Στο σφυρί η έδρα του Ομπάμα

Ως αδιάψευστο τεκμήριο στα χέρια της, η αμερικανική Αστυνομία είχε τις ηχογραφημένες συνομιλίες που ήταν πραγματικά αποκαλυπτικές όχι τόσο για τις βωμολοχίες όσο για την παρέλαση αξιωμάτων τα οποία ήταν προς πώληση στο πλαίσιο του… ντιλ: από πρεσβευτής μέχρι μέλος ΔΣ εργατικού συνδικάτου.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη και αφορούσε τον πλειοδοτικό διαγωνισμό που έστησε ο κυβερνήτης του Ιλινόις Ροντ Μπλακόγεβιτς, για να πουλήσει την κενή έδρα του Μπαράκ Ομπάμα.

Το περιστατικό δεν θα άξιζε ιδιαίτερης αναφοράς αν δεν έφερνε στην επιφάνεια δύο πολύ σημαντικότερα γεγονότα. Το πρώτο αφορά την ευκολία με την οποία η αμερικανική δημοκρατία ενδίδει στις υπόγειες συναλλαγές. Είτε πρόκειται για την πλήρωση μιας κενής θέσης που είναι στη διακριτική ευχέρεια του κυβερνήτη σε ποιον θα την προσφέρει, είτε ακόμη για την εκλογή προέδρου (αναφερόμαστε εδώ στο δικαστικό πραξικόπημα που έγινε το 2000 στη Φλόριδα), οι συνταγματικές εγγυήσεις στις ΗΠΑ φαίνεται ότι εύκολα πάνε περίπατο και νόμος καθίσταται το δίκιο του ισχυρού. Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά τη μακρά παράδοση που έχει το Σικάγο στο έγκλημα και τη διαφθορά από την εποχή του Μεσοπολέμου ακόμη, η οποία, όπως όλα δείχνουν, παραμένει ζωντανή. Προς επίρρωση το γεγονός ότι και ο προκάτοχος του προφυλακισμένου κυβερνήτη βρίσκεται στη φυλακή εκτίοντας ποινή 6 ετών για προστασία και επίσης ότι, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 1.000 αξιωματούχοι του Σικάγου έχουν καταδικαστεί για διαφθορά. Μπορεί να κοιμάται ήσυχος ο Αλ Καπόνε…

Λ. Β.


Σχολιάστε εδώ