Πολιτικές ευθύνες δέχεται η ΝΔ ότι έχουν υπουργοί της

Στη Βουλή κατατίθενται αύριο, για να συζητηθούν στην ολομέλεια την Τρίτη, τα πορίσματα των κομμάτων για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Το βέβαιο είναι ότι η έκδοση των πορισμάτων (έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο κοινού πορίσματος) δεν θα εκπορεύεται αυστηρά από τις απόψεις των βουλευτών μελών της επιτροπής οι οποίοι εδώ και ενάμιση μήνα εξέταζαν τους μάρτυρες, αλλά θα είναι προϊόν αλλεπάλληλων μυστικών συσκέψεων στο εσωτερικό των κομμάτων που θα συνεκτιμά τις επιπτώσεις των συμπερασμάτων και της απόδοσης ευθυνών με τα δεδομένα της πολιτικής σκακιέρας.

Έτσι, παρά το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας βράζει και απαιτούν προσωποποίηση πολιτικών ευθυνών ακόμα και μέλη της επιτροπής, στο πόρισμα της πλειοψηφίας κατά πληροφορίες θα περιγράφονται πολιτικές ευθύνες που φτάνουν και επί των ημερών της, ενώ θα τονίζεται το γεγονός ότι οι υπουργοί υπέγραφαν ομόφωνες γνωμοδοτήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και αποφάσεις αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται στην απόδοση πολιτικών –και σε όλες ή σε ορισμένες περιπτώσεις και ποινικών ευθυνών– για οκτώ πρώην και νυν υπουργούς της ΝΔ, τους Θ. Ρουσόπουλο, Ευ. Μπασιάκο και Π. Δούκα που συμπεριλαμβάνονταν στην πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, στους οποίους προστίθενται οι Κ. Κιλτίδης, Αλ. Κοντός, Αντ. Μπέζας αλλά και Γ. Βουλγαράκης και Γ. Αλογοσκούφης.

Διαχρονικές πολιτικές ευθύνες σε υπουργούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θα καταλογίζει σύμφωνα με πληροφορίες το πόρισμα του ΚΚΕ, στο οποίο πάντως θα αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της στήριξης νέας πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Πολιτικές ευθύνες θα αποδίδονται και στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ για όσους υπουργούς έχουν υπογράψει τις επίμαχες αποφάσεις από τα δύο μεγάλα κόμματα, όπου αν τελικά αναφέρονται ποινικές ευθύνες θα περιγράφονται ευκρινώς αλλά δεν θα αποδίδονται ονομαστικά.

Πολιτικές ευθύνες βλέπουν τέλος στον ΛΑΟΣ για Γ. Δρυ, Απ. Φωτιάδη, Θ. Ρουσόπουλο, Π. Δούκα, Αλ. Κοντό και Γ. Βουλγαράκη, και ποινικές για Π. Δούκα και Ευ. Μπασιάκο, τις συμπεριφορές των οποίων κατά πάσα πιθανότητα θα «φωτογραφίζουν». Σε κάθε περίπτωση τις αποφάσεις θα τις πάρει ο κ. Καρατζαφέρης, τον οποίο πληροφορίες φέρουν να προσανατολίζεται σε καταγγελτικό κείμενο.


Σχολιάστε εδώ