Νομιμοποίησαν παράνομο λιμάνι και κατασκευές στον αιγιαλό!

Η Γενική Γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την υπ’ αρ. 522/9-2-07 νομιμοποίησε αυθαίρετα κατασκευές στον αιγιαλό στη θέση «Κουνούπι» (πλησίον του Αγ. Αιμιλιανού) του Δήμου Κρανιδίου.

Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση που παραβιάζει κάθε έννοια για την προστασία του Περιβάλλοντος. Εισηγητές ήταν η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Γ.Γ. Πελοποννήσου και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδος. Η κατασκευή των αυθαιρέτων έργων έγινε από την εταιρεία «Μαίανδρος Κτηματική», συμφερόντων γνωστής εφοπλιστικής οικογενείας. Με την απόφαση νομιμοποιούνται:
– Λιμενοβραχίονας μήκους 45 μ. και πλάτους 4 μ.
– Λιμενοβραχίονας μικρός μήκους 10,6 μ. και πλάτους 4 μ.
– Διακοσμητική μάνδρα μήκους 108 μ.
– Υπόγεια αποθήκη διαστάσεων 6,7 μ. Χ 5,6 μ.
– Πέργκολα – γκαράζ 4,5 μ. Χ 6 μ.
– Πλακόστρωτο διάδρομο πυρόσβεσης (προφανώς για προστασία των αυθαίρετων) 105 μ.

Ως δικαιολογία η απόφαση προβάλλει ότι α) η πιθανή καθαίρεση όλων των αυθαίρετων κατασκευών θα προκαλούσε μεγαλύτερη ζημία στον ευαίσθητο, αξιόλογο και αξιοποιήσιμο χώρο αιγιαλού και β) το γεγονός ότι η συνολική επέμβαση είναι τέτοια ώστε να μη δημιουργούνται αισθητικά προβλήματα στη μορφή της περιοχής! Εφεύρεση που ειλικρινά αξίζει βραβείο Γκίνες! Και στέλνει το μήνυμα ότι για τους οικονομικά ισχυρούς τα αυθαίρετα επιτρέπονται, ακόμα και αν αποκλείουν την πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στον αιγιαλό.

Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι κανένας εκ των αποδεκτών της απόφασης (υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Κτηματική Υπηρεσία κ.λπ.) αντέδρασε, ούτε φυσικά και ο Δήμος Κρανιδίου. Ο κύριος δήμαρχος, που σε προηγούμενη καταγγελία για το παράνομο λιμάνι στον Αγ. Αιμιλιανό εμφανίσθηκε ως προστάτης του Περιβάλλοντος, ερωτάται ευθέως: Άσκησε προσφυγή στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ για τα αυθαίρετα στο «Κουνούπι»; Και εάν όχι, για ποιους λόγους; Μήπως ο δήμος δεν είχε έννομο συμφέρον; Από τον Δήμο Κρανιδίου κανένας δεν θα συγκινηθεί;


Σχολιάστε εδώ