Σουρωτήρι οι τράπεζες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

Η σχετική διαβούλευση για τη νέα πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου.

Όλα αυτά θα φαίνονταν φυσιολογικά σε μια ευνομούμενη πολιτεία που επιδιώκει μέσα από διαδικασίες διαβούλευσης να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα καίριο ζήτημα όπως είναι η πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και η αντιμετώπιση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Όμως η πραγματικότητα δεν υπολογίζει πολλές φορές τις ασκήσεις επί χάρτου που κάνουν για το θεαθήναι διάφοροι εποπτικοί θεσμοί και εποπτευόμενοι οργανισμοί. Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήρθε την κατάλληλη στιγμή να δείξει ότι και οι υφιστάμενες διατάξεις για την πρόληψη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος γράφονται στα παλαιότερα των υποδημάτων των τραπεζών.

Τι έδειξε ο έλεγχος –πρόχειρος και ανεπαρκής– των στοιχείων που έδωσε η Εξεταστική Επιτροπή στην Τράπεζα της Ελλάδος και μελετήθηκε από 3 υπαλλήλους της; Αδιαφανείς κινήσεις και αναλήψεις μετρητών εκατομμυρίων ευρώ με άγνωστους παραλήπτες και χωρίς έλεγχο αν τηρήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την κίνηση των λογαριασμών και την ταυτοποίηση των συναλλασσόμενων. Σημειώνουμε ότι η περίοδος που ερευνήθηκε ήταν από το 2005 έως σήμερα και η έρευνα δεν έγινε επιτόπου στις τράπεζες, αλλά on desk (από το γραφείο)!

Οι ελεγκτές της Τράπεζας της Ελλάδος επικαλέστηκαν την έλλειψη χρόνου για να κάνουν αποτελεσματική έρευνα και έλεγχο.

Διερωτάται όμως κανείς αν η εποπτεία και ο έλεγχος της Τράπεζας της Ελλάδος είναι επαρκείς για να προλαβαίνει την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων και τέτοιων παρανομιών και παραβάσεων από τις τράπεζες.

Γιατί όταν διακινούνται μετρητά αυτού του ύψους χωρίς την τήρηση των νόμιμων διαδικασιών, σημαίνει ότι όχι μόνο δεν λειτουργεί σωστά το πληροφοριακό σύστημα της τράπεζας και δεν εφαρμόζονται οι αυστηρές διατάξεις που επιβάλλονται για τον έλεγχο των συναλλαγών, αλλά και ότι η εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι επιδερμική, χαλαρή και ύποπτη.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι από λογαριασμό της Εμπορικής Τράπεζας έγινε ανάληψη από μοναχό της Μονής Βατοπεδίου 2 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ενώ ο ίδιος λογαριασμός πιστώνεται και με σημαντικά ποσά των οποίων η προέλευση διερευνάται. Επίσης αδιερεύνητα είναι σημαντικά ποσά που εκρέουν από λογαριασμούς της Τράπεζας Πειραιώς.

Άλλοθι η Τράπεζα της Ελλάδος

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δίνοντας τα στοιχεία για έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος, έψαχνε να βρει έναν υποτίθεται ανεξάρτητο και αντικειμενικό φορέα να τα εξετάσει, γνωρίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για έλεγχο και διασταύρωση των στοιχείων είναι εξαιρετικά ασφυκτικά. Γιατί δεν αρκεί ο έλεγχος στα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά χρειάζεται και ο έλεγχος στις επίμαχες τράπεζες και στο ίδιο το Βατοπέδιο.

Επίσης, εκείνο που προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι δεν ζητήθηκε με ορθό τρόπο το άνοιγμα των λογαριασμών των υπεράκτιων εταιρειών Rassadel και Madeus, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες Στ. Γκρόζος, ως ανώτατος δικαστικός, όφειλε να γνωρίζει τις διαδικασίες υποβολής αιτήματος δικαστικής συνδρομής.

Δικαίως η πρόεδρος της αντίστοιχης Αρχής στην Κύπρο (ΜΟΚΑΣ) Εύα Παπακυριακού αρνήθηκε να διεκπεραιώσει το προφορικό αίτημα που της υποβλήθηκε.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι υποψιασμένος για να διαπιστώσει ότι η Εξεταστική Επιτροπή εκουσίως ή ακουσίως συνέβαλε στην ανάδειξη του σάπιου και διάτρητου συστήματος της πρόληψης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που ισχύει στη χώρα μας.

Οι τράπεζες ή οι περισσότερες από αυτές δεν τηρούν τις αυστηρές διαδικασίες που προβλέπει η σχετική νομοθεσία και δεν ελέγχονται γι’ αυτό. Η έλλειψη ή η ανεπάρκεια ελέγχου δείχνει πόσο αναγκαία είναι η επανίδρυση των εποπτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, έτσι ώστε να μην αποδεικνύεται η γύμνια και η ανυπαρξία τους κάθε φορά που εκδηλώνονται παρόμοια περιστατικά όπως αυτό του σκανδάλου του Βατοπεδίου.

***
«Ευλογία» Εφραίμ στον Όμιλο Marfin!

Μπορεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής να μη βρει ποτέ τους πραγματικούς κερδισμένους από το σκάνδαλο Βατοπεδίου, αλλά έχει αρκετά στοιχεία για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο Όμιλος της Marfin έλαβε «χρυσές»… ευλογίες από τον ηγούμενο Εφραίμ.

Τα στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Μονής και της Rassadel, αλλά και μαρτυρική κατάθεση του Ά. Κοιρανίδη αυτήν την εβδομάδα έφεραν, στο φως όλες τις παραμέτρους της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας στο τρίγωνο Μονής Βατοπεδίου, Rassadel και Ομίλου Marfin:

Τα κέρδη του Ομίλου Marfin από τις πολυποίκιλες συναλλαγές με την παρέα του Εφραίμ είναι σημαντικά, αν και είναι αρκετά δύσκολο να υπολογισθούν.


Σχολιάστε εδώ