ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΔΕΗ

Οι άνθρωποι αυτοί, με μια καλλιεργημένη μυθοπλασία του δήθεν σύγχρονου μάνατζερ, καταφέρνουν να μας κοροϊδεύουν και να πλουτίζουν, απομυζώντας το δημόσιο χρήμα. Έτοιμο, άκοπο χρήμα. Πολλές φορές στη ζωή μου αντιμετώπισα τέτοιους ανθρώπους, που μετά την απομυθοποίηση, διαπίστωνες το φιάσκο, δηλαδή το ανθρωπάκι που κάποτε, χάρη στην εξουσία τη δοτή, κόρδωνε σαν παγώνι, έλιωνε υφισταμένους και φερόταν σαν απόλυτος δικτάτορας. Η αλήθεια είναι μία: Αυτός που αξίζει το δείχνει στην πράξη και δεν έχει ανάγκη αβανταδόρων. Αρχή άνδρα δείκνυσι.

Τα λέω αυτά γιατί διάβαζα προχθές τον απολογισμό της ΔΕΗ. Ήταν η ανακοίνωση του ιδίου του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ. Ρεκόρ, λέει, ζημιών, που φτάνουν στο απίστευτο ύψος των 244,5 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Τι χρεία έχομεν, λοιπόν, μαρτύρων περί των ικανοτήτων του διευθύνοντος συμβούλου αυτής της εταιρείας; Ο ίδιος ο απολογισμός δεν είναι ο καθρέφτης των ικανοτήτων του; Δεν πήρε μια κερδοφόρα ΔΕΗ και τη χρεοκόπησε; Ήταν, λένε, τα τσιράκια, καλός στον ιδιωτικό τομέα. Αν ήταν έτσι γιατί μας τον κουβάλησαν στη ΔΕΗ; Για να μας χαρατσώνει; Το τραγικό της όλης ιστορίας είναι ότι αν τολμήσεις να εμβαθύνεις στα χρηματοοικονομικά μεγέθη της επιχείρησης, θα σε πιάσει απελπισία με την ασχετοσύνη ή καλύτερα με τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος που θα διαπιστώσεις. Τον αποτυχημένο αυτόν διευθύνοντα σύμβουλο τον κρατάνε ακόμα. Ποιοι τον κρατάνε; Τι μέσον έχει; Τι, εν συνόλω, έχει αποκομίσει από τη ΔΕΗ; Ποιους «ημετέρους» έχει μαζί του που λυμαίνονται την επιχείρηση; Έπεσε για πρώτη φορά έξω η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ που είναι μονοπώλιο. Δεν θα έπρεπε επειγόντως ορκωτοί λογιστές και εισαγγελείς να προβούν σε ελέγχους; Δεν θα πρέπει να λογοδοτήσουν αυτοί που έριξαν το καράβι στην ξέρα;

