταν ανεπίτρεπτη για ένα μικρό κράτος με περιορισμένους πόρους στην καρδιά της ταραχώδους Βαλκανικής, κι αυτό επειδή θα ήταν σε βάρος της ευημερίας των σημερινών και μελλοντικών γενεών».
Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σε σημαντική ημερίδα που οργάνωσαν στο Βερολίνο το γερμανικό Ίδρυμα Φρίντριχ Έμπερτ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας και η «Γερμανομακεδονική Εταιρεία», με θέμα την ευρωατλαντική προοπτική της ΠΓΔΜ.
Η συμμετοχή προσωπικοτήτων από τη γειτονική χώρα ήταν πολύ πλούσια και πέρα από το θέμα του ονόματος αναδείχθηκαν τα σοβαρά οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, που ταλανίζουν την ΠΓΔΜ.
Συστάσεις της Ευρώπης προς τα Σκόπια
Οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε περίπου 35% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με τον μέσο μηνιαίο μισθό να κυμαίνεται ανάμεσα στα 100 και 120 ευρώ. Παράλληλα, η ακρίβεια είναι τόσο μεγάλη για τα εισοδήματα των κατοίκων, ώστε το 80% του μισθού τους ξοδεύεται μόνο για τη διατροφή!
«Δυστυχής παρηγορία» τα έσοδα από την παραοικονομία, το μέγεθος της οποίας υπολογίζεται ότι κυμαίνεται γύρω στο 30-40% του ΑΕΠ της χώρας.
Ανεξάρτητα από την εν λόγω ημερίδα, έκθεση της ειδικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα αποκαλύπτει ότι η μαύρη οικονομία της γειτονικής χώρας σχετίζεται πολύ στενά με παράνομες δραστηριότητες (εμπόριο ναρκωτικών και όπλων, σωματεμπορία, κλοπές, απάτες σε βάρος του Δημοσίου, μίζες κ.λπ.). Όπως αναφέρεται μάλιστα στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι κυβερνήσεις των Σκοπίων δεν κάνουν τίποτα για τη διόρθωση της κατάστασης αυτής. Τονίζεται δε ότι από το 1996 που ποινικοποιήθηκε στην ΠΓΔΜ το ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέχρι το 2007 που επισκέφθηκε τη χώρα αυτή η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε έντεκα ολόκληρα χρόνια καταδικάστηκε στην ΠΓΔΜ για ξέπλυμα μαύρου χρήματος… ένα άτομο!
Βρετανοί και Σουηδοί υπέρ Σκοπίων
Στην ημερίδα που έγινε στο Βερολίνο, τόσο ο πρόεδρος Τσερβένκοφσκι όσο και αρκετοί ομιλητές τόνισαν ότι ο συνδυασμός της κακής οικονομικής κατάστασης, των πολλών προβλημάτων που συνεχίζουν να υπάρχουν στις σχέσεις των σλάβων και των αλβανών κατοίκων της χώρας και της μη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας προκαλεί ένα επικίνδυνο μείγμα που αποσταθεροποιεί σταδιακά τη χώρα.
Σε αυτό το πλαίσιο βάσισε ο Τσερβένκοφσκι την πρότασή του για έναν «έντιμο συμβιβασμό», τηρώντας ταυτόχρονα σαφείς αποστάσεις από την επιλογή της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Γκρούεφσκι να προσφύγει στη Χάγη εναντίον της Ελλάδας, κατηγορώντας την για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας.
Παράλληλα, τη Δευτέρα έγινε στις Βρυξέλλες συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Στο ανακοινωθέν της συνόδου των υπουργών υπάρχει παράγραφος για την ΠΓΔΜ, στην οποία γίνεται σύσταση στην κυβέρνηση Γκρούεφσκι «να αποφεύγει ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις καλής γειτονίας», ενώ επισημαίνεται ότι είναι «απαραίτητο» να διατηρεί με την Ελλάδα σχέσεις καλής γειτονίας και να συμβάλει στην «εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο θέμα της ονομασίας».
Πριν από την έκδοση πάντως του κοινού ανακοινωθέντος έγινε πολιτικοδιπλωματική μάχη, καθώς η Βρετανία και η Σουηδία έκαναν τα πάντα για να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνοι όροι και διατυπώσεις για τα Σκόπια κατά τη σύνταξη του κειμένου συμπερασμάτων.
Η ΕΕ… ανταμείβει την τουρκική αδιαλλαξία
Τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών δεν ασχολήθηκαν μόνο με την ΠΓΔΜ, όπως είναι ευνόητο, αλλά και με την Τουρκία, πέραν των άλλων θεμάτων.
