Παραιτήσεις στην Επιτροπή των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Ο αξιόλογος ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης, ο φιλόλογος Νίκος Τριανταφυλλόπουλος και ο γνωστός κριτικός θεάτρου Κώστας Γεωργουσόπουλος είναι οι επικρατέστεροι για το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Διάφορα επίσης ονόματα κυκλοφορούν και για τα λογοτεχνικά βραβεία των άλλων ειδών, όπως μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση κ.λπ. Μακάρι να είναι τα καλύτερα, γιατί οι θεσμοί πρέπει να στηρίζονται.

Το αξιοπρόσεκτο, όμως, στη βραχεία ιστορία της εν λόγω κριτικής επιτροπής, η οποία πέρυσι βράβευσε ποιητική συλλογή όπου και το αριστούργημα (!) «Εγκώμιον στύσεως», είναι ότι ξεκίνησε με 9 μέλη και στην πορεία φυλλορρόησε και τελικά έφτασε στα 5 για να συμπληρωθεί στην πορεία από άλλα 4 μέλη.

Μεταξύ των παραιτηθέντων μελών είναι και ο αντιπρόεδρος της επιτροπής, ο γνωστός κλασικός φιλόλογος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Κοπιδάκης. Μάλιστα ο κ. Κοπιδάκης στη γραπτή παραίτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη δήλωσε ότι οδηγήθηκε στην παραίτηση γιατί υπήρξε έλλειψη συνεργασίας με τον πρόεδρο της επιτροπής, τον ομότιμο καθηγητή κ. Παναγιώτη Μαστροδημήτρη, χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία προβληματική!

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Κοπιδάκης αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας των μεθοδεύσεων του προέδρου να επιβάλει τις απόψεις του, παρά τις διαφωνίες και μάλιστα πολύ βαθιές, που ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στην επιλογή των προσώπων για τα λογοτεχνικά βραβεία από το 2005 μέχρι και το 2007.

Δεν υπήρχαν περιθώρια συνεννόησης, πρακτικά δεν τηρούνταν για υποθέσεις κρίσιμες, όπως για υποψήφιους που δεν έπρεπε να βραβευθούν!

Θυμίζουμε ότι η παραίτηση του αντιπροέδρου κ. Μιχ. Κοπιδάκη είναι συνέχεια των παραιτήσεων Λάζαρη και Σαμουήλ.


Σχολιάστε εδώ