Οι ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ έχουν τον λόγο

Τονίζουν ότι η απόφαση-γνωμοδότηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού Αθήνας δεν έχει ελέγξει τα ανωτέρω ζητήματα, εάν δε αυτή εγκριθεί με υπουργική απόφαση, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να παραμείνει ανέλεγκτος ένας παράτυπος σχεδιασμός.

> Ευθύνες στην κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «για την κατάντια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης» αποδίδουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Μαγκριώτης, Β. Γερανίδης, Β. Έξαρχος, Τσ. Μαντατζή, Ε. Νασιώκας, Φ. Σαχινίδης, Γ. Ντόλιος, Π. Σγουρίδης, Τ. Σιδηρόπουλος και Χ. Τσιόκας. Τονίζουν ότι, τα δύο πρώην εργοστάσια ζάχαρης Λάρισας και Ξάνθης δεν έχουν πια μέλλον, τα τρία εναπομείναντα ζαχαρουργεία υπολειτουργούν και το μέλλον τους είναι αβέβαιο, οι υπάρχουσες συνθήκες στην εταιρεία οδήγησαν στην παραγωγή ζάχαρης με υψηλό κόστος, ευνοώντας έτσι τις εισαγωγές από ιδιώτες εισαγωγείς, ενώ η ΕΒΖ θα πληρώσει για μια ακόμη χρονιά εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Αναδιάρθρωσης της ΕΕ για μη παραγόμενη ζάχαρη.

> Να διασφαλιστούν οι αμοιβές μόνιμου και εποχικού προσωπικού που κάλυπτε ο Ειδικός Λογαριασμός του υπουργείου Πολιτισμού, εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2009 ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, καθώς το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε καμία σχετική ανακοίνωση, ενώ ακόμα δεν έχει καταβληθεί το Επίδομα Πολιτιστικής Επιμόρφωσης για το 2008.

> Επικίνδυνα μολυσμένο είναι το έδαφος των «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Θόδωρος Δρίτσας. Καταγγέλλουν ότι ελλοχεύει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς τα κτίρια του εργοστασιακού συγκροτήματος κατεδαφίστηκαν κατά το 2003, το προϊόν των κατεδαφίσεων ετάφη επί τόπου και μαζί του μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού όπως και υποπροϊόντα ή απόβλητα της παραγωγής των επιμέρους μονάδων. Ερωτούν αν αξιολογήθηκε η ρύπανση του χώρου και αν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι σύμφωνα με τις διεθνώς αποδεκτές περιβαλλοντικές μεθόδους.

> Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του έργου κατασκευής νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Σαντορίνης, ερωτά τον υπουργό Υγείας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας. Σημειώνει ότι με μεγάλη καθυστέρηση ξεκίνησε το έργο της επέκτασης των κτιριακών υποδομών του υφιστάμενου Κέντρου Υγείας, ενώ ουδεμία βελτίωση έχει υπάρξει στον τομέα της στελέχωσης και του εξοπλισμού του.

> Να διασωθεί ο θεραπευτικός ξενώνας εφήβων «ΙΡΙΣ», η πρώτη μονάδα που δημιουργήθηκε στη χώρα για τη θεραπεία και την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, που ανέστειλε τη λειτουργία του λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης τον Οκτώβρη του 2008, ζητά η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα. Εξηγεί ότι ο ξενώνας αυτός, όπως και οι Εταιρείες Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου επιχορηγούνται από τον τακτικό προϋπολογισμό του κράτους και η επιχορήγηση αυτή μειώθηκε κατά 50% το 2008 σε σχέση με πέρυσι.

> Εικόνες χάους και απορρύθμισης καταγράφονται καθημερινά στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση του εγχειρήματος των ενοποιήσεων τα προβλήματα όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά πολλαπλασιάζονται, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης. Καλεί την υπουργό Απασχόλησης να απαντήσει τι θα γίνει με τα ελλείμματα των συγχωνευθέντων Ταμείων, πώς θα επιταχυνθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων στα Ταμεία αυτά και πώς θα αντιμετωπισθεί η δραματική έλλειψη διοικητικού προσωπικού σε πολλά από τα ενοποιημένα ασφαλιστικά ταμεία.