Στο κοινό ανακοινωθέν τους οι 27 εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Άγκυρα δεν έχει κάνει κανένα βήμα εξομάλυνσης των σχέσεών της με την Κύπρο, ούτε καν στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της που απορρέουν από την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας. Εξέφρασαν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το 2008 οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία ήταν περιορισμένες.
Και ενώ με βάση όλα αυτά θα περίμενε κανείς μια αυστηρή στάση των Βρυξελλών απέναντι στην Άγκυρα, οι υπουργοί της ΕΕ αποφάσισαν να… ανοίξουν την Παρασκευή δύο ακόμη κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ – Τουρκίας! Πρόκειται κυριολεκτικά για αποθέωση της υποκρισίας εκ μέρους των Ευρωπαίων, οι οποίοι βέβαια βρίσκουν και τα κάνουν, αφού ούτε η ελληνική ούτε η κυπριακή κυβέρνηση αντιδρούν καθόλου σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Επόμενο λοιπόν είναι να μην αισθάνονται οι Ευρωπαίοι ότι πρέπει αυτοί να γίνουν πιο αυστηροί απέναντι στην Άγκυρα για το Κυπριακό απ’ όσο η Λευκωσία και η Αθήνα, και βεβαίως θα ήταν υπερβολή να τους κατηγορήσει κανείς γι’ αυτήν τους τη στάση. Αφού αδιαφορούμε εμείς που είμαστε οι ενδιαφερόμενοι, σιγά μη μας σώσουν οι ξένοι…
Άλλωστε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, όταν είχε έρθει το 2006 στην Αθήνα, είχε μιλήσει στην Ντόρα Μπακογιάννη για «ανειλημμένη υποχρέωση» της Ελλάδας και της Κύπρου να «διευκολύνουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ». Πρόκειται προφανώς για μυστική ανάληψη αυτής της υποχρέωσης από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Γλαύκου Κληρίδη, υποχρέωση την οποία σέβονται και οι κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπαδόπουλου – Χριστόφια.
Ταλάτ υπέρ «Αττίλα»
Η κατάσταση αυτή όμως έχει διαρκείς συνέπειες. Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έχει αποθρασυνθεί εντελώς. Έστειλε, π.χ., επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, όπου μεταξύ άλλων του αναφέρει ότι… «ποτέ δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων»!
Ο Ταλάτ κατηγορεί μάλιστα τον Δ. Χριστόφια και την Ντόρα Μπακογιάννη για «διαστρέβλωση της πρόσφατης Ιστορίας της Κύπρου», με την εξωφρενική δικαιολογία ότι η διαστρέβλωση αυτή συνίσταται στο ότι μίλησαν για… τουρκική εισβολή! Ασυγκράτητος ο Ταλάτ, κατηγορεί στην επιστολή του τον Δ. Χριστόφια για… κατάχρηση του όρου «Κυπριακή Δημοκρατία»! Μέμφεται επίσης την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «με το να μην αποδέχεται την παρθενογένεση», τη διαγραφή δηλαδή της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία δύο ξεχωριστών κυπριακών κρατών που θα ενωθούν σ’ ένα νέο κράτος, το οποίο δεν θα έχει καμιά σχέση συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, «απομακρύνεται από τις καθιερωμένες παραμέτρους του ΟΗΕ και από το έργο που έχει γίνει»!
Ένα ακόμη χαστούκι δέχτηκε η Κύπρος, αυτήν τη φορά από την ΕΕ. Ζήτησε ο Δ. Χριστόφια από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο να συγκροτηθεί από την ΕΕ μια επιτροπή για την εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου και η Κομισιόν επιχείρησε να διορίσει υπεύθυνο αυτής της επιτροπής τον ακραίο φιλότουρκο επίτροπο Όλι Ρεν!
Αγανάκτησε ακόμη και ο Χριστόφιας από τον εμπαιγμό, δήλωσε ότι η Λευκωσία δεν αποδέχεται τον διορισμό του Ρεν ως συντονιστή της ΕΕ για το Κυπριακό και υπογράμμισε ότι την ευθύνη αυτής της επιτροπής θα την έχει «ο ίδιος ο Μπαρόζο και κανένας άλλος».
Έτσι είναι η κατάσταση στη διεθνή πολιτική. Αυτή είναι η στάση των ευρωπαίων «εταίρων». Αν δουν ότι υποχωρείς έστω και ελάχιστα, σπεύδουν να σε πατήσουν στον λαιμό!