Κύμα αντιδράσεων για τις καταστροφές

Αρκετοί, μάλιστα, από τους πληττόμενους πολίτες μπροστά στη βιαιότητα και το μέγεθος των καταστροφών, βλέποντας και την παθητική στάση των αστυνομικών δυνάμεων να αποτρέψουν τις επιθέσεις και να προστατέψουν τις περιουσίες τους, αποφάσισαν να μπουν οι ίδιοι μπροστά, προσπαθώντας να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν, παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους.

Πέρα από τις γνωστές συμπλοκές ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και μαγαζάτορες στην αχαϊκή πρωτεύουσα υπήρξαν και πολλοί καταστηματάρχες της Κομοτηνής οι οποίοι βγήκαν τη νύχτα με λοστάρια στα χέρια τους προκειμένου να αποκρούσουν οι ίδιοι επιθέσεις κατά των περιουσιών τους.

Στο Μεσολόγγι η αντίδραση προήλθε από έξαλλες μανάδες των παιδιών που, μεταξύ άλλων, έλεγαν σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Θα πάμε να γκρεμίσουμε τα γραφεία του Αλαβάνου, ν’ αφήσουν, επιτέλους, τα παιδιά μας ήσυχα».

Ζημιές, άδειοι δρόμοι, ερημιά…

Δύσκολα μπορεί κανείς να υπολογίσει τούτη την ώρα τις επιπτώσεις των καταστροφών στην αγορά. Γιατί πέρα από τις τεράστιες υλικές ζημιές θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι παρενέργειες από τον ψυχολογικό παράγοντα. Την ώρα της κρίσης και ενώ οι καταστηματάρχες περίμεναν πώς και πώς μια τονωτική ένεση λόγω των εορτών και του 13ου μισθού, βρέθηκαν μπροστά στον εφιάλτη ενός ρημαγμένου και νεκρού, από κάθε κίνηση, εμπορικού κέντρου.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι την περασμένη Τρίτη μπορούσε κανείς να κατέβει από την Αγία Παρασκευή μέσω Μεσογείων και Βασιλίσσης Σοφίας προς το Σύνταγμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Δεν κυκλοφορούσε κανείς. Άδειοι δρόμοι, έρημη πόλη, με μερικούς τζαμάδες μόνο να μετρούν τις σπασμένες βιτρίνες.

Από τις πολλές καταστροφές, ξεχωριστή μνεία αξίζει να γίνει στη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε όλα τα αρχεία της υπηρεσίας εντελλομένων του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που στεγάζεται απέναντι από το Πολυτεχνείο επί της οδού Στουρνάρη στον επάνω όροφο από το κατάστημα «Πλαίσιο», που του έβαλαν φωτιά! Μαζί με όλο το κτίριο καταστράφηκε και ο σκληρός δίσκος που περιείχε πολύτιμα στοιχεία αφορώντα πληρωμές υπαλλήλων και όχι μόνο.

Άμεση συνέπεια θα είναι να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές υπαλλήλων, φαρμακοποιών και συμβεβλημένων γιατρών, ενώ μπορεί να προκύψει ζήτημα ακόμη και με το δώρο των Χριστουγέννων.

Κανάλια σε παροξυσμό

Το τι ακούστηκε αυτές τις μέρες από τους ρεπόρτερ και τους παρουσιαστές των τηλεοπτικών σταθμών δεν περιγράφεται.

Οι γενικεύσεις, οι κορώνες και οι υπερβολές σε πρώτο πλάνο. Όλα στον βωμό της AGB. Κι όμως, αντίθετα, με τις επιλεκτικές εικόνες των καναλιών και τις βαρύγδουπες αναφορές, που δημιουργούσαν στον κάθε τηλεθεατή την αίσθηση ότι η Ελλάδα πραγματικά καίγεται, μια βόλτα στο κέντρο ήταν αρκετή για να διαψεύσει αυτήν την εικόνα.

Περιδιαβαίνοντας π.χ. την οδό Ερμού διαπίστωνε κανείς ότι πέρα από την ολική καταστροφή του «Sprider», του «Glou» και δύο τριών άλλων καταστημάτων, τα περισσότερα δεν είχαν ζημιές, πέρα από ραγισμένες βιτρίνες από πέτρες που είχαν κάποια. Καμία δηλαδή σχέση με την κραυγή «έχει παραδοθεί ολόκληρη η ”Ερμού” στις φλόγες» και άλλα παρόμοια για την Πανεπιστημίου, τη Σταδίου και το Κολωνάκι.

Λίγη αυτοσυγκράτηση, παιδιά, σε τέτοιες περιπτώσεις δεν βλάπτει…

Κάποιοι πάνε να πάρουν λεφτά,
αξιοποιώντας τις καταστροφές!

Ήδη από την περασμένη Τετάρτη έχουν ολοκληρώσει τα ειδικά συνεργεία του ΕΒΕΑ την καταγραφή των ζημιών που έχουν υποστεί διάφορες επιχειρήσεις της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής της πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Επιμελητηρίου οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί είναι 435, ενώ το εκτιμώμενο συνολικό κόστος, κατά δήλωση των ιδιοκτητών τους, φτάνει τα 50 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτές ολοσχερή καταστροφή υπέστησαν 37 επιχειρήσεις με τη μεγαλύτερη ζημία να ανέρχεται στα 5,5 εκατομμύρια και τη μικρότερη στα 500 ευρώ. Συγκεκριμένα ζημίες υπέστησαν 16 τράπεζες, 2 σούπερ μάρκετ, 40 μεγάλα καταστήματα και αλυσίδες, 374 μεσαία – μικρά καταστήματα και 3 θέατρα – κινηματογράφοι. Σημειώθηκαν κλοπές εμπορευμάτων σε προϊόντα κινητής τηλεφωνίας και αξεσουάρ, πληροφορικής, ένδυσης, υπόδησης, ηλεκτρονικών ειδών, κοσμημάτων, ρολογιών, οπτικών ειδών κ.λπ.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζουν και άλλες εξωφρενικές εκτιμήσεις για το συνολικό κόστος των ζημιών. Την ώρα π.χ. που οι ασφαλιστικές εταιρείες συμπιέζουν, όπως είναι φυσικό, το εκτιμώμενο κόστος στα 40 εκατομμύρια ευρώ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Αρμενάκης το ανεβάζει στα 200 εκατομμύρια ευρώ ενώ ο κ. Βάρδας το απογειώνει, κυριολεκτικά, στα 800 εκατομμύρια ευρώ!

Ό,τι κι αν υπολογίζουν στις εκτιμήσεις τους, ακόμη και τα διαφυγόντα κέρδη, τα ποσά αυτά είναι ιλιγγιώδη, εξωπραγματικά και δημιουργούν, δυστυχώς, άλλους συνειρμούς.


Σχολιάστε εδώ