Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες για το Βατοπέδι, θα πει ο Καραμανλής

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα παραδεχθεί για πρώτη φορά δημόσια ότι συγκεκριμένοι υπουργοί έχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες τόσο απʼ την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών της οποίας η λίμνη Βιστωνίδα παραχωρήθηκε στο Βατοπέδιο, όσο και απʼ τη δικιά του κυβέρνηση, επί των ημερών της οποίας έγιναν οι περιβόητες και σκανδαλώδεις «ανταλλαγές».

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προχωρήσει σε προσωποποίηση των ευθυνών, αναφέροντας ονόματα συγκεκριμένων υπουργών, αλλά θα μιλήσει για την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών γενικά.

Ωστόσο, στον επικείμενο ανασχηματισμό θα απομακρύνει απʼ την κυβέρνηση αυτούς που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Θα σηματοδοτήσει έτσι τα πρόσωπα τα οποία φέρουν τις πολιτικές ευθύνες, εμμέσως πλην σαφώς (σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Π. Δούκας και Αλ. Κοντός).

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να αποδεχθεί την ύπαρξη πολιτικών ευθυνών, κάνοντας παράλληλα σαφή διαχωρισμό ανάμεσα σε πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Άλλωστε, όπως του επισημάνθηκε, είναι μεγάλο λάθος να μη γίνεται λόγος για πολιτικές ευθύνες για ένα σκάνδαλο που ταλανίζει την πολιτική ζωή της χώρας και έχει κοστίσει τα μέγιστα στην κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός πείστηκε. Και θα το κάνει αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Έτσι εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει ένα βασικό επιχείρημα απʼ το ΠΑΣΟΚ. Και ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι αυτή η παραδοχή θα περιορίσει τη μεγάλη φθορά της.

Βέβαια η αντιπαράθεση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχιστεί, αφού όλα δείχνουν πως θα προτείνει Προανακριτική για το Βατοπέδιο. Αλλά κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες, ευελπιστούν σε κυβέρνηση και Μαξίμου. Πιστεύουν επίσης ότι η σπουδή και η πρεμούρα του ΠΑΣΟΚ να πάει σε ποινικοποίηση θα στραφεί τελικά εναντίον του, αφού ο κόσμος δεν θέλει κάτι τέτοιο, αλλά προτιμά να τιμωρεί πολιτικά τους υπεύθυνους σκανδάλων. Και το έχει δείξει αυτό και μέσω των δημοσκοπήσεων.

Επιπλέον, ισχυρίζονται οι της κυβέρνησης, δεν αποδείχθηκαν ποινικές ευθύνες απʼ τις εργασίες της Εξεταστικής.

Οπότε αυτό το ιδιότυπο «mea culpa» του πρωθυπουργού θα αποτελέσει το αποφασιστικό βήμα απεμπλοκής και «εξόδου» της κυβέρνησης απʼ το σκάνδαλο…


Σχολιάστε εδώ