Ο σκοτωμός, η εξέγερση και η βία

Χιλιάδες νέοι- ανάμεσά τους πάμπολλοι πιτσιρικάδες- βγήκαν στους δρόμους, πολιόρκησαν αστυνομικά τμήματα, κατέλαβαν σχολεία και πλατείες, εκφράζοντας τον θρήνο τους για τον θάνατο του συμμαθητή τους.

Το κίνημα της διαμαρτυρίας ήταν πρωτοφανές τόσο από την άποψη της μαζικότητας όσο και από αυτήν του πάθους που περιείκλειε.

Πάθους, που εύκολα μετατρεπόταν σε οργή κατά της Αστυνομίας- κυρίως- αλλά και σε ό,τι συμβολίζει στα παιδικά μάτια την κοινωνία που τους προσφέρουμε.

Παιδιά είναι, οφείλουν να ταυτίζονται με τον συνομήλικό τους, που έχασε τη ζωή του έτσι για πλάκα, επειδή βρέθηκε στον δρόμο κάποιου άφρονα αστυνομικού, ο οποίος πούλησε αντριλίκι, στρέφοντας το όπλο που του έδωσε το ελληνικό Δημόσιο για να το προστατεύει, κατά ενός 15χρονου.

Παιδιά είναι, δεν μπορούν εύκολα να ελέγξουν τον θυμό τους ούτε να βρουν το όριο ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, στο θέλω και το μπορώ, στο δίκαιο και στο ορθό, στην ελευθερία τη δική τους και τα δικαιώματα των άλλων.

Αν το πρώτο συμπέρασμα από την αποτίμηση της «εβδομάδας των Παθών» ήταν ότι σε μεγάλο τμήμα των αστυνομικών έχει εμποτιστεί μια εχθρότητα – σε ακραίες περιπτώσεις ένα μίσος- προς τη νεολαία με τα μακριά μαλλιά και την κάζουαλ εμφάνιση, το δεύτερο συμπέρασμα είναι πως η νέα γενιά νιώθει μια απόλυτη αποστροφή προς τη σημερινή κοινωνία, τις δομές, τους νόμους και τις αξίες της.

Κάπως έτσι, η μαζική έκρηξη των νέων όλης της Ελλάδας, μετατράπηκε από φωνή διαμαρτυρίας σε δύναμη στήριξης των γνωστών-αγνώστων, των κουκουλοφόρων, που βρήκαν τη χρυσή ευκαιρία να γράψουν την ιστορία τους.

Και βεβαίως, τα πράγματα έγιναν απείρως χειρότερα, εξαιτίας της επιχειρησιακής ανικανότητας της Αστυνομίας, αλλά και της φοβικής επιλογής των κυβερνώντων να αποσύρουν την Αστυνομία το απόγευμα της «δύσκολης Δευτέρας», αφήνοντας τη βία να ξεσπάσει ανεμπόδιστα κατά κτιρίων, καταστημάτων, μνημείων…

Το παιχνίδι -αυτήν τουλάχιστον τη φορά- χάθηκε.

Το μόνο που απέμενε ήταν να περιμένουμε να κουραστούν οι πιτσιρικάδες και να κορεστούν οι κουκουλοφόροι καταστροφείς.


Σχολιάστε εδώ