Να αξιοποιήσει την επιθετικότητά του το ΚΚΕ ενάντια στη ΝΔ και όχι εναντίον μας, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ
Εντονότατη ήταν η αντίδραση του ΣΥΝ στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά του κόμματος η Αλέκα Παπαρήγα ταυτίζοντας τις θέσεις του ΣΥΝ με αυτές του ΣΕΒ και αποκλείοντας τη συνεργασία, γιατί ο κόσμος «θα μας προπηλάκιζε».
Στην Κουμουνδούρου λένε ότι επιβεβαιώθηκαν στην εκτίμησή τους ότι το ΚΚΕ θεωρεί ως νούμερο ένα αντίπαλό του τον ΣΥΝ γιατί δεν θέλει να χάσει την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Αριστεράς, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τις βουλευτικές εκλογές. Μέχρι τώρα επέλεγαν να μην απαντούν στις επιθέσεις του ΚΚΕ, αλλά αυτήν τη φορά λόγω και της οξύτητας των εκφράσεων η απάντηση ήταν αυστηρή. Ο ΣΥΝ χαρακτήρισε τη σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ «κατώτερη των περιστάσεων» και ανέφερε ότι «στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει την αντιενωτική της στάση, προβαίνει σε αστείες εκτιμήσεις». Μάλιστα ενέπλεξαν και τις συζητήσεις που γίνονται εν όψει του συνεδρίου του ΚΚΕ, κάνοντας λόγο «για παλινόθρωση του σταλινισμού που επιχειρείται μπροστά στο συνέδριο του ΚΚΕ».
Κατά τον ΣΥΝ η ηγεσία του Περισσού δεν αντιλαμβάνεται ότι τα προβλήματα των εργαζομένων και της κοινωνίας είναι πάνω από επιμέρους, υπαρκτές κατά τα άλλα, διαφορές. Στελέχη του έλεγαν ότι αυτή η στάση του ΚΚΕ είναι άκρως επιζήμια όχι μόνο για το ίδιο το ΚΚΕ αλλά πρώτα από όλα για τον ελληνικό λαό και την Αριστερά και καλούσαν υπαινικτικά το ΚΚΕ «να αξιοποιήσει επιτέλους αυτήν την αστείρευτη επιθετικότητα εναντίον της κυβέρνησης της ΝΔ και όχι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ».
Πέρα από τον ενδοαριστερό εμφύλιο στην Κουμουνδούρου, βλέπουν με ανησυχία τις αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις να καταγράφουν μια σταθερά καθοδική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα στην τελευταία από αυτές ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν ισοβαθμούσαν για πρώτη φορά μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, όταν άρχισε η δημοσκοπική έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάκαμψη στο υπό εκπόνηση πρόγραμμα του ΣΥΝ, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι δεν αποτελούν απλώς ένα κόμμα διαμαρτυρίας αλλά διαθέτουν συγκεκριμένο και υπεύθυνο πρόγραμμα. Η επιτροπή προγράμματος υπό τον Γ. Δραγασάκη θα παρουσιάσει το πρόγραμμα μετά τις γιορτές, αφού εκτιμήθηκε ότι η εν εξελίξει οικονομική κρίση απαιτεί την εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προγράμματος και όχι κάποιες αποσπασματικές και ασύνδετες προτάσεις. Θα πρόκειται, όπως έγραψε η «Αυγή», για ένα κείμενο 150 περίπου σελίδων όπου αναλυτικά θα παρουσιάζονται οι 15 στόχοι του ΣΥΝ, θα περιγράφονται οι ώριμες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ελληνική κοινωνία και θα αναφέρονται οι απαραίτητες διεκδικήσεις του κινήματος. Φιλοδοξία των στελεχών που εργάζονται για την εκπόνησή του είναι το πρόγραμμα να έχει χαρακτήρα συνολικού σχεδίου που θα απαντάει σε όλα τα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα και ιδίως σ’ αυτά που έχουν προκύψει μετά την εκδήλωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας καλλιεργεί και το διεθνές προφίλ του και έτσι την περασμένη εβδομάδα πήρε μέρος, ως επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας, στην 1η εκλογική διάσκεψη του κόμματος «Ευρωπαϊκή Αριστερά» που έγινε στο Βερολίνο. Στη διάσκεψη για πρώτη φορά στην ιστορία των ευρωεκλογών η «Ευρωπαϊκή Αριστερά» οριστικοποίησε την κοινή Εκλογική της Διακήρυξη και ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2009. Τα βασικά συνθήματα της εκστρατείας είναι «Μαζί για να αλλάξουμε την Ευρώπη», «Η Ευρώπη στον 21ο αιώνα χρειάζεται Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη και Αλληλεγγύη». Στη συνεδρίαση της «Ευρωπαϊκής Αριστεράς» ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε το θέμα της κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας της ΕΕ και την αντικατάστασή του από ένα Σύμφωνο Αλληλεγγύης και ισόρροπης κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης».