Συμβιβάστηκε με τον δήμαρχο ο Μπουτάρης

Στο ερώτημα, ο Μπουτάρης απαντούσε με μισόλογα του τύπου: «Δεν ξέρω ακόμα αν θα πάω», «Θα σε ειδοποιήσω εγώ»… και αφού τους ευχαριστούσε για την πρόθεση συμπαράστασης, έκλεινε το τηλέφωνο.

Οι άνθρωποι έμειναν με την απορία. Σκέφτηκαν πως ο κυρ-Γιάννης θα ζητούσε νέα αναβολή για να εκδικαστεί η εις βάρος του αγωγή του δημάρχου, αφού προχωρήσει η δικαστική διερεύνηση των δημοτικών σκανδάλων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Την άλλη ημέρα, οι συνήθως λαλίστατοι συνεργάτες του Μπουτάρη παρίσταναν τους μη γνωρίζοντες όταν τους ρωτούσαν για το τι συνέβη στο δικαστήριο και εντέχνως γυρνούσαν αλλού την κουβέντα.

Το ίδιο έπραξαν -καμιά δηλαδή αναφορά στη δίκη- και οι εφημερίδες («Έθνος», «Ελευθεροτυπία», «Αγγελιοφόρος» κ.λπ.), που στήριξαν με κάθε τρόπο τον Μπουτάρη και το εγχείρημά του και οι οποίες συνηθίζουν να «σηκώνουν» κάθε πρωτοβουλία και κάθε δήλωση του ανεξάρτητου υποψήφιου για το δημαρχιακό αξίωμα της Θεσσαλονίκης.

Ερωτήματα

Στα επίμονα ερωτήματα για το «τι έγινε στην εκδίκαση της αγωγής του Παπαγεωργόπουλου», κάποια στιγμή οι άνθρωποι του Μπουτάρη εδέησαν να απαντήσουν ότι «ο δήμαρχος απέσυρε την αγωγή του», δίχως να δώσουν την παραμικρή εξήγηση για το γεγονός. (Το αν δηλαδή προηγήθηκε κάποια συνεννόηση ή παίχτηκε κάποιο παιχνίδι στο παρασκήνιο.)

Πώς είναι δυνατόν ο Παπαγεωργόπουλος που κατέθεσε αγωγές κατά Αράπογλου και Μπουτάρη, κατηγορώντας τους για συκοφαντική του δυσφήμηση, να απέσυρε τη μία αγωγή, ενώ η άλλη είχε ήδη εκδικαστεί στα δικαστήρια και, κάποτε, τον επόμενο μήνα αναμένεται η απόφαση;

Ψάξε ψάξε, η στήλη κατάφερε να πληροφορηθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Μπουτάρης είχε επισκεφθεί τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στο γραφείο του και του ζήτησε να αποσύρει την αγωγή. Το τι ακριβώς ειπώθηκε στη συνάντηση των δύο ανδρών δεν μπορώ να σας το μεταφέρω με ασφάλεια, καθώς όσα διέρρευσαν από την πλευρά του Παπαγεωργόπουλου δεν επιβεβαιώνονται από αυτήν του Μπουτάρη. Μένω λοιπόν στα αδιαμφισβήτητα – σε όσα δηλαδή επιβεβαιώθηκαν και από όσα ακολούθησαν:

Ότι ο Μπουτάρης του ζήτησε να αποσύρει την αγωγή.

Ότι ο Παπαγεωργόπουλος του ζήτησε… «να κάνει δήλωση μετανοίας».

Ότι ο Μπουτάρης την έκανε προφορικά.

Ότι ο Παπαγεωργόπουλος του είπε πως αν την κάνει εγγράφως, θα αποσύρει την αγωγή.

Ότι την παραμονή της δίκης, στα γραφεία του δημάρχου έφτασε επιστολή… μεταμέλειας.

Την Τρίτη, ενώπιον του δικαστηρίου, οι δικηγόροι των δύο ανδρών κατέθεσαν στην έδρα κοινή δήλωση των αντιδίκων με την οποία ανακοινώνουν στο δικαστήριο ότι έλυσαν τη διαφορά τους εξωδικαστικά και πως, κατά συνέπεια, δεν χρειάζεται να εξεταστεί η υπόθεση, καθώς η αγωγή αποσύρεται.

Οι άνθρωποι του Μπουτάρη στα ερωτήματα των δημοσιογράφων για τα πώς και τα γιατί της «εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς», άφηναν να εννοηθεί πως «δεν υπάρχει τίποτα το κρυφό» και πως απλά «ο δήμαρχος αποφάσισε να μην τεντώσει το σχοινί».

