«Ναι» στην ανταλλαγή με όρους…

Στην επιστολή του, ο κ. Σγουρός σημειώνει ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του ΟΣΚ, η ανταλλαγή αυτή να γίνει με αναγκαστική απαλλοτρίωση, αλλά θέτει προϋποθέσεις αφού, όπως επισημαίνει, «η Νομαρχία Αθηνών, ως διαχειριστής δημόσιας περιουσίας, δεν μπορεί να απεμπολήσει το δικαίωμα ανέγερσης του κτιρίου της, αλλά και τη δυνατότητα να επιλύσει τα σημαντικά στεγαστικά της προβλήματα και να περιορίσει τα υπέρογκα χρήματα που δαπανά για τη μίσθωση των κτιρίων».

Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ, σημειώνει στην επιστολή του ο νομάρχης, «δεν έχει την πολυτέλεια των πολλών ιδιόκτητων οικοπέδων, έχοντας όμως την ευαισθησία, κάνει την υπέρβαση και στο πλαίσιο καλής θελήσεως προτίθεται να ανταλλάξει το οικόπεδο αυτό με αντίστοιχο οικόπεδο ή κτίριο που θα της προτείνει η Πολιτεία», ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του ΟΣΚ τονίζει ότι «δεν μπορεί να αποδεχθεί την πρόταση περί αναγκαστικής απαλλοτρίωσης του χώρου που πρότεινε ο ΟΣΚ, σε πρόσφατο νομαρχιακό συμβούλιο, γιατί δεν είναι δίκαιο να παίρνεις από τους ”μη έχοντες” και να αφήνεις στο απυρόβλητο ”τους έχοντες και κατέχοντες”».

ΠΡΟΤΑΣΗ λοιπόν, της νομαρχίας προς τον ΟΣΚ -επισημαίνει στην επιστολή του ο Γιάννης Σγουρός- είναι ότι «εφόσον ο Οργανισμός θεωρεί ότι η μοναδική λύση στο πρόβλημα στέγασης είναι το οικόπεδο της νομαρχίας, να απευθυνθεί σε όλους της αρμόδιους φορείς (υπουργείο Εσωτερικών, υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Οικονομικών, Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου κ.λπ.) που έχουν ιδιαίτερη γνώση στις ανταλλαγές ακινήτων, ώστε να βρεθεί λύση επ’ ωφελεία όλων».

ΘΕΤΕΙ μάλιστα στη συνέχεια και τις προϋποθέσεις για την ανταλλαγή, ώστε το νέο οικόπεδο που θα πάρει η νομαρχία, να καλύπτει την πραγματική αξία του οικοπέδου που εκποιεί, να είναι αντίστοιχων τετραγωνικών, αναλόγου δόμησης και να εξυπηρετεί τον σκοπό για τον οποίο προορίζεται (ομόφωνη απόφαση Νομαρχιακού Συμβουλίου), να είναι κοντά σε σταθμό μετρό και να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, καθώς επίσης να συνεκτιμηθεί στην ανταλλαγή το κόστος των μελετών και των ανασκαφικών εργασιών που είναι σε εξέλιξη και έχουν φθάσει μέχρι σήμερα περίπου στα 2.000.000 ευρώ.

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ακόμη ο νομάρχης επισημαίνει ότι μέχρι σήμερα «η νομαρχία έχει ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες και έχει πορευθεί με ομόφωνες αποφάσεις νομαρχιακών επιτροπών και νομαρχιακών συμβουλίων και με ειδικές συνεδριάσεις του νομαρχιακού συμβουλίου. Η νομαρχία δεν είναι αντίθετη σε δράσεις για εξασφάλιση χώρων και βελτίωση των υποδομών για την Παιδεία. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα απεμπολήσει δικαιώματα ιδιοκτησίας, αλλά και τη δυνατότητα να επιλύσει τα στεγαστικά της προβλήματα».

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ της επιστολής του ο νομάρχης πάντως αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης αυτής, που ξεκινάει από το 2003, καταλογίζει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στον ΟΣΚ, για τις παλινωδίες του και για υπαναχώρηση από τη θέση που είχε από το 2005, ότι δηλαδή «δεν απαιτείται η απόκτηση του χώρου, επειδή το 115ο Νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το 162ο Δημοτικό Σχολείο σε πρωινή βάρδια και το 130ό Νηπιαγωγείο συστεγάζεται με το 60ό Δημοτικό Σχολείο επίσης σε πρωινή βάρδια».

