Εγγυάται τα σύνορά μας η Ευρωπαϊκή Ένωση!

Τα σύνορά μας πλέον τα εγγυάται για πρώτη φορά και η Ευρωπαϊκή Ένωση! Αυτό έγινε προχθές με την υπογραφή από τους υπουργούς Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και Εμπορικής Ναυτιλίας Αναστάσιο Παπαληγούρα και τον Illika Laitinen, διευθυντή του Frontex, της Δήλωσης Πρόθεσης Διάθεσης Εξοπλισμού στο CRATE, που είναι το κεντρικό Μητρώο του Τεχνικού Εξοπλισμού για τον έλεγχο και την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων, το οποίo διαθέτει ο Frontex για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων.

Όπως εξήγησε ο κ. Παυλόπουλος, «είναι γνωστή πλέον η σημασία του Frontex, μετά την υπογραφή στη Σύνοδο Κορυφής του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Εκεί ορίζεται ρητά, και είναι η πρώτη φορά που ορίζεται κάτι τέτοιο σε ευρωπαϊκό κείμενο, ότι τα σύνορα των κρατών μελών είναι και σύνορα της Ευρώπης. Και βεβαίως κάθε κράτος μέλος προστατεύει τα σύνορά του, αλλά είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ρόλος του Frontex προς αυτήν την κατεύθυνση, ως ενός οργανισμού ο οποίος είναι ευρωπαϊκός και ο έχει την ευθύνη. Άρα και η Ευρώπη μετέχει στη φύλαξη των συνόρων της ίδιας της Ευρώπης και των κρατών μελών της».

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαληγούρας είπε ότι «προσβλέπουμε στη συνεργασία αυτή, καθώς οπωσδήποτε η ανατολική πλευρά μας αυτήν την ώρα αποτελεί συνολικότερα για την Ευρώπη ένα ευπαθές σημείο εισόδου».

Τέλος ο Illika Laitinen εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «μπορέσαμε να πείσουμε τους συνομιλητές μας για την υποστήριξη των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς αυτόν τον δύσκολο χώρο και το δύσκολο περιβάλλον, στο οποίο η ελληνική πλευρά κάνει το καθήκον της. Επικοινωνήσαμε και με την Ελληνική Αστυνομία και με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα και διαπιστώσαμε ότι έχουμε κοινές θέσεις όσον αφορά την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».


Σχολιάστε εδώ