MUSIC + MEDIA
// Η οικονομική κρίση φαίνεται ότι απειλεί και τις δισκογραφικές εταιρείες. Οι φυσικές πωλήσεις δείχνουν αυξημένες μειώσεις, ενώ ακόμα και οι ψηφιακές ανακόπτουν τους ρυθμούς τους. Αυτό σε μεγάλο βαθμό δημιουργεί πιέσεις, με πιο σημαντική την περίπτωση της EMI.
// Η Terra Firma φαίνεται να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν μόνο με την κακή απόδοση της ΕΜΙ. Ως εκ τούτου πιέζουν αφόρητα τις θυγατρικές τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, ώστε να μειώσουν το κόστος με κάθε τρόπο. Αυτό φαίνεται ότι οδηγεί μοιραία στη συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της.
// Εν τω μεταξύ η κατάρρευση του WoolWorths Group στην Αγγλία έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, καθώς, πέραν από τις πωλήσεις που χάνονται από τα 815 καταστήματα της αλυσίδας, κλείνει και μια από τις βασικότερες εταιρείες διανομής δισκογραφικών προϊόντων (EUK) στη μεγαλύτερη δισκογραφική αγορά της Ευρώπης.
// Βασικοί παίκτες της αγγλικής αγοράς (Sainsbury’s, Asda, Morrisons, Zavvi) έμειναν χωρίς δισκογραφικά προϊόντα, στην πιο κρίσιμη εποχή της χρονιάς.
// Τα νέα δεν είναι καλά όμως ακόμα και αν εξαιρέσει κανείς την οικονομική κρίση. Σε έκθεσή του ο οίκος ερευνών Jupiter Research εκτιμά ότι το 2013 οι ψηφιακές πωλήσεις θα αντιπροσωπεύουν το 41% των δισκογραφικών εσόδων, σε σχέση με το 18% που είναι σήμερα. Παρ’ όλα αυτά η αύξηση των ψηφιακών εσόδων δεν πρόκειται να καλύψει την πτώση των CD. Η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος της δισκογραφίας θα συρρικνωθεί από 10,2 δισ. δολάρια σήμερα, σε 9,8 δισ. τότε.
// Τα προβλήματα αυτά ωθούν λοιπόν τις δισκογραφικές στο να σκέφτονται άλλους «δημιουργικούς» τρόπους για νέες πηγές εσόδων. Η Warner Music καλλιεργεί την ιδέα δημιουργίας ενός «μουσικού φόρου» σε κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια. Οι φοιτητές τους θα είναι ελεύθεροι να διακινήσουν όση μουσική επιθυμούν, αρκεί το πανεπιστήμιο να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο το οποίο θα διανεμηθεί στις δισκογραφικές, έναντι του οποίου δεν θα δοθεί άδεια διακίνησης του περιεχομένου, αλλά απλώς μια «υπόσχεση» ότι δεν θα μηνυθεί το πανεπιστήμιο επειδή επιτρέπει τη διακίνηση!
// Ταρακούνησε την αγορά ο βρετανός υπουργός Πολιτισμού δηλώνοντας σε συνέδριο ότι δεν πρόκειται να παίξει άλλο με το θέμα των δικαιωμάτων και αν οι internet providers δεν δείξουν ότι κινούνται γρήγορα για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι την πειρατεία, θα φροντίσει ο ίδιος νομοθετώντας να δώσει λύση!
// Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ας μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία: θα νομοθετήσουμε εμείς, αν δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις. Τελεία και παύλα»!
// Αλλαγές όμως ετοιμάζονται και στην ελληνική αγορά. Οι πιέσεις που δέχονται όλες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, τόσο από την οικονομική κρίση όσο και από τις συνεχιζόμενες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, τις αναγκάζει να επαναπροσδιορίσουν τα πλάνα τους και να εξοικονομήσουν κόστος.
// Έτσι, πέρα από τις σημαντικότατες περικοπές στα διαφημιστικά προγράμματα, οι περισσότερες εταιρείες αναζητούν τρόπο να συγκεντρώσουν τους προμηθευτές τους και να μειώσουν το κόστος διαχείρισης.
// Αυτό μοιραία ακουμπά και τον χώρο της ψυχαγωγίας και ειδικά τη μουσική. Cosmote, Wind, Vodafone, OTE βρίσκονται όλοι σε αναζήτηση εναλλακτικών που θα μπορέσουν να τους δώσει καλύτερο αποτέλεσμα με μικρότερο κόστος.
// Κάτι τέτοιο είναι πιθανό να ωφελήσει και τις δισκογραφικές, καθώς για αρκετούς μήνες υπήρξε στατικότητα χωρίς κανένας να επενδύει στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών γύρω από τη μουσική.