> Να επιταχυνθούν και να απλοποιηθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για τη χρήση των φωτοβολταϊκών στη χώρα μας ζητά από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Οικονόμου. Επισημαίνει ότι απαιτείται άμεση αποσαφήνιση των πολεοδομικών και χωροταξικών όρων για την ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών, παροχή οικονομικών κινήτρων για τις οικιακές εφαρμογές και υποχρεωτική εφαρμογή φωτοβολταϊκών στα νέα μεγάλα εμπορικά κέντρα κατά το επιτυχημένο παράδειγμα της Ισπανίας.

> Στα προβλήματα λειτουργίας του Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», που αποτελεί τη βασική τηλεπικοινωνιακή υποδομή για την επικοινωνία μεταξύ των δημοσίων υπηρεσιών καθώς και των ΚΕΠ της χώρας, αναφέρονται οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη και Χάρης Καστανίδης. Επισημαίνουν ότι οι συμβάσεις του έργου έχουν υπογραφεί το 2005 και έως σήμερα η αξιοποίησή του παραμένει σε πολύ χαμηλό επίπεδο λόγω της καθυστέρησης των μεγάλων έργων που θα αξιοποιούσαν το δίκτυο, ενώ παράλληλα, η ειδική μελέτη για την παραγωγική λειτουργία και αξιοποίηση της τεχνολογικής υποδομής του «ΣΥΖΕΥΞΙΣ» δεν έχει υλοποιηθεί και παραμένει στα συρτάρια της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.

> Να καταβληθούν αμέσως οι επιδοτήσεις στους χιλιάδες παραγωγούς του Νομού Ηρακλείου ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαρία Σκραφνάκη. Σημειώνει ότι το ποσό των επιδοτήσεων για τη σταφίδα, το λάδι και την κτηνοτροφία υπολογίζεται για τον Ν. Ηρακλείου περίπου στα 150 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αόριστες υποσχέσεις για καταβολή των επιδοτήσεων μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου απλώς επιτείνουν την αγωνία.

> Με αφορμή τη δημοσίευση σε έντυπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στοιχείων, βάσει των οποίων οι αφίξεις στα συλλογικά καταλύματα της Ελλάδας σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 μείωση 8% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2007, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης ερωτά τους υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Οικονομίας από ποια υπηρεσία χορηγήθηκε στον ΠΟΤ αυτό το στοιχείο και αν δημοσιοποιήθηκε στη χώρα μας.

> Να ξεκαθαρίσουν τη θέση της Ελλάδας απέναντι στη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Όπλων Διασποράς ζητά από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Βρεττός.

> Γιατί δεν έχουν εισπραχθεί βεβαιωθείσες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 35 δισ. ευρώ της περιόδου 2003 – 07 ερωτά τον κ. Αλογοσκούφη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης. Το θέμα των καθυστερήσεων στην πληρωμή υποχρεώσεων προς εργαζομένους εξαιτίας κωλυμάτων από τη διαδικασία ενσωμάτωσης ειδικών λογαριασμών του υπουργείου Οικονομίας στον κρατικό προϋπολογισμό θέτει προς τον υπουργό Οικονομίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

> Για τη συνεχή επιδείνωση των προβλημάτων στον χώρο της Υγείας, ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών που την αναγορεύουν σε εμπόρευμα που προσφέρεται για επενδύσεις και κερδοφορία, επερωτά τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα . Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη ενός δημοσίου συστήματος Υγείας, κρατικού, που να καλύπτει δωρεάν όλες τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Την επερώτηση υπογράφουν, εκτός από την κ. Παπαρήγα, οι βουλευτές Κ. Αλυσανδράκης, Ν. Γκατζής, Γ. Γκιόκας, Γ. Ζιώγας, Κ. Καζάκος, Σ. Καλαντίδου, Λ. Κανέλλη, Αχ. Κανταρτζής, Ν. Καραθανασόπουλος, Λ. Καφαντάρη, Δ. Μανωλάκου, Γ. Μαρίνος, Γ. Μαυρίκος, Εύα Μελά, Ν. Μωραΐτης, Β. Νικολαΐδου, Γ. Πρωτούλης, Στ. Σκοπελίτης, Α. Σκυλλάκος, Σπ. Χαλβατζής και Μπ. Χαραλάμπους.

> Το θέμα της παροχής ιατρικής περίθαλψης προς το Πυροσβεστικό Σώμα από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης θέτει με ερώτησή του προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας ο βουλευτής της ΝΔ κ. Απόστολος Τζιτζικώστας.


Σχολιάστε εδώ