ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ 65ΩΡΟ ΟΙ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η επιθετική αυτή αντεργατική απόφαση ξεκίνησε με σκοπό τη διευθέτηση των εφημεριών των γιατρών, όμως τελικά αφορά στο σύνολο των εργαζομένων του ιδιωτικού, του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Ξεσηκωμένα εμφανίζονται τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, φυσικά και τα ελληνικά. Η ΑΔΕΔΥ θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρό της (Σπ. Παπασπύρος και Ηλ. Βρεττάκος), ενώ η ΓΣΕΕ θα στείλει αντιπροσωπεία για συμμετοχή στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Ευρωκοινοβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι έλληνες ευρωβουλευτές θα ταχθούν «υπέρ του μικρότερου κακού» (σ.σ.: πρόταση του ισπανού σοσιαλιστή Σέρκας), καθώς η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί εκτιμάται πως θα είναι οριακή. Προκειμένου να επιβληθούν έστω όροι και προϋποθέσεις στην (αναπόφευκτη) απόφαση υπέρ του 65ωρου, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαίρη Ματσούκα και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημ. Παπαδημούλης εκφράζουν μεν την πλήρη αντίθεσή τους και στις δύο εκδοχές του, παράλληλα όμως δηλώνουν ότι αν αυτό πρόκειται να εφαρμοστεί το 65ωρο γενικευμένα, στηρίζουν την «εναλλακτική» πρόταση περί προϋποθέσεων. Η Ευρωομάδα της Αριστεράς εξάλλου υπογραμμίζει ότι επιμένει στην απόρριψη του ελαστικού 65ωρου και του opt-out (αυτοεξαίρεση) και, στηριζόμενη σε πρόταση του κ. Παπαδημούλη, πρόκειται να καταθέσει την Τετάρτη πρόταση συνολικής απόρριψης της κοινής θέσης του συμβουλίου των 27 υπουργών (όταν ψηφίστηκε τον Ιούνιο, η υπουργός Απασχόλησης αποχώρησε από τη συνεδρίαση χωρίς καν να δηλώσει αποχή).

Πάντως, στο περιθώριο της σκληρής αντιπαράθεσης και των αγωνιωδών προσπαθειών που καταβάλλουν ευρωβουλευτές και συνδικάτα για να περάσει, λόγω του δεδομένου συσχετισμού δυνάμεων, το «μικρότερο κακό», εξελίχθηκε απρόσμενη (;) κόντρα μεταξύ του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γ. Τούσσα και του κ. Παπαδημούλη. Ο πρώτος κατηγόρησε τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπερψήφισε μαζί με την Ευρωομάδα το ελαστικό 65ωρο» (σ.σ.: ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν και στον έντυπο και στον ηλεκτρονικό Τύπο), με συνέπεια να παρέμβει ο πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς Φρ. Βίρντιλ και να μιλήσει για διαστρέβλωση της θέσης της Ευρωομάδας, με αποτέλεσμα ο κ. Τούσσας να υπογράψει τελικά το κείμενο τροποποιήσεων που υπέβαλε η Ευρωομάδα.

Το «ΠΑΡΟΝ» δημοσιεύει σήμερα την κοινή θέση των υπουργών Απασχόλησης για δυνατότητα 65ωρου και της «έκθεσης Σέρκας» με τις τροπολογίες στην επίμαχη απόφαση, καθώς και τα θετικά και αρνητικά στοιχεία της έκθεσης που θα τεθεί εναλλακτικά της απόφασης των υπουργών στην ψηφοφορία της Τετάρτης. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι (δυστυχώς) πολυάριθμα συνδικαλιστικά στελέχη, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους, εμφανίστηκαν να μη γνωρίζουν ούτε το περιεχόμενο της απόφασης των υπουργών Απασχόλησης ούτε της «έκθεσης Σέρκας», αλλά και ποιους αφορά η εφαρμογή του 65ωρου. Και, δυστυχώς, ουδείς έχει απευθυνθεί μέχρι στιγμής τουλάχιστον στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ για να ενημερωθεί ως προς την ουσία και τις προοπτικές της νέας αυτής επίθεσης κατά των εργασιακών δικαιωμάτων»!

