Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Από τα χαμηλότερα επίπεδα του Ιουνίου του 2003 ξεκίνησε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ, κυρίως λόγω των συνεχιζόμενων και εκτεταμένων ρευστοποιήσεων στα βαριά χαρτιά.

Παραδόξως η συνέχεια ήταν λιγότερο «αιματηρή» απ’ όσο θα φανταζόταν κανείς. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως σταμάτησαν ή αμβλύνθηκαν έστω οι πιέσεις και οι ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Υπήρξαν όμως και κάποιες εξαιρέσεις. Ο λόγος για τις επιδόσεις –από την Τρίτη και μετά– των τίτλων του ΟΤΕ, της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ, οι οποίοι αίφνης βρέθηκαν στο… στόχαστρο των επενδυτών, αλλά αυτήν τη φορά όχι με εντολές πώλησής τους, αλλά με εντολές αγορών! Τόσων και τέτοιων αγορών ώστε να μένουν στο τέλος της συνεδρίασης και ανεκτέλεστες εντολές!

Σε κάθε περίπτωση εάν πρέπει να βρούμε ένα θετικό στοιχείο στις επιδόσεις του ΧΑ των τελευταίων ημερών αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από τη διατήρηση μιας βάσης αντίστασης μεταξύ των 1.800 και 1.850 μονάδων. Όπερ σημαίνει πως τα σενάρια είναι δύο: είτε κάπου εδώ, σε αυτά τα επίπεδα, «άδειασε» η αγορά από τον «αέρα» και τις όποιες «φούσκες» της είτε οι δραστηριοποιούμενοι στην αγορά –προφανέστατα οι μεγάλοι παίκτες και όχι οι μικροεπενδυτές– αναζητούν κατεύθυνση για τις επόμενες κινήσεις τους.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το σίγουρο είναι πως οι ειδικοί παραμένουν προβληματισμένοι για την περαιτέρω πορεία της αγοράς και της οικονομίας μας γενικότερα, αφού και τα πρόσφατα θλιβερά γεγονότα εμφανώς ταράζουν την ούτως ή άλλως ευάλωτη ισορροπία των τελευταίων εβδομάδων και απειλούν να ακυρώσουν όποια προσπάθεια ανάκαμψης – εάν δεχθούμε πως μπορεί να υπάρξει τέτοια με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Εύκολα καταλαβαίνει κανείς πάντως πως η περίοδος που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί το «μαύρο» 2008, ελάχιστες μέρες πια, θεωρείται από τους περισσότερους «χαμένη», πλην όμως μη σας προξενήσει εντύπωση εάν αυτές ακριβώς τις ημέρες δούμε πράματα και θάματα! Συνηθίζεται εξάλλου να γίνονται πολλά όταν οι περισσότεροι δεν είναι «πονηρεμένοι»…

ΥΓ.: Είθισται να λέμε σε τέτοιες εποχές κρίσεων πως όσοι επιμένουν να βλέπουν μακριά και επιλέγουν τώρα να τοποθετηθούν –συνήθως σε Blue Chips– με μακροπρόθεσμο ορίζοντα βγαίνουν κερδισμένοι. Κερδισμένοι όμως βγαίνουν, όπως δείχνει η καθημερινότητα της αγοράς, κι αυτοί που συστηματικά τοποθετούνται με μεγάλες εντολές στο ξεκίνημα (πρώτη ώρα) κάθε συνεδρίασης και καταλήγουν με «ανάποδες» εντολές στην τελευταία ώρα κάθε ημέρας…

ΥΓ.2: Απογοητευτικά τα στοιχεία εκείνα που δείχνουν πως συνολικά στους 11 μήνες του τρέχοντος έτους η συνολική κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών που χάθηκε υπερέβη τα 117 δισεκατομμύρια ευρώ! Πρόκειται για ασύλληπτο ποσό, ίσο με το ήμισυ του ΑΕΠ της Ελλάδος για την περασμένη χρονιά (!) και φυσικά πρόκειται για τη μεγαλύτερη απομείωση της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας που έχει συμβεί ποτέ στο ΧΑ!


Σχολιάστε εδώ