Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1
Ο υπερκολοσσός Citigroup με την παγκόσμια δραστηριότητα και τα 306 δισ. δολάρια «τοξικά απόβλητα» θα είχε ήδη καταρρεύσει αν δεν επενέβαινε το αμερικανικό Δημόσιο με το Σχέδιο Πόλσον να τη διασώσει. Η Citigroup πήρε κρατική εγγύηση 130 δισ. δολ. για τα «σαπάκια» που διαθέτει και 20 δισ. σε μετρητά. Έτσι, οι φορολογούμενοι θα επιβαρυνθούν με 150 δισ. για τη διάσωσή της. Πλούσια τα ελέη στο τραπέζι της Citigroup, που εξασφάλισε το πιο γενναίο πακέτο στήριξης απ’ όλες τις αμαρτωλές μεγάλες χρηματοπιστωτικές εταιρείες και τράπεζες. Αυτό βέβαια δεν είναι είδηση. Η είδηση είναι ότι αρχιτέκτονας και μεσολαβητής για το πακέτο στήριξης, το τόσο γενναιόδωρο, είναι ο Τίμοθι Γκάιθνερ, ο νέος υπουργός Οικονομικών του Ομπάμα, διακεκριμένο τέκνο και αυτός της αμαρτωλής Γουόλ Στριτ, όπως και ο νυν υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον. Ο Γκάιθνερ πρέπει να γνωρίζει πολλά βρώμικα μυστικά των τραπεζών και των άλλων μεγάλων χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, όπως επισημαίνουν οι «New York Times» και τονίζουν ότι ο σχετικά νεαρός Γκάιθνερ οφείλει να απαντήσει για την επιλογή των επιχειρήσεων που μπήκαν στο Σχέδιο Πόλσον όταν θα περάσει από ακρόαση στο Κογκρέσο, προκειμένου να εγκριθεί ο διορισμός του ως υπουργού των Οικονομικών. Με ποιους θα φέρει την «αλλαγή» ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Ομπάμα;

2
Ο βρετανικός τραπεζικός κολοσσός Royal Bank of Scotland (RBS) μπήκε στο σχέδιο στήριξης τραπεζών του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν (ύψους 37 δισ. στερλινών), αφού απέτυχε παταγωδώς στην προσπάθειά του να βρει επενδυτές για την αύξηση του μετοχικού του κεφαλαίου. Οι παλαιοί μέτοχοι της RBS αγόρασαν μόνο 56 εκατ. νέες μετοχές και άφησαν στα αζήτητα 22,9 δισ. κοινές μετοχές. Έτσι, η μεγάλη αυτή τράπεζα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού. Και το Δημόσιο έσπευσε πυροσβεστικά. Αγόρασε τις απούλητες κοινές μετοχές (πακέτο 22,9 δισ. μετοχών) και τώρα κατέχει πλειοψηφικό πακέτο που καλύπτει το 58% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Στην πραγματικότητα, η RBS κρατικοποιήθηκε μετά την έλλειψη ρευστότητας και την τρομερή μείωση της κεφαλαιοποίησής της, που υποχώρησε κατά 85%. Σημειώνουμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή η RBS ήταν επικεφαλής της κοινοπραξίας (μαζί με τη Fortis και τη Santander) που εξαγόρασε την ολλανδική τράπεζα ABN Amro έναντι 70 δισ. ευρώ. Και από τότε έχασε τη ρευστότητά της και έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Το Σχέδιο Μπράουν εφαρμόστηκε στην περίπτωσή της, αλλά ο Μπράουν δεν αστειεύεται. Πήρε το πλειοψηφικό πακέτο. Τώρα την υπαγωγή τους στο σχέδιο επιδιώκουν οι Lloyds και η HBOS, προκειμένου να γλιτώσουν από το κλείσιμο. Ο Μπράουν με 37 δισ. στερλίνες φαίνεται ότι θα αγοράσει (θα κρατικοποιήσει) αρκετές αμαρτωλές τράπεζες σε τιμή ευκαιρίας και το κράτος θα ελέγχει το βρετανικό τραπεζικό σύστημα. Εδώ ο κ. Αλογοσκούφης να δούμε τι θα αγοράσει με τα 28 δισ. ευρώ που έχει στο καλάθι του.

3
Πακτωλός πλούσιων πακέτων στήριξης των τραπεζών και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων σε όλο τον πλανήτη. Χώρες καταχρεωμένες και με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα βρήκαν αμέσως δισεκατομμύρια για να στηρίξουν την αμαρτωλή χρηματοπιστωτική αγορά, για να μην καταρρεύσει το νεοφιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο. Για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, για τους αγρότες, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τις ΔΕΚΟ (όσες απέμειναν στο κράτος), για το ασφαλιστικό σύστημα, για την κοινωνική πρόνοια και για την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας, χρήματα δεν υπάρχουν. Ούτε τσακιστό ευρώ. Αυτοί ας υποφέρουν. Ας καταρρεύσουν. Αρκεί να μη θιγούν οι ανόητοι χρυσοκάνθαροι της χρηματοπιστωτικής αγοράς και οι ζάπλουτοι τραπεζίτες! Ξετσίπωτη πολιτική της διαπλοκής. Κράτη με άθλια δημοσιονομική κατάσταση βρήκαν λεφτά για τη στήριξη του συστήματος. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση του Καζακστάν ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 12 δισ. ευρώ (αναλογικά με την ισοτιμία του νομίσματός της) για τη στήριξη του τραπεζικού της συστήματος. Η Πορτογαλία ανακοίνωσε πακέτο 20 δισ. ευρώ και η Ελλάδα 28 δισ. Αμέσως βρέθηκαν λεφτά σε όλες τις χώρες, πλούσιες και φτωχές. Και τα «χρυσά παιδιά» των αγορών έχουν αποθρασυνθεί, αφού οι φορολογούμενοι πληρώνουν τις δικές τους ηλιθιότητες!


Σχολιάστε εδώ