ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Στο επιτελείο του Γιώργου Παπανδρέου η προσοχή έχει αρχίσει να επικεντρώνεται στην «επόμενη μέρα» και στην οργάνωση του μοντέλου διακυβέρνησης, εκτιμώντας πως από εδώ και πέρα το μεγάλο στοίχημα και η μεγάλη πρόκληση είναι «το πώς θα κυβερνήσει ο Γ. Παπανδρέου, με ποιους θα κυβερνήσει και ποιοι θα είναι οι στόχοι του».

Όπως τονίζουν συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, «θα πρέπει εξ αρχής να αποφευχθούν λάθη και ολέθριες επιλογές σε πρόσωπα που μπορεί να κοστίσουν. Ο Κ. Καραμανλής “κάηκε” από τέτοιες επιλογές, αλλά και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα».

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει ήδη γίνει εισήγηση στον Γιώργο Παπανδρέου να προετοιμάσει από τώρα τη διοικητική οργάνωση της διακυβέρνησης, αφού αυτός θεωρείται ο πιο νευραλγικός τομέας για την άσκηση και την υποστήριξη κεντρικών πολιτικών επιλογών.

Στο πλαίσιο αυτό μελετάται επισταμένως και το πλέγμα των προσώπων που θα μπορούσαν να καταλάβουν τις νευραλγικές θέσεις των γενικών γραμματέων των υπουργείων που στην ουσία «τρέχουν» το σύστημα.

«Να επιλεγούν με μεγάλη προσοχή χωρίς κομματικά κριτήρια. Να είναι ικανοί και με πιστοποιημένες γνώσεις στον τομέα τους, και κυρίως να μην έχουν εμπλακεί σε περίεργες υποθέσεις», είναι οι κατευθύνσεις που ήδη συζητεί με τους συνεργάτες του ο Γιώργος Παπανδρέου για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού. Αυτό δε, το οποίο επαναλαμβάνει, είναι ότι «πρωτίστως πρέπει να είναι καθαροί και ικανοί, ασχέτως από το αν είναι ή όχι ΠΑΣΟΚ».

Επίσης, επί τάπητος έχει τεθεί και ένα ακόμα ζήτημα που αφορά τη λειτουργία του κράτους και τις σχέσεις κράτους – πολίτη. Η δημιουργία ενός υπουργείου ή ενός διακριτού οργανισμού ή και γραμματείας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Ωστόσο, το κρισιμότερο ζήτημα που απασχολεί το επιτελείο του Γ. Παπανδρέου είναι το πώς θα πορευτεί μια νέα κυβέρνηση σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, αλλά ταυτόχρονα και σε μια περίοδο υψηλών απαιτήσεων από τους πολίτες, που δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να ανέχονται απλώς καταστάσεις ή να συγχωρούν λάθη και κυρίως ανεκπλήρωτες υποσχέσεις.

Προς τούτο βρίσκεται ήδη στο τραπέζι η εκπόνηση «σχεδίου των 12 πρώτων μηνών», όπου επί της ουσίας ετοιμάζονται οι κινήσεις, τα νομοσχέδια και οι βασικές επιλογές που θα υλοποιηθούν τον πρώτο χρόνο.

«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι όλα θα γίνουν μʼ ένα μαγικό ραβδί, ούτε ότι θα λυθούν όλα τα θέματα σε 12 ή 18 μήνες. Αυτό που επιδιώκουμε και προσπαθούμε να προγραμματίσουμε είναι μια ιεράρχηση τριών- τεσσάρων σημαντικών ζητημάτων, ο προσδιορισμός δηλαδή των άμεσων προτεραιοτήτων που θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τους πρώτους 12-16 μήνες. Αυτό, ουσιαστικά, θα είναι και το “διαβατήριό” μας για τη συνέχιση της θητείας μας», υπογραμμίζει συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου.

Πάντως, από αρκετά στελέχη τίθεται όλο και πιο έντονα το θέμα της «ηγετικής ομάδας» ή καλύτερα το ζήτημα της ομάδας διακυβέρνησης, δηλαδή των υπουργών.

Αρκετοί είναι αυτοί που επιμένουν ότι πρέπει πλέον, από εδώ και πέρα, ο Γ. Παπανδρέου να δείξει τουλάχιστον «…το κάδρο του υπουργικού του συμβουλίου». Ωστόσο, για την ώρα, συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι «άλλα είναι αυτά που προέχουν αυτές τις ώρες και όχι ο προσδιορισμός αξιωμάτων».


Σχολιάστε εδώ