Χωρίς προκήρυξη για τις ραδιοφωνικές άδειες

Δεν φαίνεται στον ορίζοντα προκήρυξη για τις ραδιοφωνικές άδειες. Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η λύση στο αδιέξοδο της αναλογικής και ψηφιακής τηλεόρασης.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του διοικητικού συμβουλίου της ΕΙΙΡΑ.

Προβληματισμό προκαλεί πάντως η πρόταση της Ένωσης των Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών που δίνει προβάδισμα σε όσους έχουν πάρει άδεια και όχι στο σύνολο των σταθμών που εκπέμπουν με το καθεστώς νομιμοποίησης που πέρασε ο Θόδωρος Ρουσόπουλος.

Αν δεν υπάρξει προκήρυξη, αυτό πρακτικά σημαίνει πως το προσωρινό καθεστώς λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών που λήγει στις 30/6/2008 θα παραταθεί για μια ακόμη φορά.

Ο Π. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε πως θα παρουσιάσει εντός του μήνα το κείμενο της κοινής υπουργικής απόφασης με το υπουργείο Μεταφορών για τον χάρτη συχνοτήτων του ραδιοφώνου, με κάποιες μικρές αλλαγές σε σχέση με αυτόν που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι από τον Θ. Ρουσόπουλο.

Επίσης, θυμίζουμε, αναμένεται και μια ακόμη κοινή υπουργική απόφαση με το υπουργείο Οικονομικών για το κόστος χρήσης του ενοικίου.

Βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα με τον αριθμό των συχνοτήτων στο Λεκανοπέδιο, καθώς το σχέδιο προβλέπει 40 θέσεις και οι λεγόμενοι νομίμως λειτουργούντες είναι 38, χωρίς να υπολογίζονται οι σταθμοί που στη συνέχεια έλαβαν το δικαίωμα να εκπέμπουν με βάση τον νόμο Ρουσόπουλου.

Η κατάσταση επιβαρύνεται και από τη λειτουργία -χωρίς άδεια- των κομματικών σταθμών, αλλά και από την έλευση του ραδιοφώνου της Βουλής.

Η ΕΙΙΡΑ προτείνει να συνεχίσουν να εκπέμπουν («προσωρινά» ασφαλώς) οι 38 σταθμοί και να υπάρξει μια ρύθμιση για τους δημοτικούς, ώστε να εκπέμπουν εντός ορίου περιοχής (π.χ. Ο Επικοινωνία 941 μόνο στο Νέο Ηράκλειο) και στη συνέχεια να υπάρξει από κοινού χρήση (δύο σταθμοί στην ίδια θέση) ή απελευθέρωση συχνοτήτων από την ΕΡΤ, ώστε κανείς από αυτούς που έχουν νόμιμα έγγραφα να μη σταματήσει να εκπέμπει.


Σχολιάστε εδώ