Συρρίκνωση της τράπεζας της Ελλάδος;

Στην παρουσίαση παρέστησαν η διοίκηση και οι διευθυντές της τράπεζας, καθώς και ο σύλλογος υπαλλήλων.

Ο σύλλογος των υπαλλήλων της τράπεζας εκτιμά ότι η παρουσίαση αυτή από τον Διευθυντή Εργασιών Δημοσίου δεν ήταν τυπική και διαδικαστική. Επανέρχονται και πάλι στο προσκήνιο, σε μια περίοδο μάλιστα οικονομικής κρίσης, ζητήματα που έχουν σχέση με την εκχώρηση εργασιών σε εταιρείες και περιορισμό υπηρεσιακών μονάδων της τράπεζας. Όπως πολύ σωστά σημείωσαν οι εκπρόσωποι του συλλόγου, θα ήταν ενδιαφέρουσα και μια μελέτη των μισθών σε επίπεδο κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης και όχι μόνο του κόστους και της απασχόλησης. Όταν μάλιστα είναι γνωστές οι τεράστιες διαφορές, ιστορικές – εθνικές – λειτουργικές, που υπάρχουν μεταξύ των κεντρικών τραπεζών.

Συγχρόνως, με αφορμή την αναγνώριση των στοιχείων της ανεξαρτησίας και της διαφάνειας των κεντρικών τραπεζών, ως βασικό συμπέρασμα της επιτροπής, ο σύλλογος υπενθύμισε την έμπρακτη υπεράσπιση των αρχών αυτών από τους απεργούς πρόσφατα, διευκρινίζοντας πως στην έννοια της ανεξαρτησίας δεν συνυπάρχουν μόνο υποχρεώσεις, αλλά και δικαιώματα, με πρώτιστα αυτά της Ασφάλισης και της Υγείας, κάλεσε δε τα μέλη της διοίκησης να πράξουν τα δέοντα και να συμβάλουν «στην αποκατάσταση της τρωθείσας ανεξαρτησίας», με την οριστική επίλυση του Ασφαλιστικού, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Καταστατικού της Τράπεζας.

Στο τέλος της παρουσίασης, παίρνοντας τον λόγο, ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ, έκανε το εξής σχόλιο:

«Αυτά που είδαμε είναι η γνωστή πορεία συρρίκνωσης που επιχειρούν οι κεντρικές τράπεζες σε προσωπικό, μονάδες, υποκ/τα και δικαιώματα (με το outsourcing και outasking). Απειλούνται και δικαιώματα που δεν φαίνονται, όπως οι Συλλογικές Συμβάσεις, ασφαλιστικά δικαιώματα, οι Οργανισμοί – Κανονισμοί κ.λπ. Αυτή η πορεία μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους και θα την αντιπαλέψουμε. Όσον αφορά τα περί ʽʽανεξαρτησίαςʼʼ που ειπώθηκαν, η ανεξαρτησία της ΤτΕ δεν έχει καμία σχέση με τα εργασιακά δικαιώματά μας. Οι κεντρικές τράπεζες είναι ʽʽανεξάρτητεςʼʼ στην πολιτική που χαράζουν και είναι γνωστό ποια συμφέροντα εξυπηρετούν».


Σχολιάστε εδώ