«ΕΦΥΓΕ» Ο ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΘΕΡΜΟΠΥΛΩΝ

Ένας μεγάλος Έλληνας έφυγε…

Ο Τάσσος της ελεύθερης και απροσκύνητης Κύπρου, ο Τάσσος των Ελλήνων και του Ελληνισμού, έφυγε από τον κόσμο των ανθρώπων και πήγε να βρει τους ήρωες συναγωνιστές του, τους υπερασπιστές της κυπριακής ελευθερίας, τον Παλληκαρίδη, τον Καραολή, τον Δημητρίου, τον Αυξεντίου και όλους τους άλλους Έλληνες της Κύπρου, που διεκδίκησαν και υπερασπίστηκαν την κυπριακή ελευθερία με την ίδια τη ζωή τους.

Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν ήταν ένας συνηθισμένος συμβατικός Πρόεδρος. Δεν υπήρξε απλώς διαχειριστής της κυπριακής υπόθεσης. Υπήρξε ο θεματοφύλακας των κυπριακών Θερμοπυλών.

Η ταυτότητα του Τάσσου, που τον διαφοροποιεί από άλλους ηγέτες και πολιτικούς ευρύτερα, συνίσταται στο ότι ως ηγέτης της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού την πανθομολογουμένως κρισιμότερη στιγμή της Ιστορίας της δεν συμβιβάστηκε, άρθρωσε ένα αληθινά λεωνίδειο «Όχι» απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, οι οποίες θέλησαν να καταλύσουν το κράτος που αποτελούσε και αποτελεί κιβωτό σωτηρίας των Κυπρίων. Ένα «Όχι» που δεν ήταν εύκολη ούτε επιπόλαιη υπόθεση αλλά μια συνειδητή πράξη αντίστασης για την οποία πήρε προσωπικό κόστος εν γνώσει του, έθεσε δηλαδή υπεράνω της προσωπικής του πολιτικής επιβίωσης και προοπτικής το συμφέρον της χώρας και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Ο Τάσσος δεν άρθρωσε αυτό το «Όχι» τυχαία. Δεν υπολόγισε κατά τρόπο πολιτικό απλώς και μόνον τα προβλήματα που έφερνε μαζί του το Σχέδιο Ανάν, αλλά αντέδρασε ακολουθώντας μια επιταγή της Ιστορίας την οποία συμπύκνωνε βιωματικά και εκδήλωνε πολιτικά σε ολόκληρη τη ζωή του, μέχρι το τέλος της.

Ο Τάσσος υπήρξε συνεπής προς την Ιστορία της Κύπρου, τους αγώνες της και τον πολιτισμό της.


Σχολιάστε εδώ