Η ΔΕΗ έπεσε έξω παρότι, λόγω αυθαιρέτων ανατιμήσεων, εισέπραξε το εν λόγω εννεάμηνο 574,5 εκατ. ευρώ περισσότερα από πέρυσι, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ιδίου του διευθύνοντος συμβούλου της. Κι αυτό θέλω να το κατανοήσετε καλά, γιατί κάποτε πρέπει να εκδηλώσετε την αγανάκτησή σας. Διαβάστε, παρακαλώ, τα παρακάτω στοιχεία και σίγουρα δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας: Έβαλε σε εννιά μήνες, 11,9% αύξηση τιμολογίων ρεύματος και εισέπραξε 574,5 εκατ. ευρώ παραπάνω από πέρυσι. Είχε αύξηση της ζήτησης ρεύματος κατά 3% και παράλληλα οι δαπάνες μισθοδοσίας μειώθηκαν κατά 1,7%, αφού μόνο λόγω συνταξιοδότησης οι εργαζόμενοι μειώθηκαν κατά 1.910 άτομα. Αυτός αντί να διαχειρισθεί με σύνεση τα σημαντικά αυτά οικονομικά δεδομένα, έκανε το εντελώς αντίθετο από αυτό που υπαγόρευε μια συνετή και χρηστή διοίκηση. Δηλαδή: Οι λειτουργικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 28% ή, σε χρήματα, για να το εμπεδώσετε καλύτερα, κατά 904,5 εκατ. ευρώ. Η δαπάνη για αγορές ενέργειας αυξήθηκε κατά 24,5% ή αλλιώς κατά 498,5 εκατ. ευρώ από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τώρα που λέτε, για να τελειώνουμε με τους πολλούς αριθμούς, που ο άξιος αυτός μάνατζερ κατάφερε να αυξήσει το χρέος της ΔΕΗ κατά 13,6%, φτάσαμε στο σημείο να χρωστά η ΔΕΗ το ιλιγγιώδες ποσό των 4398,9 δισ. ευρώ. Αυτά δεν τα χρωστούν αυτοί που δημιούργησαν αυτήν την απελπιστική κατάσταση, αλλά οι απλοί πολίτες. Δηλαδή, αναγνώστη μου, εσύ κι εγώ και τα άλλα θύματα. Για αυτά τα λεφτά ποτέ δεν θα λογοδοτήσει ο κύριος διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ. Απεναντίας, αυτός μέσα σʼ αυτόν τον κυκεώνα των χρεοκοπήσεων, είχε τον χρόνο και τη νηφαλιότητα να αυξήσει τον μισθό του, καθώς και τον μισθό των κολλητών του, είχε τον χρόνο να μοιράζει για να παίρνει και ο ίδιος μπόνους και είχε τη δυνατότητα να διορίζει «ημετέρους». Ο κατάλογος των αμοιβών των «ημετέρων», που αποτελούν την κουστωδία του διευθύνοντος συμβούλου, είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Για παράδειγμα, η κυρία Ε.Τ. παίρνει αισίως 200.000 ευρώ. Όσα περίπου όλοι οι αντιστράτηγοι του Στρατού μας. Δεν μας χρειάζονται όλα τα ονόματα και οι αριθμοί για να περιγράψουμε την κακοδιοίκηση της ΔΕΗ. Γιατί, σύμφωνα με τον κατάλογο των αρεστών του διευθύνοντος τη ΔΕΗ, οι 34 σύμβουλοί του παίρνουν όσα λεφτά αντιστοιχούν στο ένα τρίτο των υπαλλήλων της ΔΕΗ («ΠΑΡΟΝ», 30 Νοεμβρίου). Ζαλίστηκα! Είναι όμως αξιομνημόνευτο για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας και το πώς φρόντισε την πρώην γραμματέα του που είχε στην ιδιωτική επιχείρηση. Την προσέλαβε, λένε, με τριετή σύμβαση, για να οργανώσει το γραφείο του διευθύνοντος συμβούλου και να εκπαιδεύσει το προσωπικό της γραμματείας του. Τώρα τι εκπαίδευση θα έκανε στο εξειδικευμένο προσωπικό της ΔΕΗ μια κυρία που δεν γνώριζε από ΔΕΗ, μην το ρωτάτε. Θέλω λοιπόν να μάθω και έχω το απόλυτο δικαίωμα, όπως και κάθε άλλος έλληνας πολίτης, που πληρώνει με συνέπεια τον λογαριασμό του στη ΔΕΗ, τι ακριβώς έγινε. Πώς και γιατί χρεοκόπησε και η ΔΕΗ.

Αυτά που γράφονται δεν τα διαβάζουν οι υπεύθυνοι λειτουργοί της δημόσιας διοίκησης; Δεν τα πληροφορούνται; Και πρωτίστως ο κάθε πολίτης αυτής της φτωχής όπως την κατάντησαν χώρας στρέφεται προς τον υπουργό Ανάπτυξης με αγανάκτηση και προσδοκία, για να τύχει κάποιας απάντησης. Κύριε υπουργέ, όλα τα παραπάνω είναι αλήθεια ή όχι; Πόσα παίρνει αυτός και οι σύμβουλοί του; Κύριε υπουργέ, όταν προσλήφθηκε ο διευθύνων σύμβουλος, το συμβόλαιό του προέβλεπε ότι έχει πάσα εξουσία και απόλυτες δικαιοδοσίες μέχρι του σημείου να μη δίνει λόγο σε κανέναν; Η σύμβασή του προβλέπει ότι μπορεί να προσλαμβάνει όποιον γουστάρει; Μπορεί να δίνει αυξήσεις και μπόνους στους αρεστούς του και στον εαυτό του; Κύριε υπουργέ, είναι αλήθεια ότι προβλέπεται ποσό 400.000 ευρώ σε περίπτωση που απομακρυνθεί ο κύριος αυτός από τη ΔΕΗ; Αλήθεια, κύριε υπουργέ, ποιος καταρτίζει αυτές τις χαριστικές συμβάσεις και με τι σθένος ο υπουργός τις επικυρώνει; Δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι εξόχως επιζήμιες για το κοινωνικό σύνολο; Μήπως οι κομματικοί αγώνες του κυρίου αυτού απαιτούσαν μια τέτοια ογκωδέστατη παροχή; Κύριε υπουργέ, τον ανακαλέσατε ποτέ στην τάξη; Άραγε όταν αύριο απευθυνθείτε στον ελληνικό λαό για να δικαιολογήσετε τα χάλια μιας προβληματικής πλέον ΔΕΗ, δεν θα έχετε κάποια συνειδησιακή όχληση; Κύριε υπουργέ, θέλουμε να μάθουμε και δικαιούμεθα προς τούτο, αλλά ποτέ δεν θα μάθουμε, γιατί έτσι συνηθίζεται στον ταλαιπωρημένο αυτόν τόπο: Η άμετρη αλαζονεία της εκάστοτε εξουσίας να συνθλίβει ψυχές και δικαιώματα, πόσω μάλλον την αλήθεια.


Σχολιάστε εδώ