Μπούμερανγκ οι προσφορές!

Το σενάριο για πιθανή έξοδο της Χ. Κ. Τεγόπουλος από το χρηματιστήριο, όπου έχει διαθέσει, μέσω του επενδυτικού κοινού, ποσοστό 22,5% των μετοχών της, οξύνει τον προβληματισμό και για τις άλλες εκδοτικές εταιρείες, και ιδιαίτερα για εκείνες που εκδίδουν ιστορικές και υψηλής σχετικά κυκλοφορίας εφημερίδες. Γιατί όλες σχεδόν οι εκδοτικές αυτές εταιρείες παρουσιάζουν το 9μηνο του 2008, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής, ζημίες ή συνέχιση ζημιών ή μεταβολή της περσινής κερδοφορίας τους σε συρρίκνωσή της ή σε ζημίες.

Εξαίρεση από τις εταιρείες αυτές αποτελούν, σε επίπεδο ομίλου, η Πήγασος, η οποία το 9μηνο του 2008 παρουσιάζει κέρδη 6,7 εκατ. από ζημίες 4,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, και η Ναυτεμπορική, η οποία παρουσιάζει κέρδη (1,8 εκατ. ευρώ), αλλά μειωμένα σε σύγκριση μ’ εκείνα της αντίστοιχης περιόδου του 2007 (2,6 εκατ. ευρώ). Σημειώνεται όμως ότι τα αποτελέσματα της Πήγασος από εκδοτικές δραστηριότητες είναι και την περίοδο του 9μήνου του 2008 αρνητικά, αλλά με την προσθήκη των εσόδων από επενδύσεις μετατρέπονται σε θετικά. Συγκεκριμένα, η ζημία εκμετάλλευσης το 9μηνο του 2008 ανέρχεται, σε επίπεδο ομίλου, σε 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις ανέρχονται σε 13,6 εκατ. ευρώ, έναντι 1,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Τα έσοδα αυτά, προστιθέμενα στις ζημίες εκμετάλλευσης, δημιουργούν τελικά κέρδη μετά φόρους 6,7, έναντι ζημιών 4,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Το ίδιο γίνεται και σε επίπεδο μητρικής, όπου οι ζημίες 4,3 εκατ. ευρώ του 9μήνου του 2007 γίνονται κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2008. Στις εκδοτικές εταιρείες με κερδοφορία προστίθενται και οι Αττικές Εκδόσεις με κέρδη το 9μηνο του 2008 2,8 εκατ. ευρώ έναντι 3,4 εκατ. ευρώ του 2007, αλλά σε επίπεδο μητρικής η εταιρεία παρουσιάζει μικρές ζημίες, ενώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007 παρουσίαζε κέρδη (1,1 εκατ. ευρώ).

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη γενική παρουσίαση του λογαριασμού αποτελεσμάτων χρήσης των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εκδοτικών εταιρειών είναι ότι το κόστος πωληθέντων, το οποίο προφανώς επιδεινώνεται από τις προσφορές αλλότριων προς τη δραστηριότητά τους προϊόντων για αύξηση της κυκλοφορίας κυρίως των εφημερίδων, είναι καταθλιπτικό και συνεχώς αυξανόμενο, αφού απορροφά, σε επίπεδο ομίλου, μέχρι και το 75,2% των εσόδων από πωλήσεις. Επίσης, ό,τι απομένει από τα έσοδα από πωλήσεις το «σαρώνει» το υψηλό κόστος διάθεσης, το οποίο τελικά, σε πολλές περιπτώσεις, καταλείπει στους ισολογισμούς μεγάλες ζημίες ή αύξηση των ζημιών ή μείωση των κερδών ή μεταβολή των κερδών σε ζημίες.

Στη συνέχεια γίνεται μια προσπάθεια γενικής παρουσίασης των κυριότερων λογαριασμών των αποτελεσμάτων χρήσης των 9μήνων του 2008 και του 2007 σε επίπεδο ομίλου και σε επίπεδο μητρικής των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εκδοτικών επιχειρήσεων, με την επιφύλαξη ειδικότερης ανάλυσης σε επόμενα φύλλα της εφημερίδας μας ανά εταιρεία.

