Το ΕΣΥ και ο θάνατός του

Ο στρατηγικός στόχος του συνδικαλιστικού κινήματος των γιατρών επιτεύχθηκε. Το ΕΣΥ που ξέραμε καταργήθηκε και στη θέση του υπάρχει κάτι διαφορετικό από αυτό που οραματίστηκαν ο Δοξιάδης, ο Αυγερινός και ο Γεννηματάς.

Το σύστημα τότε φτιάχτηκε για τον λαό και τις ανάγκες του, ενώ αυτό που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση, φτιάχτηκε από τους ίδιους τους συνδικαλιστές για τα συμφέροντά τους. Το πολυ-διευθυντικό σύστημα θα τους επιβραβεύσει.

Συγχαρητήρια λοιπόν, για τη μεγάλη νίκη τους απέναντι σε έναν αδύναμο υπουργό, που λόγω της οικονομικής συγκυρίας και της ασταθούς πολιτικής ατμόσφαιρας, που βρίθει σκανδάλων, απεργιών και βρίσκεται σε οργανωτική αναστάτωση, δέχτηκε όλους τους όρους των συνδικαλιστών και άφησε απ’ έξω τις ανάγκες και τα δίκαια αιτήματα της κοινωνίας για ένα καλύτερο σύστημα Υγείας, που είναι το ζητούμενο και απαίτηση των καιρών.

Η εξέλιξη των γιατρών γίνεται από ένα νέο – κλειστό σύστημα του ίδιου του νοσοκομείου που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων των συνδικαλιστών. Κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει θέση σε άλλο νοσοκομείο, αφού οι όροι για να εξελιχθεί ο γιατρός σε άλλο ίδρυμα από αυτό που υπηρετεί, είναι απαγορευτικοί και χρειάζονται περίπου μία δεκαετία αναμονής. Τα αξιοκρατικά συμβούλια κρίσεων καταργούνται και αντικαθίστανται από συνδικαλιστικές επιτροπές αξιολόγησης μέσα στο νοσοκομείο.

Οι νέοι γιατροί που θα προσληφθούν, θα έχουν την τύχη της δημοσιοϋπαλληλικής ανέλιξης και δεν θα λαμβάνεται καθόλου υπόψη η επιστημονική τους επάρκεια και η υγιής άμιλλα για κατάληψη νέων θέσεων. Μπορεί στην αρχή να υποκύψουν λόγω της αμείλικτης και σκληρής ανεργίας που τους μαστίζει, αλλά μετά θα καταλάβουν ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική επιστημονικής και ποιοτικής αναβάθμισής τους.

Ο κομματισμός θα επιβραβευθεί, το σύστημα θα απαξιωθεί, η ισονομία θα ξεχαστεί, αφού όλα θα περνάνε από τις εκλογικές συνδικαλιστικές διαδικασίες που στραγγαλίζουν και ποδηγετούν το σύστημα.

Το ΕΣΥ είναι σε κίνδυνο. Οφείλουμε όλοι να το προστατεύσουμε και να πάρουμε τα μέτρα μας. Οφείλουμε να αποτρέψουμε τη μετεξέλιξή του σε ΕΣΣΥ (Εθνικό Σύστημα Συνδικαλιστών Υγείας). Έχουμε χρόνο.


Σχολιάστε εδώ