Η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων ήταν η απεργία της περασμένης Τετάρτης

Αντικυβερνητικό χαρακτήρα προσέλαβαν οι μαζικότερες, των τελευταίων χρόνων, εργατικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη, ενώ σε όλη τη χώρα εξελισσόταν 24ωρη γενική απεργία με απόφαση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

Παρά το οξύτατο κλίμα κοινωνικής και πολιτικής αντιπαράθεσης, οι συγκεντρώσεις και πορείες ολοκληρώθηκαν ειρηνικά και οι εργαζόμενοι πρόβαλαν με τον πιο έντονο τρόπο το αίτημά τους για αλλαγή της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής, που πλήττει εργαζόμενους και συνταξιούχους. Και βεβαίως, η συνδικαλιστική ηγεσία καταδίκασε τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή και κατήγγειλε την αστυνομική βία και τις μεθόδους καταστολής.

Εξαιτίας της έκρυθμης κατάστασης που επικράτησε στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) αντί του χώρου μπροστά στα γραφεία της ΓΣΕΕ (Πεδίον του Άρεως), προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανότητες εκμετάλλευσης της πορείας από τους «γνωστούς αγνώστους» αποφάσισαν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση να πραγματοποιηθεί μπροστά στη Βουλή. Η Αυτ. Παρέμβαση διατύπωσε επιφυλάξεις όμως τελικά πραγματοποίησε τη συγκέντρωση στα Χαυτεία, ενώ το ΠΑΜΕ προχώρησε στην πραγματοποίηση της συγκέντρωσης στον χώρο, όπου αρχικά είχε προγραμματίσει, στην Ομόνοια. Και αντί της -καθιερωμένης- πορείας στη Βουλή, κατηύθυνε τους απεργούς προς το υπουργείο Απασχόλησης.

Η παρουσία φοιτητών και μαθητών τόσο στο Σύνταγμα όσο και στα Χαυτεία και στην Ομόνοια ήταν πιο αισθητή από κάθε άλλη φορά, γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις ήταν από τις πιο μαχητικές που ζήσαμε τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, υπήρχαν οικογένειες που συμμετείχαν με όλα τα μέλη τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως γεγονός είναι πως υπήρξαν πολίτες που δήλωναν ότι για πρώτη φορά έπαιρναν μέρος στις κινητοποιήσεις: Είτε διαμαρτυρόμενοι για τη δολοφονία του μικρού μαθητή είτε γιατί η οικονομική τους κατάσταση έφτασε στα άκρα ή ακόμη γιατί προκλήθηκαν από την παρέμβαση του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να ζητήσει τη ματαίωση των συγκεντρώσεων.

Η απόφαση της Αυτ. Παρέμβασης να πραγματοποιήσει προσυγκέντρωση στα Χαυτεία και την πλατεία Κλαυθμώνος συγκέντρωσε τα πυρά του ΠΑΜΕ που μίλησε για «προβοκατόρικο τρόπο της ΓΣΕΕ προκειμένου να εμποδιστεί η μαζική προσέλευση των εργαζομένων στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ…». Και στη συνέχεια αναφέρθηκε σε «συγκέντρωση των ηγεσιών της υποταγής…».

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, υποστήριξε ότι η κυβερνητική πολιτική θα αλλάξει και προειδοποίησε ότι «αν δεν αλλάξει, θα ανατραπεί», καλώντας τους εργαζόμενους σε νέο συλλαλητήριο μπροστά στη Βουλή, τη μέρα που θα ψηφίζεται ο Προϋπολογισμός.

Ο κ. Παναγόπουλος κατήγγειλε τη δολοφονία του νεαρού μαθητή στα Εξάρχεια, αλλά κάλεσε τους νέους να στρέψουν την πλάτη στην τυφλή βία.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, από την πλευρά του, αφού αναφέρθηκε και ο ίδιος στη δολοφονία του νεαρού μαθητή, αλλά και στο κυβερνητικό σχέδιο σωτηρίας των τραπεζών, υπογράμμισε ότι «διαψεύδονται όλες οι υποσχέσεις και βυθίζεται στην ανέχεια η κοινωνική πλειοψηφία».

Χαρακτήρισε «σταθμό» τις τελευταίες εξελίξεις και κάλεσε να κρατηθούν ψηλά οι αγώνες, «αλλά και η οργή, με στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας».

Ο γραμματέας της ΓΣΕΕ, Κώστας Πουπάκης (πρόεδρος της ΔΑΚΕ), εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για τον τραγικό θάνατο του 15χρονου μαθητή και ταυτόχρονα τάχθηκε κατά της βίας, από όπου και αν προέρχεται, υπογραμμίζοντας ότι «απαιτείται εθνική συνεννόηση και συναίνεση για τη διέξοδο από την κρίση».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Αλέκος Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση, ΣΥΡΙΖΑ), είπε ότι «διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες για τη σημερινή συγκέντρωση και αποδείχθηκε η δυνατότητα να σπάμε τον τρόμο στον δρόμο», καλώντας να σταματήσει η κρατική καταστολή και να συνδεθεί η πάλη για τα εργατικά αιτήματα με την πάλη για τα πολιτικά δικαιώματα.

Διέβλεψε δε, ότι «λόγω της κρίσης θα διευρυνθούν ο αυταρχισμός και η καταστολή» και κάλεσε τους εργαζόμενους και τους νέους να παλέψουν μαζί για την ανατροπή του αυταρχισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Το συλλαλητήριο ολοκληρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος και τα μέλη αντιπροσωπείας των συνδικαλιστών παρέδωσαν το απεργιακό ψήφισμα στο προεδρείο της Βουλής.

***
Το ΠΑΜΕ μετά το τέλος της απεργιακής εκδήλωσης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων χαιρετίζει ιδιαίτερα την εργατική τάξη της χώρας μας που έδωσε αποφασιστική μάχη με την εργοδοσία στα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις για την επιτυχία της απεργίας.


Σχολιάστε εδώ