Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ

Ταυτόχρονα όμως σε μερίδα στελεχών που πρόσκεινται στην εσωκομματική αντιπολίτευση επικρατεί προβληματισμός για την εικόνα που έδωσε το κόμμα αφού –καλώς ή κακώς– σε μερίδα της κοινής γνώμης ταυτίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη δράση των «κουκουλοφόρων». Εάν, τονίζουν, εμπεδωθεί μια τέτοια εικόνα, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα περιοριστεί εκλογικά το πολύ στο όριό του 5% και πρέπει να ξεχάσει ποσοστά της τάξης του 15% ή πιο πάνω.

Τη στιγμή που ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έλεγαν με έμφαση και κομπασμό ότι τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη χώρα αποτελούν ένα νέο εναλλακτικό λαϊκό κίνημα, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Ν. Κωνσταντόπουλος, τόνιζε σε συνέντευξή του ότι ο χώρος της ανανεωτικής δημοκρατικής Αριστεράς πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση έναντι των καταστροφών που γίνονται στην περιουσία συμπολιτών μας, αφού όπως είπε αυτά τα γεγονότα δεν αποτελούν έκφραση πολιτικής.

Η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων» για ψηφοθηρικούς λόγους προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, την έντονη αντίδραση των στελεχών του κόμματος. Η ίδια η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η δήλωση της γραμματέως του ΚΚΕ «ξεπέρασε κάθε όριο», τονίζοντας μάλιστα ότι τέτοιου είδους δηλώσεις «ευτελίζουν το ιστορικό κόμμα της Αριστεράς».

Μάλιστα, ο ΣΥΝ φτάνει στο σημείο να καταγγείλει ότι η ηγεσία του ΚΚΕ προσπαθεί να αναστήσει «τις ένδοξες μέρες του Πολύδωρα στοχοποιώντας τον ΣΥΡΙΖΑ και χρεώνοντας στη ριζοσπαστική Αριστερά ανοχή στις πρακτικές βίας, που δεν έχουν καμιά σχέση με την κουλτούρα δράσης και τις αξίες μας». Κατά τα στελέχη του ΣΥΝ η επίθεση κατά του κόμματος στη συγκεκριμένη συγκυρία γίνεται γιατί «ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί», ενώ καταλογίζουν στο ΚΚΕ ότι δεν «αντιλαμβάνεται τι γίνεται γύρω του», γι’ αυτό και «επιτίθεται με συκοφαντίες στην υπόλοιπη Αριστερά και επιμένει σε μια διασπαστική λογική που μόνον υπηρεσίες στις δυνάμεις του συστήματος μπορεί να προσφέρει».

Ακόμα πιο αυστηρή ήταν η αντίδραση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έκανε λόγο για υιοθέτηση από το ΚΚΕ των πιο ακραίων φωνών του κυβερνητικού στρατοπέδου, της Ακροδεξιάς και των καθεστωτικών κύκλων ενάντια στο κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς. Τονίζουν δε ότι το ΚΚΕ συνεργεί στην προβοκάτσια εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και δίνει έτσι «πολύτιμο άλλοθι» στην κυβερνητική πολιτική.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ «διαγκωνίζονται για πολιτικά οφέλη προκειμένου να κερδίσουν ψήφους από τα συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, από τους νοικοκυραίους».

Η επίθεση που δέχθηκε ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΚΕ αποδίδεται από στελέχη της Κουμουνδούρου στο γεγονός ότι παρά τη δημοσκοπική υποχώρηση, ο ΣΥΝ εξακολουθεί να προηγείται –έστω και οριακά– του ΚΚΕ στην πρόθεση ψήφου με ορατό το ενδεχόμενο στις επικείμενες ευρωεκλογές για πρώτη φορά ο ΣΥΝ να πάρει «κεφάλι» στην ενδοαριστερή αναμέτρηση. Ωστόσο, στελέχη του κόμματος διείδαν ότι οι αρχικές δηλώσεις –την ώρα που καταστρεφόνταν το κέντρο της Αθήνας– πως πρόκειται για ένα νέου τύπου λαϊκό κίνημα έκαναν ζημιά στην εικόνα του ΣΥΝ και έτσι έγινε προσπάθεια αναστήλωσης της εικόνας του κόμματος με δηλώσεις του τύπου «Ο ΣΥΝ σε καμία περίπτωση δεν χαϊδεύει τα αυτιά των κουκουλοφόρων».


Σχολιάστε εδώ