Στάχτες και ερείπια…

«ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΠΛΗΓΕΣ» που θα χρειαστεί καιρός για να κλείσουν, άφησε πίσω του «ο πόλεμος στους δρόμους» που ξεκίνησε με αφορμή τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και εξαπλώθηκε –πλην της Αθήνας– σε αρκετές πόλεις της περιφέρειας. Πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκανε τον γύρο του κόσμου και πυροδότησε σφοδρή πολιτική σύγκρουση. Στους δρόμους της πρωτεύουσας εκτυλίχθηκαν σκηνές τρόμου, με εκατοντάδες «κουκουλοφόρους» να πυρπολούν κτίρια, να καταστρέφουν τράπεζες, να λεηλατούν καταστήματα. Αποτέλεσμα, στάχτες και ερείπια. Πάνω από 100 εκατ. ευρώ οι ζημιές σε εμπορεύματα, 554 κατεστραμμένα καταστήματα και γύρω στα 30 καμένα αυτοκίνητα. Μπροστά στο μέγεθος της καταστροφής ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε πακέτο μέτρων (άτοκα δάνεια, επιδοτήσεις κ.ά.) για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που υπέστησαν ζημιές από τους «κουκουκοφόρους».

Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ που επέδειξε η Αστυνομία κατά την πρώτη «νύχτα της φωτιάς» εξόργισε καταστηματάρχες και πολίτες και συγκέντρωσε τα «πυρά» των κομμάτων που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ανυπαρξία.

Είπαν όχι

ΕΝ ΜΕΣΩ κρίσης, ο πρωθυπουργός συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και είδε και τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους ζήτησε συναίνεση για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης. Δεν την πήρε. Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου, αφού κατήγγειλε την κυβέρνηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάει σε εκλογές και να… παραδώσει την εξουσία, ενώ το ΠΑΣΟΚ οργάνωσε και… ειρηνικές διαμαρτυρίες σε διάφορες πόλεις. Αρνητική ήταν και η απάντηση ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην έκκληση του πρωθυπουργού να αναβάλουν την προγραμματισμένη (για την περασμένη Τετάρτη) απεργιακή κινητοποίηση (συγκέντρωση), προκειμένου να αποφευχθούν νέα έκτροπα.

ΟΙ ΧΕΙΡΙΣΜΟΙ της κυβέρνησης προκάλεσαν αντιδράσεις και στο εσωτερικό της ΝΔ, καθώς υπουργοί και βουλευτές εξέφρασαν τη διαφωνία (δυσφορία) τους ως προς την τακτική που ακολούθησε η Αστυνομία, ζητώντας μια πιο δυναμική παρέμβαση, με την οποία θα είχαν περιοριστεί οι καταστροφές και οι βανδαλισμοί. Ο Γιώργος Σουφλιάς αναφέρθηκε στο σημαντικό πολιτικό κόστος που έχει η κυβέρνηση από τα τελευταία γεγονότα, ενώ διάφορα στελέχη διακίνησαν θεωρίες για «οργανωμένο σχέδιο» από «σκοτεινά κέντρα», τις οποίες εν μέρει υιοθέτησε και ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Εκτεθειμένη

ΒΑΘΥΤΑΤΑ εκτεθειμένη από τα τελευταία γεγονότα βγήκε η Αστυνομία και η ηγεσία της. Πρώτον, γιατί όλα ξεκίνησαν από την εγκληματική ενέργεια του ειδικού φρουρού να πυροβολήσει τον 15χρονο, δεύτερον, διότι στην πράξη αποδείχθηκε ότι δεν είχαν επεξεργασθεί ένα συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επεισοδίων και τρίτον, γιατί μεμονωμένες ενέργειες (πυροβολισμοί, χημικά εναντίον μαθητών κ.ά.) υποδαύλισαν το κλίμα έντασης και οργής. Μέσω των τηλεοπτικών σταθμών, οι εικόνες «φωτιάς και βίας» από το κέντρο της Αθήνας έφτασαν από Αμερική μέχρι Αυστραλία, εκθέτοντας σε μεγάλο βαθμό τη χώρα, με αναφορές όπως «η Ελλάδα εκτός ελέγχου», «ανταρτοπόλεμος στην Αθήνα» κ.ά., αλλά και στα σκάνδαλα και την κοινωνική αναταραχή που απειλεί τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Όλα αυτά με παραλληλισμούς στα προ διετίας δραματικά γεγονότα στο Παρίσι και πολύ παλαιότερα στο Λος Άντζελες.

Αντιπαράθεση

Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ φαίνεται να μεταφέρεται και στον χώρο της εκπαίδευσης με καταλήψεις στα σχολεία, απεργιακές κινητοποιήσεις σε Γυμνάσια, Λύκεια, αλλά και Πανεπιστήμια, ενώ τις προηγούμενες ημέρες σημειώθηκαν επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων από μαθητές και νεαρούς διαδηλωτές.

ΤΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ επεισόδια στους δρόμους προκάλεσαν οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ. Η Αλέκα Παπαρήγα κατηγόρησε ευθέως τα στελέχη του ΣΥΝ ότι αποφεύγουν να καταδικάσουν τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές και ότι με τη στάση τους «χαϊδεύουν τʼ αυτιά των κουκουλοφόρων»! Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε, όπως ήταν φυσικό, την έντονη αντίδραση του Αλέκου Αλαβάνου, που υποστήριξε ότι παρόμοιες απόψεις εκφράζονται από στελέχη της ΝΔ, ενώ με ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ μίλησε για προβοκάτσια από την πλευρά του Περισσού. Η κόντρα έχει να κάνει και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις…

Κόντρες…
ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ της Μονής Βατοπεδίου εξελίσσεται σε πολλά επίπεδα. Από το γραφείο του Εισαγγελέα ξεκίνησε η παρέλαση μαρτύρων και υπόπτων, ενώ αναμένεται (αύριο κατά πάσα πιθανότητα) το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής, οπότε και θα αποσαφηνισθούν οι προθέσεις των κομμάτων σε σχέση με την Προανακριτική. Από την έκθεση των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στις εκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων που αντηλλάγησαν με τη Μονή από τις αντίστοιχες εκτιμήσεις του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών. Παράλληλα, από την Εξεταστική ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών τόσο του Γιώργου Βουλγαράκη όσο και της Αικατερίνη Πελέκη. Ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι οι λογαριασμοί του είναι στη διάθεση της Επιτροπής. Με φόντο τη συγκεκριμένη υπόθεση είχαμε μία ακόμη κόντρα κυβέρνησης – ΠΑΣΟΚ για τη Δικαιοσύνη. Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης με στόχο τη συγκάλυψη των σκανδάλων, ο αρμόδιος υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης έκανε λόγο για «άδικη επίθεση» και «ψευδείς ισχυρισμούς», ενώ ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς επανήλθε στην εκτίμηση ότι οι υπουργοί που υπέγραψαν τις αποφάσεις για τις ανταλλαγές «παραπλανήθηκαν» από τους κρατικούς λειτουργούς.


Σχολιάστε εδώ