νέος πολίτης

// Ένα τραγικό γεγονός επισκίασε τις πολιτικές εξελίξεις στον χώρο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης, ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, με πολύχρονη παρουσία και αγώνες, έφυγε από κοντά μας την εβδομάδα που πέρασε. Παρότι νέος και δυναμικός αγωνιστής, τον πρόδωσε η αδύναμη καρδιά του. Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης είχε κερδίσει την εκτίμηση και την αγάπη ακόμη και εσωκομματικών του αντιπάλων. Όλα τα στελέχη της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όλων των τάσεων, αλλά και πολλοί επώνυμοι του Κινήματος, ένιωσαν πολύ βαριά τη σκιά της απώλειάς του. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες από τον θάνατό του, το group με όνομα «για τον Κωστή μας» που αυθόρμητα δημιουργήθηκε από συναγωνιστές του στο facebook, συγκέντρωσε περισσότερα από 900 άτομα που πενθούσαν για την απώλεια. Ο Κώστας Τριανταφυλλάκης έφτασε μέχρι υποψήφιος γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, όπου έχασε για λίγες ψήφους από τον σημερινό γραμματέα Κώστα Πανταζή. Την πολιτική εκπροσώπηση και κινητοποίηση για την κηδεία του, που έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι στους Κάτω Ασίτες Ηρακλείου, ανέλαβε ο φίλος και στενός σύντροφος του εκλιπόντος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και επιφανές στέλεχος της Νεολαίας, Νίκος Ανδρουλάκης. Ανακοινώσεις για την απώλεια του ηγετικού στελέχους της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ εξέδωσαν πολλές τοπικές οργανώσεις της Νεολαίας, ενώ στη μνήμη του ακυρώθηκαν και προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

// Η Νεολαία Συνασπισμού έχει σηκώσει πολύ τους τόνους κατά της κυβέρνησης και του υπουργού Παιδείας. Είναι συνεχείς οι δράσεις και οι ανακοινώσεις με αφορμή κυρίως το θέμα των κολεγίων. Επίσης δείχνουν μεγάλη κινητικότητα και στον χώρο των μεταναστών. Αυτό όμως που ξεχείλισε το ποτήρι –και πραγματικά δημιούργησε ένταση σε στελέχη– είναι οι δηλώσεις Μίχαλου για εργασία 3-4 ημερών την εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Σχεδόν σύσσωμη η Νεολαία ΣΥΝ δήλωνε ότι οι απόψεις αυτές δεν τους εξέπληξαν, αλλάς τους εξόργισαν. Σημείωναν: «Οι προτάσεις αυτές δεν έρχονται ως κεραυνός εν αιθρία. Εντάσσονται σε μια γενικότερη κατεύθυνση της κυβέρνησης της ΝΔ που –με τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης– έρχεται να περάσει τις πλέον αντιδραστικές ρυθμίσεις. Τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης νομίζουν ότι μπορούν να εκμεταλλευτούν την κρίση, καταστρατηγώντας περαιτέρω τα δικαιώματα των εργαζομένων, προωθώντας τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τις απολύσεις, την εργασία χωρίς ασφάλιση, χωρίς όρους και θεσμικό πλαίσιο προστασίας». Και επεσήμαιναν: «Θα είμαστε οι πρώτοι που θα αγωνιστούμε για την κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για σταθερή εργασία με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, καθώς και για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους».

// Τελευταίοι από όλες τις νεολαίες και τις φοιτητικές παρατάξεις αποφάσισαν οι φίλοι της ΝΕΟΣ και της ΦΟΣ να χρησιμοποιήσουν τα νέα μέσα στο διαδίκτυο. Έτσι εδώ και μερικές ημέρες μπορείτε να τους βρείτε δραστήριους, με πολλά νέα «επίσημα» blogs (όχι ατομικά) και με παρουσία σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook. Φαίνεται ότι οι ανάγκες επικοινωνίας υπερέβησαν τους φόβους φακελώματος που τους χαρακτήριζαν μέχρι τώρα… Επίσης έχουν προγραμματίσει για το επόμενο Σάββατο (με μηνιαία σχεδόν καθυστέρηση από την αρχική ανακοίνωση) το πρώτο συνέδριο της Φοιτητικής Οργάνωσης Συναγερμού. Φαίνεται πάντως ότι είχαν προνοήσει για τυχόν «ευτράπελα» και κάνουν το συνέδριο σε κομματικό αμφιθέατρο, μια και κυκλοφόρησαν φήμες για «παρέμβαση» γνωστών-αγνώστων. Τέλος, να σημειώσουμε ότι «Απόδραση» είναι ο τίτλος του περιοδικού που ξεκίνησε να εκδίδει η Νεολαία του ΛΑΟΣ. Με σύνθημα «Αποδράστε από τα συνηθισμένα» οι φίλοι της ΝΕΟΣ ευελπιστούν ότι θα εξαντλούνται άμεσα τα 24.000 φύλλα που τυπώνουν. Το περιοδικό κυκλοφορεί ένθετο στην εφημερίδα του κόμματος «Α1». Μόλις το διαβάσουμε θα σας πούμε εντυπώσεις και σχόλια.

// Πέραν των πολλαπλών εκδηλώσεων από ΜΚΟ νέων που σας αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, θα πρέπει να σημειώσουμε και αντίστοιχες εκδηλώσεις των πολιτικών νεολαιών. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στο AIDS, τόσο η ΟΝΝΕΔ όσο και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ κινητοποιήθηκαν σε τοπικό επίπεδο με κυρίως ενημερωτικές δραστηριότητες. Για την Παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, επίσης η Νεολαία ΠΑΣΟΚ και η ΟΝΝΕΔ εξέδωσαν ανακοινώσεις, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι η γαλάζια νεολαία έχει δημιουργήσει και ξεχωριστή γραμματεία με επικεφαλής μέλος του ΕΓ για το ζήτημα. Επίσης, στις προγραμματισμένες χθεσινές εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή πρωτοστατούν οι νεώτεροι αγωνιστές των Οικολόγων Πράσινων, οι οποίοι πραγματοποιούν και έκτακτο συνέδριο, η Νεολαία Συνασπισμού, ενώ συμμετέχει και η Νεολαία ΠΑΣΟΚ. Οι σύντροφοι του Κιινήματος μάλιστα έχουν εντάξει όλη αυτήν την κινητοποίηση σε ένα 10ήμερο εθελοντικής δράσης, με ενέργειες σε όλη την Ελλάδα, σε συνεργασία με το κόμμα.

// Αν στο πλαίσιο των ημερών με τις πολλές γιορτές και παγκόσμιες ημέρες θέλετε να προσφέρετε κάτι ουσιαστικό, σας πληροφορούμε ότι το «Αιμοπετάλιο», η ομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι εδώ και μπορεί να σας βοηθήσει! Το «Αιμοπετάλιο» οργανώνει δύο διήμερα εθελοντικής αιμοδοσίας, όπου μπορείτε να κάνετε μια προσφορά ζωής… Ήδη πραγματοποίησε το πρώτο διήμερο Πέμπτη – Παρασκευή, ενώ ακολουθεί το δεύτερο διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στο αναγνωστήριο της Ιατρικής (Γουδί), από 10:00 έως 16:30. Περισσότερες πληροφορίες στο www.aimopetalio.gr.


Σχολιάστε εδώ