ΑΚΟΜΗ ο νομάρχης αναφέρεται στη βιοκλιματική μελέτη του κτιρίου, με πλήρη αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, αλλά και στη σημαντική ανασκαφική δουλειά που γίνεται ακριβώς γιατί θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στην ιστορία της περιοχής. Ταυτόχρονα, ο νομάρχης στην επιστολή του διατυπώνει την απορία του για τις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες και διατυπώνει μια σειρά από ερωτήματα: «Προκαλεί απορία γιατί οι διαμαρτυρίες γίνονται τώρα, αν οι γονείς διαφωνούσαν με τον σχεδιασμό του ΟΣΚ από το 2005; Γιατί δεν υπήρξαν τότε αντίστοιχες διαμαρτυρίες; Γιατί οι διαμαρτυρίες δεν στρέφονται κατά του υπουργείου Παιδείας και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) που έχουν ενισχύσει με τα αντιφατικά τους έγγραφα τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους και είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη για την ανέγερση σχολικών κτιρίων;».

***
ΝΕΕΣ αποκαλύψεις βγάζουν οι ανασκαφές των… βουλευτών για την Ακαδημία Πλάτωνος. Από τις απαντήσεις που έδωσαν στον βουλευτή Μαγνησίας του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Καρτάλη, για τον αρχαιολογικό χώρο της περιοχής, τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και Πολιτισμού, προκύπτει πως η περιοχή δεν έχει ρυμοτομικό σχέδιο, με τον υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ Σταύρο Καλογιάννη να επιρρίπτει ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού… Προκύπτει δε πως ακόμη και σήμερα, παρά την κατακραυγή, τα δύο υπουργεία δεν σκέφτονται να σταματήσουν την έκδοση πολεοδομικών αδειών για να διασωθεί η αρχαιολογική αξία της περιοχής.

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ώρα, δίπλα ακριβώς στον αρχαιολογικό χώρο, μεγαλοεργολάβος θέλει να κτίσει 5ώροφο κτίριο, ενώ πάντοτε είναι σε ισχύ τα σχέδια για την κατασκευή διοικητηρίου από τη Νομαρχία Αθηνών. Ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Σταύρος Καλογιάννης, αποκαλύπτει στην απάντησή του προς τον Κώστα Καρτάλη πως «στην περιοχή έχουν δημιουργηθεί προβλήματα εφαρμογής του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου, λόγω της επέκτασης των ορίων του αρχαιολογικού άλσους από το ΥΠΠΟ», καθώς «εμπίπτουν εντός οικοδομικών τετραγώνων της περιοχής». «Για τον λόγο αυτό ζητήθηκε από το ΥΠΠΟ σύνταξη μελέτης τροποποίησης του ισχύοντος ρυμοτομικού σχεδίου γύρω από το αρχικό άλσος», συνεχίζει ο Σ. Καλογιάννης.

ΚΑΝΕΙΣ όμως δεν λέει τι λάθος συνέβη. Ο υπουργός Πολιτισμού Μ. Λιάπης αναφέρει πως «η Γ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Σχέδιο Πόλης του Δήμου Αθηναίων και την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ προβαίνει σε επαναοριοθέτηση του Αρχαιολογικού Άλσους προκειμένου να προωθηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο». Επίσης, δηλώνει πως έτσι «θα λυθούν συγχρόνως τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί σε αρκετούς ιδιοκτήτες ως προς την προώθηση των εγκρίσεων για την έκδοση αδειών οικοδόμησης από την Πολεοδομία»!

ΚΑΙ ΟΛΑ αυτά ενώ οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην περιοχή έχουν σταματήσει από τη δεκαετία του ’60, με αποτέλεσμα να έχουν αναθαρρήσει οι εργολάβοι και να θέλουν να χτίσουν όλους τους ελεύθερους χώρους γύρω από το πάρκο. Ο υπουργός Πολιτισμού απαντάει πως στο στάδιο της διαμόρφωσης τελικής πρότασης του νέου ρυμοτομικού σχεδίου θα διαβιβαστεί στον δήμο η πρόταση. Αξιοσημείωτο είναι πως έκτος από αυτήν τη διαδικασία για μια περιοχή παγκόσμιας εμβέλειας δεν ζητείται η γνώμη των κατοίκων, ενώ θυμίζουμε πως υπάρχει από το παρελθόν κατατεθειμένη πρόταση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη.