Η θέση των υπουργών Απασχόλησης

Συμφωνία στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας επιτεύχθηκε τον Ιούνιο μεταξύ των υπουργών Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση την οποία εγκρίνεται η επέκταση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας στις 60-65 ώρες.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:
• Η εβδομαδιαία εργασία επεκτείνεται, νομίμως πια, στις 60-65 ώρες.
• Η περίοδος αναφοράς ορίστηκε στους 12 μήνες με δυνατότητα ανανέωσης.
• Δεν τίθεται θέμα κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης.
• Τα αντισταθμιστικά οφέλη προς τον εργαζόμενο τίθενται σε «χαλαρό» πλαίσιο.
• Ο «χρόνος εφημερίας», το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο εργαζόμενος οφείλει να βρίσκεται «εν αναμονή εργασίας», θεωρείται εργάσιμος χρόνος μόνο όταν ο εργαζόμενος χρειαστεί να παράσχει υπηρεσίες (ενεργός χρόνος). Διαφορετικά δεν προσμετράται ως εργασία (ανενεργή περίοδος).

«Έκθεση Σέρκας»

Ως θετικά σημεία της «έκθεσης Σέρκας» σημειώνονται τα εξής:
• Πρόβλεψη κατάργησης της ρήτρας αυτοεξαίρεσης (opt-out) 36 μήνες μετά την ενεργοποίηση της Οδηγίας.
• Αυστηρότερες προϋποθέσεις εφαρμογής των opt-out κατά τη μεταβατική περίοδο και περιορισμός της σε 6 μήνες από το 1 έτος που προβλέπει η συμφωνία των υπουργών.
• Ο ανενεργός χρόνος εφημερίας θεωρείται χρόνος εργασίας (γίνεται μάλιστα επίκληση της θετικής νομολογίας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων).
• Υπολογισμός του χρόνου εργασίας ανά άτομο (και όχι ανά σύμβαση εργασίας) σε περίπτωση εργαζομένου σε περισσότερες θέσεις.
• Πρόβλεψη αντισταθμιστικής ανάπαυσης μετά την περίοδο εργασίας (και όχι μέσα σε εύλογη προθεσμία, όπως όριζε η κοινή θέση).
• Καλύτερη προστασία των εργαζομένων με προσωρινές συμβάσεις εργασίας.

Ως αρνητικά σημεία της έκθεσης αναφέρονται:
• Διατήρηση του διαχωρισμού του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό.
• Αβεβαιότητα ως προς τον χρονικό προσδιορισμό της χορήγησης περιόδων ανάπαυσης μετά την περίοδο της εργασίας (παραπομπή στην ισχύουσα νομοθεσία).
• Ασάφεια ως προς τον υπολογισμό της ανενεργούς περιόδου εφημερίας (πρόβλεψη υπολογισμού της με ειδικό τρόπο, βάσει ενδεχομένως νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων).
• Οι αλλαγές στην οργάνωση του χρόνου εργασίας που ζητούν οι εργαζόμενοι εξαρτώνται από την «αντικειμενική» κρίση του εργοδότη (αναλογία μεταξύ οργανωτικών μειονεκτημάτων και οφέλους του εργαζομένου).
• Διατήρηση της ρήτρας αυτοεξαίρεσης έστω και για 3 χρόνια (αντί για κατάργησή της αμέσως).
• Ενώ διαγράφει την πρόβλεψη για μέγιστη διάρκεια χρόνου εργασίας 65 ωρών, προβλέπει δυνατότητα opt-out χωρίς τον προσδιορισμό ανώτατων χρονικών ορίων εργασίας ανά εβδομάδα.

Εκδικάζονται τα όρια συνταξιοδότησης

Ομάδα νομικών με συνδικαλιστική αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ (γενικός γραμματέας Ηλ. Ηλιόπουλος και Δ. Σπανού μέλος ΕΕ) θα βρεθεί στο Λουξεμβούργο αυτήν την εβδομάδα. Εκδικάζεται από Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το θέμα της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών – γυναικών στον δημόσιο τομέα. Η απόφαση θα εκδοθεί μέσα στο 2009 και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση «χάσει» σε δικαστικό επίπεδο, τότε θα αυξηθούν δραματικά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών – δημοσίων υπαλλήλων.


Σχολιάστε εδώ