Κάνουν και οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι αγωγές!

«Η εντύπωση που εξακολουθεί να υπάρχει είναι ότι η κυβέρνηση, αλλά και ο πολιτικός κόσμος, δεν έχουν πρόθεση αλλαγής του Νόμου Περί Αστικής Ευθύνης του Τύπου». Τη διαπίστωση αυτή κάνει το ΔΣ της ΕΙΗΕΑ στον απολογισμό του για τη διετία 2006-07, μιλώντας για τη βιομηχανία των αγωγών.

«Το διοικητικό συμβούλιο κατά την παρελθούσα διετία συνέχισε τις προσπάθειες για αναθεώρηση του συστήματος αστικής ευθύνης του Τύπου», αναφέρει και εξηγεί πως η ΕΙΗΕΑ «εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ισχύον σύστημα δεν προστατεύει ουσιαστικά την τιμή και την υπόληψη των δημόσιων προσώπων υπέρ της οποίας έχει θεσπισθεί». Το αντίθετο, «η ύπαρξη κατωτάτων ορίων αποζημιώσεως λόγω ηθικής βλάβης εξαιτίας υποτιθέμενων συκοφαντικών δημοσιευμάτων έχει ως αποτέλεσμα τη βιομηχανία αγωγών η οποία απειλεί και την ύπαρξη των πιο αδύναμων οικονομικά εφημερίδων».

Οι φωνές από διάφορους χώρους για την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου διαρκώς αυξάνονται, χωρίς όμως αποτέλεσμα, σημειώνει η ΕΙΗΕΑ, ενώ επισημαίνει πως «αγωγές με βάση τον Ν. 1178/81 Περί Αστικής Ευθύνης του Τύπου εγείρονται ακόμα και από δημοσιογράφους και άλλους εκπροσώπους του Τύπου».

Η ΕΙΗΕΑ απορρίπτει την πρόταση του προέδρου του ΛΑΟΣ περί τροποποιήσεως του Ν. 1178/81 Περί Αστικής Ευθύνης του Τύπου. «Κατά τη γνώμη μας, δεν οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση, διότι η βάση της έγκειται στο να προτάσσεται η ποινική δίκη και η τελεσίδικη απόφαση να αποτελεί προϋπόθεση για την επιδίκαση οποιασδήποτε αποζημιώσεως», αναφέρει. «Ήταν μάλλον βέβαιο ότι η πρόταση δεν θα γίνει αποδεκτή από τα μέλη της Βουλής», εξηγεί, «διότι αφενός μεν προϋποθέτει κατάργηση της 18μηνης παραγραφής των αδικημάτων Τύπου, αφετέρου δε η ποινική δίκη υποχρεώνει κατά κανόνα τον μηνυτή να παρίσταται κατά τη δημόσια εκδίκαση και αυτή είναι διαδικασία την οποία ουδείς πολιτικός αποδέχεται». Πάντως η ΕΙΗΕΑ θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή θέτει επί τάπητος το πρόβλημα της μη ισόρροπης λειτουργίας του υφιστάμενου καθεστώτος και βοηθά να ανοίξει η συζήτηση, πράγμα το οποίο τόσο η παρούσα όσο και οι παρελθούσες κυβερνήσεις αρνήθηκαν.


Σχολιάστε εδώ