Παραδέχεται η ΔΕΗ την απευθείας ανάθεση στη Siemens!

Η ΔΕΗ παραδέχεται, σε επιστολή-απάντηση που μας έστειλε ο διευθυντής δικτύου κ. Μενεγάτος, την απευθείας ανάθεση έργου στη Siemens, αλλά αναφέρει ότι αυτό έγινε σε χρόνο προγενέστερο από τότε που ξέσπασε ο θόρυβος για το σκάνδαλο με τις προμήθειες από τη συγκεκριμένη εταιρεία! Δηλαδή, όταν δεν «ακούγεται» κάτι, θα μπορούν να γίνονται απευθείας αναθέσεις. Σαν να λέμε ότι οι διαγωνισμοί γίνονται για να μην… ακουστεί τίποτε και όχι για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Επιπλέον υποστηρίζει ότι δεν μπορούσε να ανατεθεί το έργο με διαγωνισμό γιατί πρόκειται για κάτι νέο στο οποίο δεν υπάρχει εμπειρία.

Ας δούμε όμως τι αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή του ο κ. Μενεγάτος:

«Η σύναψη σύμβασης με τον οίκο Siemens ΑΕ έγινε με τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Δεδομένου ότι επρόκειτο για έργο, το οποίο γίνεται αποκλειστικά για λόγους έρευνας, δοκιμών και μελέτης νέων τεχνολογιών, η διαδικασία αυτή ήταν σύμφωνη με το κεφ. ΙΙ, άρθρο 4, παρ. 4α του τότε ισχύοντος Κανονισμού Έργων ΔΕΗ (έγκρισης ΔΣ 119/05.04.93). Σημειώνεται ότι η διαδικασία είναι σύμφωνη και με αντίστοιχη διάταξη του νέου Κανονισμού Έργων και Προμηθειών της ΔΕΗ ΑΕ που τέθηκε σε ισχύ πρόσφατα. Επιπρόσθετα, λόγω του σκοπού του έργου, που προαναφέρθηκε, είναι σύμφωνη με το άρθρο 40, παρ. 3, περ. β. της Οδηγίας 17/2004/ΕΚ. Κατά συνέπεια η σύναψη της σύμβασης έγινε με απόλυτα σύννομο τρόπο. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν ήταν δυνατόν να ακολουθήσει η ΔΕΗ ΑΕ πρακτική προώθησης του έργου διαφορετική από αυτήν που ακολούθησε (π.χ. κλειστό ή ανοικτό διαγωνισμό) για ουσιαστικούς λόγους: Για την προκήρυξη διαγωνισμού είναι αναγκαίο να υπάρχουν συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις (τεχνικές προδιαγραφές κ.λπ.). Αυτό είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο όταν πρόκειται για προμήθεια ή για έργο για τα οποία δεν υπάρχει εμπειρία.

Η ΔΕΗ ΑΕ, εκτός από τη διεκπεραίωση των τρεχουσών λειτουργιών της, επιδιώκει τη διερεύνηση και την ενσωμάτωση καινοτομιών (τεχνολογικών, οργανωτικών κ.λπ.) που θα αυξήσουν την παραγωγικότητά της. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προώθηση του έργου στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμά σας. Έχουμε την πεποίθηση ότι, σύμφωνα με όσα προαναφέραμε, η προώθηση του εν λόγω έργου έγινε με βάση τις κείμενες διαδικασίες και μάλιστα με τη μόνη πρόσφορη, από ουσιαστική άποψη, μέθοδο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία σύναψης της σύμβασης για το εν λόγω έργο, έγινε σε χρόνο πολύ προγενέστερο από τη δημιουργία θορύβου σχετικά με τον εταίρο μας».


Σχολιάστε εδώ