«Πνίγουν» την οικονομία με… κρατική επιδότηση

Η μόνη λύση για την απελευθέρωση της κοινωνίας από τον… τραπεζικό ζυγό φαίνεται πλέον καθαρά ότι είναι η άμεση κρατικοποίηση της Εθνικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την οποία έχει προτείνει το «Π» και τώρα ασπάζονται πολλοί, και μεγάλες εφημερίδες με άρθρα διευθυντικών τους στελεχών, όπως η «Καθημερινή» και το «Βήμα». Μόνο μ’ ένα ισχυρό μπλοκ κρατικών τραπεζών (Εθνική, ΑΤΕ, Ταμιευτήριο), που θα λειτουργήσουν έξω από τους κανόνες του τραπεζικού καρτέλ, μπορούν να αποκατασταθούν οι χαμένες ισορροπίες στην αγορά και να υποχρεωθούν οι τραπεζίτες να εξυπηρετήσουν τις κοινωνικές ανάγκες.

Στην ομιλία του για την οικονομία, την Παρασκευή στη Βουλή, ο πρωθυπουργός δυστυχώς έμοιαζε να έχει παρασυρθεί για άλλη μια φορά στην εικονική πραγματικότητα που προσπαθούν να διαμορφώσουν τα «σαΐνια» του οικονομικού επιτελείου:

– Μίλησε με έπαρση για τα «πρόσθετα μέτρα που πήραμε για την προστασία των δανειοληπτών που βρίσκονται σε δύσκολη θέση», αλλά και για τις «παρεμβάσεις στις τράπεζες για την άμεση εγκατάλειψη καταχρηστικών όρων κρυμμένων στα ʽʽψιλά γράμματαʼʼ». Δεν είχε ενημερωθεί όμως ότι οι τράπεζες συνεχίζουν κανονικά τις κατασχέσεις κατοικιών για ασήμαντα ποσά, αδιαφορώντας για την «άσφαιρη» πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση. Ούτε έδειξε να γνωρίζει ότι οι τράπεζες «γείωσαν» την υπουργική απόφαση Φώλια για άμεση κατάργηση των καταχρηστικών όρων, προσφεύγοντας ομαδόν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

– Έδειξε πεπεισμένος ότι με τα 28 δισ. ευρώ των ενισχύσεων οι τράπεζες θα απελευθερώσουν πιστώσεις για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ξέχασε όμως ο πρωθυπουργός ότι οι τράπεζες έχουν τεράστια ανοίγματα στα Βαλκάνια (50 δισ. ευρώ δάνεια, με καταθέσεις 30 δισ. ευρώ), ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση στη χώρα μας έχουν αυξηθεί φέτος κατά 3,7 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν αυξηθεί συνολικά κατά 6 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, η πρόσθετη ρευστότητα και τα νέα κεφάλαια περισσότερο θα αξιοποιηθούν για να «κλείσουν τρύπες» παρά για να αυξηθούν οι πιστώσεις με τους ρυθμούς που χρειάζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Και, σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες θα συνεχίσουν να δανείζουν με τους ίδιους ληστρικούς όρους του παρελθόντος, χρησιμοποιώντας το κρατικό «πακέτο» για νέα υπερκερδοφόρα δάνεια.

Υπό προστασία το καρτέλ

Η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να «σπάσει» το καρτέλ των τραπεζών με το δραστικό μέτρο της κρατικοποίησης πιστωτικών ιδρυμάτων στρατηγικής σημασίας, αλλά δεν προσπαθεί καν να αξιοποιήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να λάβει άμεσα μέτρα κατά του τραπεζικού καρτέλ, όπως προβλέπεται από τον αντιμονοπωλιακό νόμο.

Από τις 14 Νοεμβρίου η μη κυβερνητική οργάνωση StopCartel έχει υποβάλει στον υπουργό Ανάπτυξης Χρ. Φώλια και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, σύμφωνα με τον νόμο 703/1977, κατά του τραπεζικού καρτέλ. Ζητεί την άμεση απαγόρευση όλων των πρακτικών οριζόντιας σύμπραξης μεταξύ των τραπεζών, όπως οι ομοιόμορφες αλλαγές των όρων δανεισμού, αλλά και οι κοινές πρακτικές κατάχρησης της οικονομικής εξάρτησης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ο υπουργός και η Επιτροπή Ανταγωνισμού «γείωσαν» την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε άμεσα εφαρμοστέα απόφαση εντός 15 ημερών, σύμφωνα με τον νόμο. Συγκεκριμένα, ο κ. Σπύρος Ζησιμόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ακολούθησε τη συνήθη τακτική του, αρχίζοντας μια ακόμη αυτεπάγγελτη έρευνα για τις πρακτικές των τραπεζών, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταλήξει σε… μεγαλοπρεπές αδιέξοδο.


Σχολιάστε εδώ