ΚΑΤΩ… στον Πειραιά

Ήδη πέντε σύμβουλοι του συνδυασμού του με επικεφαλής τον πρώτο σε σταυρούς κ. Κάκαρη ετοιμάζονται να ανεξαρτητοποιηθούν.

Ενδεικτικό επίσης της απόστασης που έχει ο Γλύκας από τη βάση είναι το γεγονός πως σε εκδηλώσεις που διοργανώνει για θέματα ζωτικής σημασίας για την περιοχή, ελάχιστοι δημότες ανταποκρίνονται.

// Στα όρια της ρήξης, εξάλλου, έχουν φτάσει οι σχέσεις του δημάρχου Περάματος με τους επικεφαλής της ΠΟΕ/ΟΤΑ. Αιτία είναι η απόφασή του να «περάσει» από το δημοτικό συμβούλιο την ευθύνη του τομέα καθαριότητας στη δημοτική επιχείρηση, κάτι που οι εργαζόμενοι το θεώρησαν ως… προπομπό της ιδιωτικοποίησης της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ/ΟΤΑ απέκλεισαν την περασμένη εβδομάδα το δημαρχείο του Περάματος μαζί με τους εργαζομένους, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι, ακόμα και της παράταξής του, κατήγγειλαν τη μεθόδευση του δημάρχου στη Χαριλάου Τρικούπη. Βέβαια, τελικά, η πρόταση του δημάρχου δεν «πέρασε», ωστόσο η ενέργειά του ήταν αρκετή για να κάνει τους εργαζομένους, αλλά και το τοπικό ΠΑΣΟΚ, πυρ και μανία εναντίον του.

// Έκπληξη στην περιβαλλοντική επιχείρηση των Δήμων Πειραιά, Περάματος και Κερατσινίου. Αν και στους δύο δήμους το ΠΑΣΟΚ έχει την πλειοψηφία, με μόνο το Κερατσίνι να ελέγχεται από δήμαρχο που εξελέγη με τη σημαία της ΝΔ, και ως εκ τούτου έχει την πλειοψηφία και στην Περιβαλλοντική, στις πρόσφατες εκλογές πρόεδρός του ανεδείχθη ο Ν. Γουρουντής, δημοτικός σύμβουλος του συνδυασμού Λαγουδάκου στο Πέραμα και πρώην αντιδήμαρχος. Τι έγινε άραγε; Υπήρξε συνεννόηση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ή μήπως οι Νεοδημοκράτες έπιασαν στον ύπνο τους ΠΑΣΟΚους;

// Εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή η πρόταση του Δήμου Πειραιά για ένταξή του στο πρόγραμμα «Πράσινη Ζωή στην πόλη», το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το Δ΄ ΚΠΣ. Έτσι θα αρχίσουν άμεσα να υλοποιούνται στον Πειραιά σειρά από σημαντικά έργα πρασίνου και ανάπλασης, που περιλαμβάνονται στην πρόταση που εγκρίθηκε. Να σημειώσουμε ότι ο Πειραιάς είναι από τους πρώτους δήμους που πήρε έγκριση για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κι αυτό οφείλεται στην άρτια προετοιμασία του φακέλου που υποβλήθηκε.

// Τα τελευταία γεγονότα δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για εορτασμούς και χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Έτσι και η εκδήλωση που θα γίνει την Τρίτη το βράδυ στην πλατεία Δημαρχείου για την αφή των φώτων του δέντρου, θα είναι λιτή και μικρής διάρκειας. Το σημαντικό όμως είναι ότι κατά τη διάρκειά του ο δήμαρχος Π. Φασούλας θα κάνει ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις που θα αφορούν παρεμβάσεις του δήμου για την αντιμετώπιση χρονιζόντων προβλημάτων της πόλης.

// Στην αίθουσα του Παλαιού Ταχυδρομείου έγινε προχθές η εκδήλωση για τους καρκινοπαθείς στο πλαίσιο των κοινωνικών παρεμβάσεων που κάνει ο δήμος εν όψει των εορτών. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε πως ανάμεσα στα υπόλοιπα δώρα που έκανε ο δήμος στους ασθενείς ήταν και μπάλες μπάσκετ με την υπογραφή του Π. Φασούλα!

// Σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο δημαρχείο την περασμένη Πέμπτη, ο δήμος τίμησε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού. Η ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα θερμή και συγκινητική και όλοι εξέφρασαν την ευχή η εκδήλωση αυτή να γίνει θεσμός για τον Δήμο του Πειραιά.


Λάθος νοοτροπία σε λάθος περιοχή

Όταν πριν από είκοσι μέρες από τη στήλη αυτή είχαμε καταγγείλει τη νοοτροπία κάποιων αστυνομικών στον Πειραιά, που την έχουν δει… σερίφηδες και κλείνουν στο κρατητήριο με τους κακοποιούς 17χρονα παιδιά επειδή έκαναν το… ειδεχθές έγκλημα να… ουρούν στον τοίχο κάποιου εγκαταλειμμένου εργοστασίου, κάποιοι μας θεώρησαν υπερβολικούς ή εκτός πραγματικότητας. Όμως τα γεγονότα απέδειξαν πως τελικά αυτή είναι η πρακτική των αστυνομικών. Αυτή είναι η νοοτροπία τους. Νοοτροπία «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» με τους νέους.

Θύμα της νοοτροπίας αυτής ήταν και ο 15χρονος μαθητής στα Εξάρχεια, ο θάνατος του οποίου από τη σφαίρα του ειδικού φρουρού έγινε η αιτία να γίνει άνω-κάτω για πέντε ημέρες (και γύρευε πόσες ακόμα) η χώρα.

Είχαμε πει τότε πως η Αστυνομία Πειραιά έχει σοβαρό πρόβλημα κατανόησης της αποστολής της γιατί κάνει διακρίσεις στους πολίτες. Διαφορετικά συμπεριφέρεται στους κατοίκους του κέντρου και διαφορετικά στους κατοίκους των υποβαθμισμένων περιοχών. Και είχαμε καλέσει τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά να πάρει θέση για όλα αυτά και κυρίως να πει αν συμφωνεί με τη νοοτροπία των αστυνομικών που έχουν χωρίσει τους Πειραιώτες σε πολίτες πολυτελείας και δεύτερης κλάσης. Δυστυχώς, απάντηση δεν πήραμε. Την απάντηση την πήρε από τους μαθητές των σχολείων του κεντρικού Πειραιά.

Την ίδια ώρα οι μαθητές των Καμινίων, της Παλιάς Κοκκινιάς και των Μανιάτικων, έδιναν το δικό τους «παρών» στις κινητοποιήσεις, με συγκεντρώσεις έξω από τα σχολεία τους και αποχή από τα μαθήματά τους. Δεν πήγαν όμως να «χτυπήσουν» κανένα αστυνομικό τμήμα, ούτε επιδόθηκαν σε πράξεις βίας και βανδαλισμούς, αλλά μετείχαν σε όλα τα συλλαλητήρια που έγιναν στην Αθήνα και σε όλες τις υπόλοιπες μαθητικές κινητοποιήσεις.


Οριστική δικαίωση

Δικαίωση για τον γενικό γραμματέα του Δήμου Πειραιά Γιώργο Οικονομόπουλο. Το Εφετείο Πειραιά εκδίκασε την υπόθεσή του για το θέμα της Αγ. Μαρίνας στην Αίγινα και αποφάνθηκε ότι ενήργησε σωστά και μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας. Κατά συνέπεια καμία από τις κατηγορίες που του είχαν προσάψει δεν έστεκε, γι’ αυτό και αθωώθηκε πανηγυρικά.

Να σημειώσουμε ότι προ μηνών ο Άρειος Πάγος στον οποίο είχε προσφύγει ο Γ. Οικονομόπουλος, είχε επαναφέρει την υπόθεση στο Εφετείο για να ξανασυζητηθεί, αφού δέχθηκε ότι στην πρώτη καταδικαστική απόφαση του Εφετείου υπήρχαν κενά και δεν είχαν ληφθεί υπόψη σημαντικά γεγονότα και έγγραφα που περιλαμβάνονταν στον φάκελο της δικογραφίας. Έτσι ζήτησε την αναπομπή της υπόθεσης στο Εφετείο Πειραιά που συνεδρίασε προχθές και αθώωσε τον Γ. Οικονομόπουλο.


Σχολιάστε εδώ