υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Δεν φθάνει που έχουν αφήσει όλους του διπλωμάτες και το προσωπικό των πρεσβειών χωρίς λεφτά, σε λίγο θα τους ζητήσουν να πουν και ευχαριστώ. Όπως λοιπόν ενημερώθηκαν οι διπλωμάτες με τηλεγράφημα του προσωπάρχη Μ. Σπινέλη, θα καθυστερήσει η μισθοδοσία Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου λόγω προβλημάτων από το… Γενικό Λογιστήριο του κράτους. Είδε την ανακοίνωση ο κ. Αλογοσκουφης, κατάλαβε τι του έχει στηθεί και εξήγησε ότι το Λογιστήριο έχει κάνει καλά τη δουλειά του. Επομένως το πρόβλημα είναι στο ΥΠΕΞ. Κάτι ψέλλισαν στο νεοκλασικό περί προβλημάτων μηχανοργάνωσης, αλλά αυτά ουδόλως αφορούν τους διπλωμάτες και το προσωπικό των πρεσβειών, που δεν μπορούν να κάνουν Χριστούγεννα πληρώνοντας τους λογαριασμούς τους με τις… υποσχέσεις της Ντόρας…

Κάνουν λάθος όσοι συμβουλεύουν την κυρία Μπακογιάννη να χρησιμοποιήσει τον ΟΑΣΕ για την βελτίωση και ενίσχυση του προσωπικού προφίλ της. Μόνο εάν υπάρξει ουσιαστική δουλειά, σωστά μελετημένες πρωτοβουλίες και ενεργή διπλωματία, θα υπάρξουν αποτελέσματα που τότε δικαιολογημένα ένα μέρος τους θα καρπωθεί και η υπουργός Εξωτερικών. Αλλά το να ακολουθείται αντίστροφη διαδρομή μάλλον οδηγεί σε αδιέξοδο όχι μόνο τα προσωπικά πρόζεκτ, αλλά και την ελληνική προεδρία….

Όσο αργεί ο ανασχηματισμός τόσο μπαίνει και πιο πολύ στην κατάψυξη η εξωτερική πολιτική. Όλα έχουν παγώσει και μόνο ο προγραμματισμός ορισμένων προσωπικών επαφών της Ντόρας, που προδήλως έχουν χαρακτήρα προσωπικών δημόσιων σχέσεων, προχωρούν, αλλά είναι σαφές ότι αυτό δεν είναι εξωτερική πολιτική.

Με θαυμαστή ετοιμότητα η Διαχειριστική Επιτροπή της βακούφικης περιουσίας στην Κομοτηνή αποφάσισε να ικανοποιήσει το σχετικό αίτημα και να διαθέσει ακίνητο στην παρέα του κ. Γκαλήπ και στον πολιτιστικό σύλλογο τον οποίο έχουν ιδρύσει για τη λειτουργία Πολιτιστικού Κέντρου της μειονότητας. Η απορία μας είναι εάν η ίδια άμεση ανταπόκριση θα υπάρξει εάν ζητηθεί έστω και μια αίθουσα στην Ξάνθη για τη λειτουργία συλλόγου των… Πομάκων.

Ο σύντροφος Χριστόφιας μάλλον αργά κατάλαβε ότι ο Ταλάτ δεν είναι ο αγαθός σύντροφος της προηγούμενης εικοσαετίας. Τώρα ελάχιστα διευκολύνει τη διαπραγματευτική θέση του το γεγονός ότι ο Ταλάτ παίζει καθαρά το παιχνίδι της Άγκυρας και κάθε μέρα που περνά στριμώχνει όλο και περισσότερο την ελληνοκυπριακή πλευρά. Όταν μάλιστα ο σύντροφος Χριστόφιας σπεύδει να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από την προσπάθεια του Ταλάτ να τον εξωθήσει εκτός συνομιλιών, στέλνει απλώς το μήνυμα ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια υποχώρησης… Είναι από τις περιπτώσεις όπου και μόνο με την απειλή μην μας κακολογήσουν και μας ρίξουν τις ευθύνες για το αδιέξοδο είμαστε έτοιμοι να τα παραδώσουμε όλα….

Η ελληνική προεδρία στον ΟΑΣΕ εμφανίζεται ως μια σημαντική ευκαιρία που μπορεί να αξιοποιηθεί από την ελληνικη διπλωματία. Προς το παρόν αυτό που βλέπουμε είναι ότι στη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΑΣΕ στο Ελσίνκι τα φώτα ήταν στραμμένα στον τούρκο υπουργό Α. Μπαμπατσάν που είχε οργανώσει πολλές διμερείς συναντήσεις, αλλά με πιο σημαντική την τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν. Ο κ. Μπαμπατσάν δεν διεκδικεί φυσικά την προεδρία του κόμματός του και έτσι έχει αρκετό χρόνο και όρεξη να ασχοληθεί με τη δουλειά του.

