«Παγώστε» τώρα την εισφορά του 0,6%!
Πρώτο το ΠΑΣΟΚ έδωσε στη δημοσιότητα σχετική πρόταση, τονίζοντας την ανάγκη αναστολής της καταβολής, μέχρι το τέλος του 2009, της εισφοράς του Ν. 128/75, που αρχικά είχε καθιερωθεί για να χρηματοδοτούνται οι εξαγωγές, αλλά σήμερα είναι άλλος ένας από τους φόρους που δημιουργούν έσοδα για να… κλείνουν «μαύρες τρύπες» στα βιβλία του Δημοσίου. Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κατέθεσε την ίδια πρόταση στην κυβέρνηση, κάνοντας επίσης λόγο για προσωρινή αναστολή καταβολής της εισφοράς όσο θα διαρκεί η κρίση.
Δεν είναι λίγοι οι οικονομικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες που πιστεύουν ότι είναι σήμερα ευκαιρία να καταργηθεί εντελώς η επιβάρυνση του νόμου 128, που ούτως ή άλλως αποτελεί μέτρο παρωχημένης οικονομικής αντίληψης. Τη δεκαετία του ’70 είχε, ίσως, νόημα να πληρώνουν μικρό ποσοστό όλοι οι δανειολήπτες για να ενισχύονται οι εξαγωγές, σήμερα όμως τέτοια μέτρα θεωρούνται μάλλον ξεπερασμένα από τη σύγχρονη πραγματικότητα.
Άλλωστε, όταν επινοήθηκε η εισφορά, μια επιβάρυνση 0,6% στο κόστος δανεισμού φαινόταν ασήμαντη σε ένα περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και επιτοκίων. Σήμερα, όμως, το ίδιο ποσοστό φαίνεται πολύ υψηλό, όταν φθάνει να αντιστοιχεί, για παράδειγμα, στο ένα δέκατο του κόστους ενός στεγαστικού δανείου. Εξάλλου, το Δημόσιο μπορεί να χάσει, φαινομενικά, κάποια έσοδα αν καταργηθεί η εισφορά, αλλά γρήγορα θα αναπληρωθούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας που θα φέρει η ελάφρυνση του κόστους δανεισμού επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση, πάντως, όχι μόνο δεν φαίνεται να συζητεί σοβαρά την πρόταση, αλλά λαμβάνει και μέτρα που φαίνονται προφανώς παράλογα: Για παράδειγμα, με το «πακέτο Φώλια» για τις μικρές επιχειρήσεις που θα λάβουν άτοκα δάνεια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι το Δημόσιο θα πληρώνει στις τράπεζες τους τόκους και την εισφορά του νόμου 128. Δηλαδή, οι τράπεζες θα παίρνουν από το Δημόσιο την εισφορά και θα την αποδίδουν πίσω στο Δημόσιο!
Πολύ κακό για το τίποτα, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι οι τράπεζες θα κρατούν για ένα όχι αμελητέο χρονικό διάστημα την εισφορά και θα την αξιοποιούν κατάλληλα πριν την επιστρέψουν στο Δημόσιο. Παράλογο κι όμως ελληνικό!
Ν.Χ.