***
ΤΗΝ προσωρινή αναστολή των εργασιών για το κτίριο του Βωβού στον Βοτανικό, για μία περίπου εβδομάδα -μέχρι να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα την επόμενη εβδομάδα- αποφάσισε το ΣτΕ, με αποτέλεσμα να φουντώσει ακόμη πιο πολύ η άγρια κόντρα που έχει ξεκινήσει από την ημέρα του δημοτικού συμβουλίου… με ψυχροπολεμικές ανακοινώσεις και δηλώσεις κατά της Επιτροπής Πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα, όπως και με προσωπικές επιθέσεις.

ΑΥΤΟ, πάντως, που προκαλεί μεγάλη εντύπωση και δείχνει και τον περίεργο εκνευρισμό της δημοτικής αρχής είναι ότι, ενώ η αναστολή αφορά το κτίριο του Βωβού στην περιοχή, βάζει μπροστά και το γήπεδο του Παναθηναϊκού χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος…

ΠΑΝΤΩΣ, ανεξαρτήτως αυτών, η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα με ανακοίνωσή της εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (4/12/08) για Προσωρινή Διαταγή αναστολής των εργασιών στο εμπορικό κέντρο του Βωβού… μέχρι την οριστική απόφαση.

***
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ προκάλεσε η απαράδεκτη επίθεση του δημάρχου κατά του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του Χρήστου Καραμάνου, που είναι ένα από τα πιο δραστήρια μέλη της επιτροπής για τη σωτηρία του Ελαιώνα. Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -στης οποίας τη διεύθυνση είναι στέλεχος ο Χ. Καραμάνος- σε ανακοίνωσή της καλεί τον δήμαρχο να δείξει αυτοσυγκράτηση και να πάρει αποστάσεις από τις πιέσεις μεγαλοκατασκευαστών στον Ελαιώνα.

***
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ότι έχει αποδώσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και μέσω της ΚΕΔ έχει εξασφαλιστεί ένα μεγάλο κτίριο στο Κέντρο της Αθήνας, στην οδό Μενάνδρου, και αυτό πρόκειται να ανταλλαγεί με το οικόπεδο στην Ακαδημία Πλάτωνος…στο οποίο οι αρχαιολογικές ανασκαφές συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να έχουμε σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις…

Αρχαιολογική ανακάλυψη στην Ακαδημία Πλάτωνος

ΑΚΟΜΗ μια αποκάλυψη για τα θέματα που μας έχουν απασχολήσει εδώ και αρκετό καιρό και είναι τα προβλήματα που αφορούν την Ακαδημία Πλάτωνος… Οι αρχαιολόγοι λοιπόν που κάνουν τις ανασκαφές στον χώρο βρήκαν πιθανότατα τον «αρχαίο περίβολο της Ακαδημίας Πλάτωνος» και μάλιστα θα πρέπει να πούμε ότι όπως προκύπτει η νομαρχία το κράτησε μυστικό.

«ΣΥΜΦΩΝΑ με τη σχετική αρχαιολογική βιβλιογραφία και την έρευνα της ευρύτερης περιοχής είναι πιθανότατο ο σωζόμενος τοίχος να αποτελεί μέρος του αρχαίου περιβόλου της Ακαδημίας Πλάτωνος» Την αποκάλυψη αυτή έκανε η διευθύντρια της Γ΄ Εφορείας, Νικολέτα Διβάρη-Βαλάκου, με επιστολή της στις 7 Ιουλίου 2008 προς τη νομαρχία, κρίνοντας τότε πως τα έργα κατασκευής του διοικητηρίου μπορούν να συνεχιστούν «υπό την προϋπόθεση βεβαίως, της τήρησης της νόμιμης διαδικασίας».

ΠΑΡΑ το έγγραφο αυτό, από την πλευρά της νομαρχίας ισχυρίζονται πως δεν υπάρχουν ευρήματα στο οικόπεδο (!), γι’ αυτό και έλεγαν ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί η ανασκαφή βαθύτερα στα 6 μέτρα κάτω από το έδαφος, χωρίς να μιλάνε για τα ευρήματα (σωζόμενος τοίχος 11,8 μέτρα και πήλινος υδραγωγός) που υπάρχουν, ζητώντας απλώς να συνεχιστούν οι ανασκαφές για να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα ιδιαίτερης αξίας.

Βίκτωρ


Σχολιάστε εδώ