Μόνο ο τοξικομανής σκότωσε…

Στα… πολύ μαλακά έριξε το Τριμελές Εφετείο κακουργημάτων τους κατηγορουμένους για τη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου στις 29 Μαρτίου 2007 στην οδό Λαυρίου πριν από τον αγώνα βόλεϊ γυναικών Παναθηναϊκού-Ολυμπιακού που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο του Μιχάλη Φιλόπουλου, αφού έκρινε ένοχο μόνον έναν από τους εννέα κατηγορουμένους, ενώ δύο ακόμη κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια.

Το δικαστήριο επέβαλε προχθές Παρασκευή την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 40χρονο τοξικομανή Χρήστο Σακάτη ως φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Σε κάθειρξη 10 ετών καταδίκασε τους Βασίλη Ψικάκο και Νικόλαο Βαγιόπουλο για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία, με την ποινή τους να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα μέχρι την έφεση και να μένουν ελεύθεροι. Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Βαγιόπουλο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου έντιμου βίου, ενώ στον Ψικάκο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Συνολικά, από τους 27 κατηγορουμένους αθωώθηκαν οι 16 και καταδικάστηκαν οι 11. Πέραν των τριών για την ανθρωποκτονία, το δικαστήριο έκρινε ενόχους για οπλοκατοχή και τους επέβαλλε ποινές από τρεις μέχρι επτά μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή, τους Παναγιώτη Μήτρογλου, Αλέξανδρο Παπαδόπουλο, Γεώργιο Δυδιμιώτη, Ιωάννη Μαγνήσαλη, Μάριο Μαρκάκη (οπαδός Παναθηναϊκού), Κωνσταντίνο Πλουμιστό, Δημήτριο Μισαηλίδη και Γρηγόρη Χριστοφίδη.

Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες πλην μιας, αυτής για τον Βασίλη Ρουμπέτη, η οποία ήταν κατά πλειοψηφία. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει στην πρότασή του την ενοχή δεκαεννέα από τους 27 κατηγορουμένους.

«Μην πας φυλακή αγόρι μου, δώσε ένα τέλος στη ζωή σου να σε κλάψω μόνη μου και να ησυχάσω», ήταν η τραγική προτροπή της μάνας του Χρήστου Σακάτη, Δήμητρας. Η τραγική αυτή μάνα προέτρεψε τον γιο της που καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ν’ αυτοκτονήσει. Είναι η ίδια μάνα που είχε πει στο δικαστήριο ότι έδινε στον γιο της ναρκωτικά μέσα στο σπίτι τους για να μην πεθάνει στον δρόμο και ότι τον περίμενε να πεθάνει σπίτι και είχε ετοιμάσει και τα σάβανά του.

Σοβαρότατα επεισόδια ακολούθησαν την ανακοίνωση της απόφασης, τα οποία προκάλεσαν μέχρι και την οργή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά, ο οποίος κατέβηκε από το γραφείο του και ζήτησε από τον επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων να κάνουν συλλήψεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν περίπου 60 οπαδοί του Παναθηναϊκού, με κουκούλες, κράνη και μάσκες, επιτέθηκαν στις δυνάμεις των ΜΑΤ με πέτρες, ξύλα, φωτοβολίδες και βόμβες μολότοφ, έχοντας βεβαίως στόχο τους οπαδούς του Ολυμπιακού. Η Αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων, η κατάσταση ξέφυγε από τον έλεγχο για αρκετή ώρα, καθώς οι οπαδοί προκάλεσαν φθορές σε αυτοκίνητα, έβαλαν φωτιές και συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις στους δρόμους γύρω από το «Απόστολος Νικολαΐδης», ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στα δύο ρεύματα.


Σχολιάστε εδώ