Εντός των ημερών αναμένεται η εξέταση του ποινικού σκέλους των κατορθωμάτων συνταξιοδοτημένου πρέσβη, που άφησε εποχή για την ευρηματικότητά του σε ό,τι αφορούσε το… κέρδος!
Από αυτά που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη αξίζει να αναφέρουμε τα 3.500 ευρώ που στοίχιζε μηνιαίως στο ΥΠΕΞ ο… κηπουρός και τα έξοδα κήπου για την πρεσβεία στην οποία υπηρέτησε ο… εγκεκριμένος πρέσβης στην Κεντρική Ευρώπη. Το προβληματάκι ήταν ότι η πρεσβεία δεν διέθετε… κήπο.

Η άλλη υπόθεση αφορά την υπεξαίρεση άγνωστου ποσού, καθώς έγγραφα ιδιωτών εμφανίζονταν να έχουν μεταφρασθεί στα ελληνικά από συγκεκριμένη μεταφράστρια που υποτίθεται εισέπραττε και το ανάλογο τίμημα, αλλά κατά τη διάρκεια της ΕΔΕ αποκαλύφθηκε ότι η μεταφράστρια είχε σταματήσει από ετών τη συνεργασία με την πρεσβεία. Και φυσικά… κάποιος άλλος εισέπραττε τα ευρώ… Β. Αφρική, Βαλκάνια, Κ. Ευρώπη, μακρά διαδρομή και αρκετά επικερδής αν υπολογίσουμε και την αναστήλωση ορθόδοξης εκκλησίας σε μια από τις χώρες που πέρασε, όπου ο εργολάβος για χρόνια διεκδικούσε επί ματαίω την αμοιβή του…

Είναι γενικής αποδοχής και ουδείς αμφισβητεί στις γνώσεις και την εμπειρία του στα ελληνοτουρκικά, σε θέματα ασφάλειας και ΝΑΤΟ και ζητήματα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική. Όμως πολλοί φροντίζουν να θυμίζουν ότι ο πρέσβης Γ. Σαββαΐδης ήταν αυτός που αν και πρέσβης στην Ουάσινγκτον βρισκόταν στην Αθήνα όταν έμαθε από τις ειδήσεις ότι οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» και ότι ο ίδιος είχε αναλάβει τους χειρισμούς στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση στον Άη Στρατη που ματαιώθηκε τελικά λόγω τουρκικού βέτο. Τώρα ο κ. Σαββαΐδης ορίσθηκε ως αντίκλητος στο Δικαστήριο της Χάγης για την προσφυγή των Σκοπίων, κάτι που σημαίνει ότι όχι μονο δεν συνταξιοδοτείται, αλλά παίρνει νέα παράταση θητείας και όλοι εύχονται να είναι τουλάχιστον αυτήν τη φορά πιο… τυχερός. Όμως, με τέτοιες επιλογές, πώς να μη χαίρεται ο Γκρούεφσκι;

Μπορεί να μας πληροφορήσει το Γραφείο της υπουργού Εξωτερικών με ποια ιδιότητα παραμένει στη θέση του ο τέως Δ΄ γενικός διευθυντής και νυν συνταξιούχος Καλατζιανός; Γιατί, όπως μαθαίνουμε, και παραμένει… και υπογράφει… και συχνότατα μετακινείται στο εξωτερικό υπηρεσιακώς. Ποια η γνώμη της ΕΔΥ επί του θέματος; Με όλες τις κυβερνήσεις, είτε ΝΔ, είτε ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καλατζιανός πάντα προνομιούχος… Οικουμενικός ο κύριος.

Αλλαγή φρουράς στη μακρινή και ωραία πλην όμως αμαρτωλή Σαγκάη. Αναχωρεί ο γνωστός από παλιά στη στήλη κ. Άννινος και αναλαμβάνει νέος πρόξενος η κυρία Σαράντη. Η τελευταία, γνωστή από παλιά λόγω απολύσεως, επαναπροσλήψεως, πολλών γνωριμιών κ.λπ., έχει ήδη ακυρώσει μια φορά μετάθεσή της προς το Προξενείο Κορυτσάς. Λέτε να το ξαναπετύχει;

***
Παρακολουθήσαμε με πολύ ενδιαφέρον την προσπάθεια γνωστών και μη εξαιρετέων δημοσιογράφων σε εκπομπή της περασμένης Δευτέρας να επιχειρήσουν να εμπλέξουν τον Εφραίμ με τον πρώην Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο και λίγο πολύ να αφήσουν υπαινιγμούς ότι τα μαύρα λεφτά χρηματοδότησαν το «Όχι». Προφανώς, κάποιοι, και μάλιστα όσοι έχουν τρέξει να συμμετάσχουν στις «δικοινοτικές εκδηλώσεις» που οργάνωνε η αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας, έχουν αγωνία μήπως βγουν στοιχεία για τις πραγματικές και ομολογημένες χρηματοδοτήσεις…


Σχολιάστε εδώ