ΣΚΟΠΙΑΝΟ: Ξεκάθαρες οι ελληνικές θέσεις

Μετά την αποφασιστική στάση που κράτησε η ελληνική πλευρά υποβάλλοντας βέτο στο αίτημα της σκοπιανής πλευράς για έναρξη συνομιλιών για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ατλαντική Συμμαχία, τόσο οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ όσο και τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα μας θεωρεί εξαιρετικής σημασίας το ζήτημα της εύρεσης μιας δίκαιης λύσης στο θέμα του ονόματος. Χωρίς μια τέτοια λύση, η Ελλάδα δεν επρόκειτο να δώσει το «πράσινο φως» για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Από τότε μεσολάβησαν πολλά γεγονότα, όπως οι εκλογές στο γειτονικό κράτος με την ανάδειξη στην κυβέρνηση ισχυρών εθνικιστικών φωνών, αλλά και καταγγελίες για την εκλογική διαδικασία και το γενικότερο κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων με την παρουσία του διαμεσολαβητή Νίμιτς δεν κατέληξαν σε κάποιο αποτέλεσμα, τα Σκόπια προέβησαν σε αλλαγή εκπροσώπου στις συζητήσεις και, τέλος, η προσφυγή της ΠΓΔΜ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προσφυγή με την οποία κατηγορείται η Ελλάδα για παραβίαση της ενδιάμεσης Συμφωνίας, έχουν θέσει νέες παραμέτρους στη διαπραγμάτευση που εξελίσσεται. Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε σήμερα και έχουμε μπροστά μας νέα δεδομένα, όπως είναι η ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Μπαράκ Ομπάμα, η νέα σύνοδος του ΝΑΤΟ τον προσεχή Απρίλιο και η συζήτηση της έκθεσης προόδου της ΠΓΔΜ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει μέχρι σήμερα υπεύθυνη στάση κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Ιδιαίτερα η θέση για μια «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων» αποτελεί τη μέγιστη παραχώρηση που θα μπορούσε να γίνει, επιδεικνύοντας την καλή θέληση της χώρας μας, κάτι που έχει υπογραμμίσει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Δεν υπάρχει περιθώριο για τροποποίηση αυτής της θέσης, πολύ περισσότερο όταν οι Σκοπιανοί θέτουν με θρασύτητα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με την ανοχή του διαμεσολαβητή, θέματα όπως η ύπαρξη «μακεδονικής» γλώσσας και «μακεδονικής μειονότητας».

Η ελληνική πλευρά θα πρέπει να κάνει σαφές προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι μια τέτοια πολιτική από τους Σκοπιανούς είναι απαράδεκτη, βλάπτει τις σχέσεις καλής γειτονίας, παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες δικαίου και αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων.

Καθήκον όλων όσοι ασχολούνται με το ζήτημα είναι να γίνουν οι ελληνικές θέσεις κατανοητές και να αντιληφθούν οι εταίροι μας ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει τα βήματα προσέγγισης που της αναλογούσαν. Ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται εκτενής ενημέρωση των συναδέλφων ευρωβουλευτών και αισιοδοξούμε ότι οι θέσεις μας θα αποτυπωθούν στην έκθεση προόδου που αναμένεται να ψηφισθεί τον προσεχή Ιανουάριο. Με αποφασιστικότητα και συνεχή προσπάθεια θα πετύχουμε λύση στο πρόβλημα. Το μήνυμα προς τους γείτονές μας είναι σαφές και δεν επιδέχεται παρερμηνείες.


Σχολιάστε εδώ