Ο Ταλάτ γυρίζει την πλάτη στον Χριστόφια!

Ο ίδιος ο κύπριος Πρόεδρος και η πολιτική του παραμένουν εκτεθειμένοι από τη στάση Ταλάτ.

Η απάντηση

Ο κ. Χριστόφιας την περασμένη Τρίτη κατέθεσε δικό του απαντητικό έγγραφο για την αντίδραση του κ. Ταλάτ σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Μόσχα και τις έρευνες πλοίου εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στα ανοιχτά του νησιού για την ανεύρεση πηγών πετρελαίου. Ο κ. Ταλάτ δεν επιθυμεί να ασκεί διεθνώς ο Πρόεδρος Χριστόφιας τα καθήκοντά του και η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκεί διεθνώς κυριαρχία. Ο κ. Χριστόφιας είπε δημοσίως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίζει να ασκεί την κυριαρχία της σε όλα τα επίπεδα.

Η παρθενογένεση

Ο κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι ο κ. Ταλάτ δεν επιμένει στην παρθενογένεση, ότι δεν προϋπάρχουν της λύσης τα δύο συνιστώντα κράτη και ότι μετά τη λύση θα υπάρχει ένας λαός. Η θέση Ταλάτ, είπε ο κύπριος Πρόεδρος, είναι ότι τα δύο συνιστώντα κράτη και η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία θα αρχίσουν να υπάρχουν από τη στιγμή της υπογραφής της λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δηλαδή θα υπάρξει παρθενογένεση! Γιατί; Διότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα διαλυθεί και τα δύο συνιστώντα κράτη θ’ αρχίσουν επισήμως να υπάρχουν με την υπογραφή της λύσης, αντικαθιστώντας τα δυο συνιστώντα κράτη στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άρα θα έχουμε παρθενογένεση, παρότι ο κ. Χριστόφιας ισχυρίζεται ότι ο Ταλάτ δεν μιλά για παρθενογένεση. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επισήμανε ότι η φιλοσοφία της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι διαφορετική από εκείνην της τουρκοκυπριακής, η οποία δεν αποδέχεται τη συνέχεια και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεπώς, από τη στιγμή που η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει ότι θα δημιουργηθούν «δύο συνιστώντα κράτη» με την υπογραφή της λύσης, θα έχουμε παρθενογένεση.

Η διάψευση

Πριν αλέκτορα φωνήσαι τρεις, ο κ. Ταλάτ διέψευδε από τα κατεχόμενα τον κ. Χριστόφια, ο οποίος είπε ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μιλά για παρθενογένεση. Ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει πως στην Κύπρο υπάρχουν «δύο κράτη» και «δύο λαοί»! Σε αυτά πρόσθεσε ότι με τη λύση θα δημιουργηθεί ένα νέο κράτος. Δηλαδή θα έχουμε παρθενογένεση. Ο κ. Ταλάτ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, καλώντας τον κ. Χριστόφια να σταματήσει τις επιθέσεις σε βάρος του τουρκικού στρατού!

Η επιστροφή
Η πολιτική του κύπριου Προέδρου να στηρίζει τον κ. Ταλάτ αποτυγχάνει, διότι χωρίς τον στρατό ο τουρκοκύπριος ηγέτης δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία του ψευδοκράτους ούτε 24 ώρες. Αποδεικνύεται ταυτόχρονα ότι οι πιθανότητες για μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό είναι μειωμένες και ότι η Τουρκία όχι μόνο θέλει την επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, το οποίο έχει επιστρέψει ολοκληρωτικά στις συνομιλίες, αλλά ότι κάνει κι ένα βήμα πέραν του Σχεδίου Ανάν. Αυτό συμβαίνει ήδη στις συνομιλίες, λόγω της υποχωρητικής στάσης του κύπριου Προέδρου. Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, η τουρκική πλευρά διεκδικεί κάτι πέραν του Σχεδίου Ανάν, για να επιτύχει τουλάχιστον λύση σαν αυτή του Σχεδίου Ανάν. Καθόλου τυχαίο δεν είναι αυτό το οποίο προ δύο εβδομάδων είχε πει ο επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ότι ο Χριστόφιας δεν έχει λαϊκή εντολή για την άσκηση της πολιτικής που ακολουθεί σήμερα. Άλλα υποσχέθηκε προεκλογικά και άλλα πράττει.


Σχολιάστε εδώ