Δεν ξέρω πώς και γιατί οι άνθρωποι του Μπουτάρη πίστεψαν ότι η ιστορία θα έμενε… επτασφράγιστο μυστικό κλεισμένο στους τέσσερις τοίχους του γραφείου του δημάρχου. (Ίσως ούτε κι αυτοί γνώριζαν τι ακριβώς διαμείφθηκε.)

Όπως και να ‘ναι, ο Παπαγεωργόπουλος, δεν μας κράτησε στο σκοτάδι, αφήνοντάς μας να εικάζουμε κατά το δοκούν.

Έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή του Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία αφού αναφέρονται διάφορα περί… των εντυπώσεων που δημιουργούνται στους εχθρούς της πόλης από την πολιτική τους αντιπαράθεση, επί λέξει τονίζονται τα εξής: «Έχεις “δικονομικά” τη δυνατότητα να ανακαλέσεις την αγωγή που εκκρεμεί και σου ζητώ να το κάνεις. Γιατί τιμώ και υπολήπτομαι απερίφραστα τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Ως καταξιωμένο επαγγελματία και αθλητή. Ως άξιο πολίτη της Θεσσαλονίκης».

Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι αν υπάρχει επόμενη ημέρα του Μπουτάρη στον Δήμο της Θεσσαλονίκης ή θα παραιτηθεί αφήνοντας τους συνεργάτες του να αποφασίσουν αν και πώς θα συνεχίσουν…

(Προφανώς και δεν αποδέχομαι αυτό που διαρρέουν από την πλευρά του δημάρχου, ότι η δήλωση μεταμέλειας του Μπουτάρη γράφτηκε στο γραφείο του Καπετανόπουλου από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και ΠΑΣΟΚογενή συνεργάτη του κυρ-Γιάννη.)

Για την ιστορία, να παραθέσω ολόκληρη την επιστολή του Γιάννη Μπουτάρη προς τον δήμαρχο, η οποία οδήγησε τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο στην απόφασή του να αποσύρει την εις βάρος του αγωγή που κατέθεσε:

«Αγαπητέ Βασίλη

Οποιαδήποτε διαφορά μου μαζί σου, ακόμη κι η πιο έντονη, κινείται αποκλειστικά και μόνο στο επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Καμία δήλωση ή ενέργειά μου, ακόμη και η πιο οξεία κριτική μου, δεν είχε ούτε έχει ως στόχο το πρόσωπό σου.

Έχεις “δικονομικά” τη δυνατότητα να ανακαλέσεις την αγωγή που εκκρεμεί και σου ζητώ να το κάνεις.

Γιατί τιμώ και υπολήπτομαι απερίφραστα τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο ως πολιτικό και ως άνθρωπο. Ως καταξιωμένο επαγγελματία και αθλητή. Ως άξιο πολίτη της Θεσσαλονίκης.

Θεωρώ, επίσης, ότι όποια και αν είναι η έκβαση της δίκης στο μεθαυριανό δικαστήριο κανείς από τους δύο δεν θα βγει κερδισμένος και, κυρίως, δεν θα βγει κερδισμένη η πόλη μας. Δεν πρέπει να πιστέψει κανείς ότι στην πόλη μας “τρωγόμαστε σαν τα σκυλιά”, αντί να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν πρέπει να δοθεί σε κανέναν “καλοθελητή” η δυνατότητα να παρουσιάσει δυσμενείς εικόνες για την πόλη μας, τους πολιτικούς της και, κυρίως, τους πολίτες της που εμπιστεύονται συγκεκριμένα πρόσωπα και τα τιμούν με την ψήφο τους. Και η πολιτική αντιπαράθεση των δημοτικών παρατάξεών μας δεν είναι καλό να γίνει αντικείμενο δίκης.

Γι’ αυτό τιμώ και χαιρετίζω προκαταβολικά την κίνησή σου ως ένδειξη πολιτικής και ανθρώπινης αίσθησης ευθύνης.

Φιλικά και με εκτίμηση

Γιάννης Μπουτάρης»

ΥΓ.: Έχω την απορία: Τα συγκεκριμένα συγκροτήματα Τύπου που δεν έχαναν ευκαιρία να εκθειάζουν την «πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη», θα γράψουν τίποτα για την ιστορία ή θα συνεχίσουν να παριστάνουν πως την αγνοούν;


Σχολιάστε εδώ