Ποιους εξυπηρετεί η αγωγή Οτσαλάν;
Για ποιους λόγους, άραγε, επέλεξε τούτη τη χρονική συγκυρία ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ να προχωρήσει στην κατάθεση μιας τέτοιας συμβολικής, βασικά, αγωγής; Στην κατάσταση όπου βρίσκεται είναι άραγε αποκλειστικά δικής του εμπνεύσεως η πρωτοβουλία, ή μήπως πιέστηκε από τους «φύλακές» του και πού αποσκοπεί;
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, για τη σχεδιαζόμενη αυτή κίνηση είχε ενημερωθεί και ο δικηγόρος Φαήλος Κρανιδιώτης, γνωστός όχι μόνο λόγω των στενών σχέσεών του με τον αγώνα των Κούρδων, και σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν απλώς επιφυλακτικός αλλά έφτασε στο σημείο να διαφωνήσει ανοιχτά με μια τέτοια κίνηση και αρνήθηκε να αναλάβει τη νομική της υποστήριξη.
Το θέμα βέβαια δεν είναι τα 20.000 ευρώ, γι’ αυτό και τα ερωτήματα που τίθενται είναι: Τι επιδιώκουν, πού στοχεύουν και τι πραγματικά θέλουν όσοι βρίσκονται πίσω από τη συγκεκριμένη ενέργεια; Σε κάθε περίπτωση, αυτό που αφήνεται να εννοηθεί είναι ότι οι μόνοι που τελικά βγαίνουν κερδισμένοι από όλη αυτή την ιστορία είναι οι Τούρκοι. Η όποια καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Ελλάδας θα πρόσθετε, υποστηρίζουν, ένα ακόμη βέλος στην ανθελληνική φαρέτρα της Άγκυρας.
Ποιος αμφιβάλλει, άλλωστε, ότι ο έγκλειστος του Ίμραλι, και μάλιστα σε συνθήκες απάνθρωπης απομόνωσης και μεταχείρισης α λα «Εξπρές του μεσονυκτίου», αποτελεί έρμαιο και υπό προϋποθέσεις ενεργούμενο του τουρκικού καθεστώτος; Όλοι θυμόμαστε τι δήλωνε υπό την επήρεια του… σωφρονισμού των κουκουλοφόρων τις πρώτες ώρες της σύλληψής του.
Είναι επομένως ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε θέση να αξιολογήσει τις συνέπειες της ενέργειάς του ευρισκόμενος στο μαύρο σκοτάδι από πλευράς επικοινωνίας και ενημέρωσης;
Ως προς τη δικαστική έκβαση της αγωγής, το πιθανότερο, βέβαια, είναι αυτή να απορριφθεί, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τη νομική στοιχειοθέτηση της κατηγορίας.
Μια απόρριψη που θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί και ως συγχωροχάρτι για εκείνους που φέρουν αποδεδειγμένα τεράστιες ευθύνες για την παράδοση Οτσαλάν στους Τούρκους. Και που αφαιρεί από την ηγεσία των Κούρδων τη δυνατότητα να μιλάει για προδοσία της τότε ελληνικής ηγεσίας.
Μια τέτοια κίνηση κάθε άλλο παρά διευκολύνει την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ Κούρδων και Ελλάδας, που διαταράχθηκαν από την παράδοση του Οτσαλάν ουσιαστικά στην Τουρκία.
Δεν πρέπει πάντως να ξεχνά κανείς ότι, πριν, η Ελλάδα αποτελούσε το μοναδικό σχεδόν στήριγμα και σημείο αναφοράς των Κούρδων στον εθνικοαπελευθερωτικό τους αγώνα.
Σημειώνουμε ότι πριν από λίγο καιρό είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ομάδα κούρδων δημάρχων από την ευρύτερη περιοχή του Ντιγιαρμπακίρ, οι οποίοι συναντήθηκαν με αρκετούς έλληνες πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από πλευράς ΠΑΣΟΚ, συνάντηση που εξομάλυνε τις διαταραγμένες από τότε σχέσεις με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένου ότι για τους χειρισμούς της δραματικής εκείνης περιόδου υπόλογο στα μάτια των Κούρδων είναι το ΠΑΣΟΚ.