Προς δημιουργία 7 υπερυπουργείων

Οι υπουργοί αγωνιούν, οι βουλευτές ανησυχούν, ενώ το κλίμα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πολύ βαρύ για τον πρωθυπουργό. Οργή είναι η λέξη που ακούς παντού… Συνομιλητές του αναφέρουν ότι τις τελευταίες ημέρες είναι κατηφής και απογοητευμένος, ιδιαίτερα δε με τις εξαιρετικά αρνητικές αναφορές στα ξένα Μέσα Ενημέρωσης.

Αποκαλύπτοντας την εύλογη ενόχλησή του για τη φιλολογία περί διαδοχής που καλλιεργείται και από κυβερνητικά στελέχη, απέρριψε τα σχετικά σενάρια, αποκλείοντας τόσο το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών όσο και την πιθανότητα αποχώρησής του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας. Παράγοντες του κόμματος επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν ήθελε ο Καραμανλής να αποχωρήσει, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν μπορεί. Δεν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Οι εξελίξεις τον έχουν εγκλωβίσει, ενώ δεν μπορεί να προσφύγει και στις κάλπες την άνοιξη όπως ακριβώς σχεδίαζε, καθώς οι δημοσκοπήσεις φέρουν τη ΝΔ να υστερεί του ΠΑΣΟΚ κατά 4-5 μονάδες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη που παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι ο τελευταίος έχει πάψει να είναι το ισχυρό χαρτί της ΝΔ. «Ούτε θέλει, ούτε μπορεί», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το πόρισμα θα καθορίσει τις εξελίξεις

ΚΟΜΒΙΚΑ σημεία για το κλίμα στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, αλλά και για τις πολιτικές εξελίξεις γενικότερα, θεωρούνται το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου και ο ανασχηματισμός.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και τις πληροφορίες, στο πόρισμά τους οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα παραδεχθούν πολιτικές ευθύνες. Δεν θα κατονομάζουν συγκεκριμένα πρόσωπα, ωστόσο θα φωτογραφίζουν κυβερνητικά στελέχη ανάλογα με την εξέλιξη των υποθέσεων ανταλλαγής ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή. Η παραδοχή πολιτικών ευθυνών κρίθηκε αναγκαία, διότι σε διαφορετική περίπτωση οι εντυπώσεις θα ήταν ακόμη πιο δυσμενείς στην κοινή γνώμη. Πάντως η ΝΔ δεν πρόκειται να συμφωνήσει στην παραπομπή της υπόθεσης σε Προανακριτική Επιτροπή και στο πόρισμα θα σημειώνεται ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν ποινικές ευθύνες για υπουργούς και ότι κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, με βάση και τις γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Κατά συνέπεια το κυβερνών κόμμα θα απόσχει από τη συζήτηση (ψηφοφορία) για την Προανακριτική.

Μεγάλες προσδοκίες έχουν επενδύσει τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στον… επικείμενο ανασχηματισμό. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αναμένει να είναι σαρωτικός, σε μια προσπάθεια για αναστροφή του κλίματος. Παράλληλα ζητείται το «κύμα αλλαγών» να παρασύρει και διοικητές κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων που είτε έχουν αποτύχει είτε έχουν εξοργίσει τους πολίτες με τη συμπεριφορά και τις υπέρογκες αμοιβές τους.

Μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται είναι η δημιουργία υπερυπουργείων (7 στον αριθμό) που θα προκύψουν μέσα από τη «συγχώνευση» συναρμόδιων υπουργείων. Επειδή κάτι τέτοιο απαιτεί σημαντικές αλλαγές σε επίπεδο διοίκησης, πιο πιθανή εκδοχή είναι να ανατεθούν σε έναν υπουργό δύο υπουργεία. Μεταξύ αυτών που συζητούνται είναι η «συγχώνευση» του υπουργείου Υγείας με το Απασχόλησης, του Πολιτισμού με το Παιδείας, του Μεταφορών με το Ναυτιλίας – Αιγαίου, του Δημόσιας Τάξης με το Δικαιοσύνης. Παράλληλα εξετάζεται η κατάργηση του υπουργείου Επικρατείας με την επανασύσταση του παλαιού υπουργείου Προεδρίας, στο οποίο να υπαχθούν και τα Μέσα Ενημέρωσης. Ακόμη, μελετάται να μεταφερθούν αρμοδιότητες του Ανάπτυξης είτε στο Οικονομίας (επιχειρήσεις, ενέργεια κ.ά.) είτε στο Αγροτικής Ανάπτυξης (τρόφιμα κ.ά.).

Ερωτηματικό παραμένουν οι προθέσεις του πρωθυπουργού ως προς τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας.

Με την αλλαγή Προέδρου στις ΗΠΑ, αρκετοί στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι δεν μπορεί να παραμείνει στο πόστο της η Ντόρα Μπακογιάννη, καθώς –όπως επισημαίνουν– έχει ταυτισθεί με το «σύστημα Μπους», δεν έχει καλές επαφές με αυτό του Ομπάμα και ως εκ τούτου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προωθήσει τις ελληνικές απόψεις στην Ουάσινγκτον. Και βέβαια, αν φύγει, ποιος θα τη διαδεχθεί.

Για το Οικονομίας η απομάκρυνση του Γ. Αλογοσκούφη είναι «γενική απαίτηση», διότι εκείνος έχει ταυτισθεί με αντιλαϊκές πολιτικές και τις «χειρότερες μέρες» της ελληνικής οικονομίας.

Χαρακτηριστική είναι η φράση ότι αν είναι να μείνει στη θέση του ο Αλογοσκούφης, τότε ανασχηματισμός δεν χρειάζεται.

Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα από τα κορυφαία στελέχη εμφανίζονται απρόθυμα να τον διαδεχθούν.

Εξαιρετικά απίθανο πρέπει να θεωρείται, εξάλλου, το ενδεχόμενο ίδρυσης αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος λόγω των ισχυρών αντιρρήσεων που προβάλλει ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος παλαιότερα είχε δηλώσει ότι ο διαχωρισμός μπορεί να γίνει από το φθινόπωρο του 2009 και μετά.

Τέλος, υπάρχει και η εκκρεμότητα με τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, αφού είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει για πολύ με (μόνο) τον κ. Αντώναρο.


Σχολιάστε εδώ