Σαουδική Αραβία και Ρωσία διαμαρτύρονται για τη βίζα

Οι διαμαρτυρίες προς το ΥΠΕΞ από εκπροσώπους των δύο σημαντικών αυτών χωρών είναι συχνές και έντονες. Ο Σαουδάραβας πρέσβης, σύμφωνα με πληροφορίες, αντέδρασε με οργή, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται τρεις ολόκληροι μήνες για να βγάλει κάποιος από τη χώρα του βίζα και να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση, όπως είναι φυσικό, πλήττει τόσο τις διμερείς επιχειρηματικές και οικονομικές σχέσεις όσο και τον τουρισμό. Όπως λέγεται χαρακτηριστικά, έχουν εξαφανιστεί οι Σαουδάραβες από την Αθήνα! Η απάντηση της κ. Μπακογιάννη, στην προσπάθειά της να αποσείσει τις ευθύνες από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΞ, παραπέμπει στις χρονοβόρες διαδικασίες της Συνθήκης Σένγκεν. Είναι, λέει, θέμα διαδικασιών Σένγκεν.

Κι όλα αυτά, σε αντίθεση με την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας που όπως υποστηρίζει ο πρέσβης της, δίνει μέσα σε μια μέρα βίζα για την Ελλάδα.

Το όλο πρόβλημα εντείνεται αν ληφθεί επίσης υπ’ όψιν ότι έχει διακοπεί, μετά τις γνωστές εξελίξεις στην Ολυμπιακή και η απευθείας αεροπορική σύνθεση μεταξύ των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό, εξάλλου, ότι ούτε η σαουδαραβική αεροπορική εταιρεία εκτελεί απευθείας πτήσεις επικαλούμενη έλλειψη επιβατών. Αποτέλεσμα είναι η αεροπορική σύνδεση των δύο χωρών να γίνεται πλέον μόνο με άλλες διεθνείς πτήσεις μέσω Ντουμπάι ή Καΐρου.

Τα ίδια παράπονα όμως εκφράζει και η Ρωσία. Στο ίδιο μοτίβο και ο Ρώσος πρέσβης διαμαρτύρεται με κάθε ευκαιρία για τις πολλές δυσκολίες και τις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην έκδοση βίζας από ελληνικής πλευράς, επισημαίνοντας συγκριτικά ότι η Γαλλία π.χ. ανταποκρίνεται άμεσα, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση.

Το πρόβλημα δυστυχώς είναι μεγάλο γιατί θέτει εμπόδια αντί να διευκολύνει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με δύο, στρατηγικής σημασίας, χώρες για τα ελληνικά συμφέροντα. Η ηγεσία του ΥΠΕΞ οφείλει να βρει άμεση λύση, γιατί έτσι πλήττεται η εικόνα της Ελλάδας στις χώρες αυτές, οι όποιες προοπτικές συνεργασίας και ο τουρισμός σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία. Είναι, πραγματικά, μεγάλο το κόστος.


Σχολιάστε εδώ