«Νέο ΕΣΥ ή αναπαραγωγή του παλιού»

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μετά από 23 χρόνια, έκλεισε τον κύκλο του.

Απέδωσε τεράστιο έργο στην κοινωνία και σήμερα, αν ανταποκρίνεται στις ανάγκες, αυτό οφείλεται στον πατριωτισμό γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων. Ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής. Ο τόπος έχει ανάγκη και οι έλληνες πολίτες δικαιούνται ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας αποτελεσματικό, σύγχρονο, ανταγωνιστικό, με υψηλό επίπεδο στην παροχή υπηρεσιών. Ένα Σύστημα Υγείας που θα αντικαταστήσει το σημερινό γηρασμένο, που θα στηρίζεται στην αξιολόγηση και στην πιστοποίηση, που θα έχει μετρήσιμους ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους κατά τμήμα αλλά και κατά γιατρό, που θα είναι ανοιχτό σε όλους τους πολίτες αλλά και σε όλη την επιστημονική κοινότητα, που θα έχει σωστή χρηματοδότηση, σωστή σχέση μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων δαπανών, ικανοποιητική αμοιβή των γιατρών, των νοσηλευτών και του άλλου προσωπικού και διεκδίκηση σημαντικού ποσοστού από τον ιδιωτικό τομέα κυρίως μέσω των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ένα Σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί υπέρ των πολιτών, αλλά θα στηρίζεται στους λειτουργούς και τους άλλους εργαζόμενους στην Υγεία.

Αλήθεια, η πολιτική της ΝΔ ποιον από όλους αυτούς τους στόχους υπηρετεί; Μήπως την ενίσχυση του δημόσιου τομέα, την ποιοτική αναβάθμιση, τη συνεχή και διά βίου εκπαίδευση, την εκμετάλλευση της σύγχρονης τεχνολογίας, την αναβάθμιση της θέσης των λειτουργών της Υγείας, την ποιοτική αναβάθμιση του Συστήματος, την αξιολόγηση και την πιστοποίησή του; Τίποτα από όλα αυτά. Το μόνο που κάνει είναι η συνειδητή υποβάθμισή του.

Αλλά μήπως και η νέα κλαδική σύμβαση, που υπέγραψε ο υπουργός με το συνδικαλιστικό κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών, οδηγεί σε αλλαγή των σημερινών αγκυλώσεων και δυσλειτουργιών; Αν εξαιρέσει κανείς το οικονομικό πλαίσιο της σύμβασης που είναι θετικό, κάποιος αντικειμενικός κριτής θα περιέγραφε τη θεσμική παρέμβαση ως εξής: Νομοθετείται πλέον με τη σύμφωνη γνώμη όλων, υπουργείου και συνδικαλιστών, η νομιμοποίηση της υπάρχουσας κατάστασης και δυστυχώς και η αναπαραγωγή της στο μέλλον, με τα ίδια και ίσως περισσότερο αρνητικά χαρακτηριστικά. Και όλα αυτά συμβαίνουν σήμερα, που όλα αλλάζουν στον κόσμο, που όλα αλλάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και που έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ως χώρα ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη είσοδο νέων γιατρών στο Σύστημα Υγείας την περίοδο 2012-2016, όπου προβλέπεται να συνταξιοδοτηθούν πολύ πάνω από το 50% των σημερινών υπηρετούντων γιατρών. Άραγε θα χαθεί και αυτή η ευκαιρία;

Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό. Κανείς δεν περίμενε από τη ΝΔ να στηρίξει ένα δημόσιο Σύστημα Υγείας, που ούτε το πίστευε ούτε καν το ψήφισε στη Βουλή. Οι πολίτες, αλλά και οι λειτουργοί της Υγείας και οι άλλοι εργαζόμενοι, στρέφονται στο ΠΑΣΟΚ, που θα κληθεί, όπως όλα δείχνουν, μέσα σε δύσκολες οικονομικές συνθήκες, κρίσης και αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής της ΝΔ, να ξανακτίσει το νέο ΕΣΥ. Σε αυτόν τον στόχο θα κριθεί το ΠΑΣΟΚ του αύριο.


Σχολιάστε εδώ