Από την παρουσίαση αυτή προκύπτουν οι ακόλουθες διαπιστώσεις:

Πρώτον, το υψηλότερο ύψος πωλήσεων παρουσιάζει, σε επίπεδο ομίλου και μητρικής, η Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη ΑΕ με 208,3 εκατ. ευρώ και 118 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Δεύτερη σε πωλήσεις, σε επίπεδο ομίλου, έρχεται η Πήγασος με 172,9 εκατ. ευρώ, αλλά τέταρτη σε επίπεδο μητρικής με 54,5 εκατ. ευρώ. Η Καθημερινή, σε επίπεδο ομίλου, έρχεται τρίτη με 80,9 εκατ. ευρώ σε πωλήσεις και τρίτη σε επίπεδο μητρικής (69 εκατ. ευρώ). Η Χ. Κ. Τεγόπουλος σε πωλήσεις ομίλου κατατάσσεται τέταρτη (79,8 εκατ. ευρώ), αλλά σε επίπεδο μητρικής δεύτερη (75,9 εκατ. ευρώ).

Δεύτερον, τις υψηλότερες ζημίες σε απόλυτους αριθμούς και σε μεταβολές (αύξηση) παρουσιάζει η ΔΟΛ ΑΕ με -13,5 εκατ. ευρώ και 237,5% αντίστοιχα, μεταβολή της κερδοφορίας σε ζημίες έχουν η Καθημερινή και η Τεγόπουλος και μεταβολή της ζημιογόνας πορείας σε κερδοφορία η Πήγασος. Μείωση κερδών παρουσιάζουν οι Αττικές Εκδόσεις και η Ναυτεμπορική.

Τρίτον, αξίζει να γίνει ιδιαίτερη επισήμανση για τα αποτελέσματα των μητρικών εταιρειών, οι οποίες κατά κανόνα εκδίδουν και τις αντίστοιχες εφημερίδες. Η ΔΟΛ ΑΕ παρουσιάζει μεταβολή της περσινής κερδοφορίας σε ζημίες, η Καθημερινή σημαντική συρρίκνωση των περσινών κερδών, η Τεγόπουλος μεταβολή των έστω και ισχνών περσινών κερδών σε σημαντικές ζημίες, οι Αττικές Εκδόσεις έχουν μεταβάλλει τα περσινά κέρδη σε μικρές ζημίες, η ΙΜΑΚΟ τις περσινές μικρές ζημίες σε μικρά κέρδη και η Ναυτεμπορική εμφανίζει ελαφρά μείωση των περσινών κερδών της.

Τέταρτον, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο δείκτης κόστους πωληθέντων προς πωλήσεις. Τον υψηλότερο δείκτη, μειωμένο όμως σε σχέση με τον αντίστοιχο του 9μήνου του 2007, σε επίπεδο ομίλου και μητρικής, παρουσιάζει η ΙΜΑΚΟ (75,2% και 82,5% αντίστοιχα) και το χαμηλότερο, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και μητρικής, η Ναυτεμπορική (59,3% και 55,3% αντίστοιχα). Υψηλός, πάνω από το 70%, είναι ο δείκτης αυτός και στις τέσσερις μεγαλύτερες εκδοτικές εταιρείες, οι οποίες, με εξαίρεση τον Πήγασο, για τους λόγους που ήδη αναφέρθηκαν, παρουσιάζουν και ζημίες.

Σημειώνεται ότι οι πωλήσεις (ή τζίρος ή κύκλος εργασιών) προέρχονται από πώληση εφημερίδων, έσοδα από παροχή υπηρεσιών (καταχωρήσεις), έσοδα από πωλήσεις εμπορευμάτων και αποθεμάτων. Το κόστος πωληθέντων (ή κόστος πωλήσεων) αποτελείται από αμοιβές και έξοδα προσωπικού, αμοιβές τρίτων, παροχές τρίτων, φόρους – τέλη, αποσβέσεις, προβλέψεις, αναλώσεις υλικών κ.λπ. Επίσης, μετά το κόστος πωλήσεων, σημαντική είναι η συμβολή και των εξόδων διάθεσης στη διαμόρφωση των αποτελεσμάτων χρήσης, δηλαδή των κερδών ή ζημιών. Τα έξοδα διάθεσης αποτελούνται από αμοιβές και έξοδα προσωπικού, αμοιβές και έξοδα τρίτων, παροχές τρίτων, φόρους – τέλη, αποσβέσεις, προβλέψεις που επιβαρύνουν την αντίστοιχη δραστηριότητα στη διάθεση των προϊόντων.


Σχολιάστε εδώ