ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΚΑΙ ΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ

Η τηλεόραση έβγαλε το γεγονός το Σάββατο μετά τα μεσάνυχτα, πολύ αργότερα από τα ραδιόφωνο και τα μπλογκ. Επέδειξε εμφανή αμηχανία και επί ένα 24ωρο έδειχνε να μην καταλαβαίνει τι συμβαίνει στους δρόμους, παρότι οι κάμερες έστελναν συνεχώς εικόνες. Από το πρωί της Δευτέρας ανατράπηκε το πρόγραμμα των τηλεοπτικών σταθμών και όλα τα κανάλια μπήκαν στη μάχη της κάλυψης των γεγονότων, εστιάζοντας σε πολλά και διαφορετικά σημεία. Φάνηκε όμως και η γύμνια του τηλεοπτικού λόγου. Πάρα πολλές φορές και από πολλά πρόσωπα της τηλεόρασης έγινε απόπειρα να εξισωθεί ο θάνατος ενός μικρού αγοριού με τις ζημιές στα καταστήματα πολιτών. Η κατάσταση αντιμετωπίστηκε από την αρχή με τα γνωστά τηλεοπτικά κλισέ: «το άβατο των Εξαρχείων», «οι κουκουλοφόροι», «οι ταραξίες», «οι αναρχικοί», «οι γνωστοί άγνωστοι». Όσο όμως τα επεισόδια συνεχίζονταν, οι άνθρωποι της τηλεόρασης έδειξαν σε μεγάλο βαθμό πως δεν μπορούσαν να κατανοήσουν τι συμβαίνει στον δρόμο.

Στα παρασκήνια εξελίσσονταν μεγάλες συζητήσεις για την κατεύθυνση που έπρεπε να δοθεί στον αέρα. Οι ευθύνες της κυβέρνησης ήταν πασιφανείς και αυτό τονίστηκε απ’ όλα τα κανάλια και σχεδόν από το σύνολο των σχολιαστών. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι αστυνομικοί ρεπόρτερ, οι οποίοι με τα ρεπορτάζ τους εμφανίστηκαν να υιοθετούν τη γραμμή υπεράσπισης της Αστυνομίας και των ΜΑΤ χωρίς ερωτήματα. Ο εντυπωσιασμός και η παραγωγή θεάματος έβαλαν τη σφραγίδα στις τηλεοπτικές μεταδόσεις. Για δύο ημέρες (Δευτέρα και Τρίτη, ακόμη και την περασμένη Τετάρτη) έβγαιναν στον αέρα εικόνες μόνο για τις καταστροφές, ενώ δεν γίνονταν απόπειρες, με ελάχιστες εξαιρέσεις, να ακουστούν απόψεις ή και ερωτήματα για τη στάση των νέων ανθρώπων.

Βέβαια στην τηλεόραση βγήκαν οι εικόνες με τους άνδρες των ΜΑΤ να πυροβολούν στο Παλαιό Φάληρο μετά την κηδεία του 16χρονου, αλλά δεν μπορούσαν τα κανάλια να κάνουν κι αλλιώς, αφού το γεγονός είχε βγει ήδη στο ραδιόφωνο και διαδικτυακά. Και πάλι βρέθηκαν σχολιαστές να υπερασπιστούν τους άνδρες των ΜΑΤ! Την ίδια ώρα η τηλεόραση επέλεξε να μη βγάλει στον αέρα δεκάδες μαρτυρίες δημοσιογράφων για την τυφλή βία των ανδρών των ΜΑΤ σε παιδιά-διαδηλωτές και να αποκαλύψει αυτό που αποκάλυψαν τα μπλογκ, πως στα επεισόδια της Πάτρας δεν ήταν «αγανακτισμένοι καταστηματάρχες» αυτοί που κυνηγούσαν τους «αναρχικούς» αλλά μέλη φασιστικής οργάνωσης που αποφάσισε να στηρίξει τα ΜΑΤ επειδή αυτοί είχαν εντολή να μην παρεμβαίνουν!

Απέσυρε το παραποιημένο βίντεο το Mega

Δεν πέρασε στα ψιλά της επικαιρότητας το σφάλμα του Μega να προστεθεί ήχος από παλιά επεισόδια στο ερασιτεχνικό βίντεο της δολοφονίας του 16χρονου Αλέξη στα Εξάρχεια. Το βίντεο ανέβηκε σε δεκάδες μπλογκ και το πήραν όλα τα κανάλια για τις ειδήσεις τους. Μόνο στο Mega, από «λάθος της παραγωγού» που χειρίστηκε το βίντεο, προστέθηκαν ξένοι ήχοι, με αποτέλεσμα να βγαίνει στον αέρα διαφορετικά το γεγονός, ότι δηλαδή εκείνη την ώρα στην πλατεία ήταν συγκεντρωμένα πολλά νεαρά άτομα και φώναζαν συνθήματα. Το παραποιημένο βίντεο έπαιξε μόνο μία φορά για 20 δευτερόλεπτα στο δελτίο ειδήσεων και δεν μεταδόθηκε ξανά. Το Mega κατηγορήθηκε ευθέως για παραποίηση, ενώ η παράταξη της «Συσπείρωσης» ζήτησε ευθέως απάντηση από το κανάλι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραγωγός του δελτίου σε επιστολή της προς τη διεύθυνση παραδέχεται το λάθος της.


Σχολιάστε εδώ