Στα ελληνικά όλες οι αρχαίες επιγραφές στα Σκόπια

Κύριε Διευθυντά,
Στο ΠΑΡΟΝ της 30/11/08, σελ. 34 γράφετε για τη φιέστα του «Ουράνιου Τόξου» στο Αμύνταιον (να χαίρεται τον δήμαρχό του) και για το παραπάνω θέμα (Σκοπιανή γλώσσα) αν και έχουν ασχοληθεί και περιγράψει πολλοί επιφανείς Έλληνες (τ. υπουργοί Ν. Μάρτης και Στ. Παπαθεμελής, Ζουράρις, Μέρτζος, Ζέλλιου κ.ά.),θα ήθελα να προσθέσω μια πρόσφατη εμπειρία μου, από ένα ταξίδι μας στην Ηράκλεια Λυγκιστίδος (πλησίον Μοναστηρίου Σκοπίων).

Προ μηνός μια παρέα (Μπατρίνος πατήρ και υιός, Κοβάτσης, Σαραγιώτης) από την Καστοριά πήγαμε στην Ηράκλεια για να επισκεφθούμε τον αρχαιολογικό χώρο της, ο οποίος τώρα ανασκάπτεται από την ιταλική αρχαιολογική αποστολή.

Στην επίσκεψή μας αυτή μας συνόδευε σκοπιανός ξεναγός-αρχαιολόγος και όταν σταματήσαμε μπροστά από μια μαρμάρινη στήλη, όπου αναγραφόταν η ελληνικότατη λέξη «ΝΕΜΕΣΙΣ», τον ρώτησα αν υπάρχει καμία αρχαία επιγραφή που να είναι γραμμένη στη σύγχρονη γλώσσα (βουλγαρική) τους. Η απάντηση ήταν απολύτως ΚΑΜΙΑ (και πουθενά στον σκοπιανό χώρο). Για ποια γλώσσα λοιπόν «μακεδονική» ομιλούν οι Σκοπιανοί; Εκεί, στα Σκόπια ομιλούσαν και έγραφαν πάντα ελληνικά.

Προκειμένου δε να εξασφαλίσω το γνήσιο της επιγραφής, από τη μια μεριά τη φωτογράφισα και από την άλλη αγόρασα από το εκεί τουριστικό περίπτερο μια επίσημη καρτ-ποστάλ με την ίδια επιγραφή στην αναθεηματική στήλη, για να μην ισχυρισθεί κανείς ότι η φωτογραφία μου είναι πλαστή και σκηνοθετημένη.

Φοβούμαι ότι σε λίγο η επιγραφή αυτή δεν θα είναι εκεί και θα καταχωνιασθεί σε κάποια κρυφή αποθήκη για να μην τη βλέπουν οι ξένοι. Τρέξτε λοιπόν να τη δείτε και να τη φωτογραφίσετε. Είναι το καλύτερο αποδεικτικό στοιχείο της γλώσσας που ομιλούσαν εκεί από αρχαιοτάτων χρόνων.

Δεν θα παραθέσω τη συζήτηση που είχαμε με τον ξεναγό για την ιστορία και τη γλώσσα των Σκοπίων, αλλά μια επίσκεψη του κ. Νίμιτς στον χώρο αυτόν (Ηράκλεια Μοναστηρίου) με τη συνοδεία της Μπακογιάννη θα ήταν μια καλή απάντηση για τη γλώσσα των αρχαίων Ελλήνων Μακεδόνων, που ταυτίζεται απολύτως με τη δική μας. Όταν δε ρώτησα τον ξεναγό με ποια λέξη ζητούσε ο Αριστοτέλης από τον Αλέξανδρο να του δώσει λίγο νερό, δεν τόλμησε να μου πει «βόντα», διότι όλοι τους γνωρίζουν τη λέξη του ύδατος που έχουμε από την εποχή του Ομήρου και χρησιμοποιούσαν οι Αριστοτέλης και Αλέξανδρος. Το μόνο που θρασύτατα μας είπε είναι ότι αυτά είναι σπεκουλαδόρικα. Μια επίσκεψη λοιπόν στην Ηράκλεια (Μοναστηρίου) και στην Πέλλα θα δώσει μια καλή απάντηση στον κ. Νίμιτς, ότι δηλαδή μακεδονικη γλώσσα και έθνος δεν υπάρχουν, όλα είναι ελληνικά.

Με εκτίμηση
Αναστάσιος Β. Κοβάτσης,
καθηγητής του ΑΠΘ


Σχολιάστε εδώ