τυποΘεσσαλονίκη

~ Η κυκλοφορία του Αγγελιοφόρου την προηγούμενη βδομάδα ήταν: Δευτέρα 24/11 5.860, Τρίτη 25/11 5.780, Τετάρτη 26/11 6.780, Πέμπτη 27/11 6.880, Παρασκευή 28/11 5.700, Σάββατο 29/11 5.910, Κυριακή 30/11 19.950.

~ Δύσκολοι καιροί για συνδικαλιστές, ακόμη και για δημοσιογράφους. Δευτέρα τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ ήταν στην Αθήνα για το ραντεβού τους με τον υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο. Την Τρίτη είχαν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ3 και της TV 100 για να ενημερώσουν τους δημοσιογράφους για τα αποτελέσματα της κουβέντας τους με τον υπουργό. Τετάρτη πήγαν στην Ξάνθη για συναντήσεις με εκδότες και δημοσιογράφους, ενώ την Πέμπτη… πετάχτηκαν μέχρι την Καβάλα για παρόμοια ραντεβού. Χαρά στο κουράγιο τους και στο πείσμα του νέου προέδρου Μάκη Βοϊτσίδη να λύσει τα προβλήματα πριν αυτά οξυνθούν.

~ Ευχαριστημένα βγήκαν από το γραφείο του Προκόπη Παυλόπουλου τα μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΜ-Θ που τον επισκέφθηκαν τη Δευτέρα για να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα και να ζητήσουν λύσεις. Όπως έμαθα, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός τους δέχτηκε μόνος του, χωρίς δηλαδή να καλέσει Παναγόπουλους ή άλλους συμβούλους.

~ Για το θέμα της τύχης των συμβασιούχων της ΕΡΤ3, των οποίων οι συμβάσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, θα πρέπει να διακοπούν τουλάχιστον για τρίμηνο, ο κ. Παυλόπουλος δεσμεύτηκε ότι αυτοί θα επανέλθουν αμέσως μετά και πως δεν θα καλυφτούν οι θέσεις τους από νεοπροσληφθέντες. «Δεν θα συνδέσω την πολιτική μου διαδρομή με κάποιους αξιωματούχους που θέλουν να εκμεταλλευτούν την περίπτωση για να βολέψουν κάποιους δικούς τους», είπε χαρακτηριστικά. Τους υποσχέθηκε επίσης ότι αναμένει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου εισήγηση του Παναγόπουλου για τον ακριβή αριθμό των δημοσιογράφων που χρειάζεται συνολικά η ΕΡΤ ΑΕ προκειμένου να καλύψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες της. Ο Παυλόπουλος υποσχέθηκε στην ΕΣΗΕΜ-Θ πως θα την ξανακαλέσει για να πει τη γνώμη της στην πρόταση του Παναγόπουλου και πως ο αριθμός θέσεων που θα συμφωνηθεί θα καλυφθεί με διαγωνισμό στον οποίο οι σημερινοί συμβασιούχοι θα έχουν προνομιακή μοριοδότηση.

~ Σε ό,τι αφορά το θέμα των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων ο κ. Παυλόπουλος εμφανίστηκε καθησυχαστικός, επισημαίνοντας πως θα δώσει κι άλλη παράταση εκτός του ενός έτους, αν χρειαστεί, ώστε να βρεθεί λύση που θα ικανοποιεί τόσο τις δημοσιογραφικές ενώσεις όσο και την ΚΕΔΚΕ.

~ Μου γκρίνιαξε ο Άγης Κυνηγόπουλος που τον εμφάνισα να μετέχει στο νέο διευθυντήριο των δημοτικών ραδιοτηλεοπτικών μέσων που εγκατέστησε ο νέος επικεφαλής της ΔΕΠΘΕ Απόστολος Τσουρέκας. Εγώ πηγαίνω στο γραφείο του Αποστόλη επειδή είμαι φίλος του και όποτε τυχαίνει να υπάρχει σύσκεψη κάθομαι και την παρακολουθώ, μου είπε.

~ Στη σύσταση κοινής -εξαμελούς- επιτροπής που θα αναλάβει μεταξύ άλλων την υπογραφή μνημονίου δράσης προχωρούν οι διοικήσεις της ΕΣΗΕΜ-Θ και του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), όπως αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης αντιπροσωπειών των δύο φορέων. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η αναβίωση -με νέους όρους- του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ελευθεριών στη Θεσσαλονίκη. Οι αντιπροσωπείες των δύο διοικήσεων συμφώνησαν να εγκαινιάσουν μια τακτική συνεργασία μεταξύ τους για τα επιμέρους επαγγελματικά, καθώς και για ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αλλά και την ελληνική κοινωνία. Οι δύο διοικήσεις συζήτησαν επίσης και την ανάγκη κατάργησης των σχετικών διατάξεων του «τυποκτόνου» νόμου (αγωγές), με βάση τις οποίες επιβάλλονται ιδιαίτερα επαχθείς αποζημιώσεις σε βάρος δημοσιογράφων που καταδικάζονται από τα δικαστήρια για «προσβολή προσωπικότητας». Για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίστηκε η διοργάνωση κοινής εκδήλωσης.

~ Τιμητική διάκριση για τη συμβολή του στη διάδοση των επιστημών μέσα από τις εκπομπές του απέσπασε ο δημοσιογράφος της ΕΤ3 Παντελής Σαββίδης από το Τμήμα Φυσικής – Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

~ Καλά, διορίστηκε ή όχι γενικός διευθυντής της ΔΕΠΘΕ ο Αντώνης Οραήλογλου; Επίσημα λένε όχι, ωστόσο εγώ διάβασα ολοσέλιδη συνέντευξη που έδωσε ο Αντώνης στο «Κεντρί», όπου λέει τι θα κάνει ως γενικός. Κουλουβάχατα…

~ Σε ποιο εκδοτικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης οι διευθυντάδες αρχίζουν να μιλάνε για απολύσεις εργαζόμενων -και δημοσιογράφων εννοείται- με βάση το 2% κάθε μήνα;


Σχολιάστε εδώ