Μετάθεση ευθυνών…

ΣΤΙΣ… ΣΥΜΠΛΗΓΑΔΕΣ πέτρες του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου παραμένει εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, με τις αποκαλύψεις εντός και εκτός Εξεταστικής Επιτροπής να επιβαρύνουν την κατάσταση και να ενισχύουν την… προοπτική της Προανακριτικής. Οι εργασίες της Εξεταστικής ολοκληρώθηκαν με τον αναμενόμενο τρόπο: Η ΝΔ επέμεινε στην τήρηση της αρχικής συμφωνίας για τη διαδικασία και τον χρόνο έκδοσης του πορίσματος (15 Δεκεμβρίου), ενώ το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε προσπάθεια συγκάλυψης. Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας καταγράφονται διαφωνίες όσον αφορά τους χειρισμούς για το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης προσανατολίζονται στην κατάθεση πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής, ενώ αίσθηση προκαλούν οι διαδοχικές αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των μοναχών του Βατοπεδίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ της Εξεταστικής τις προηγούμενες ημέρες πέρασαν νυν και πρώην υπουργοί που εμπλέκονται ή φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Την αρχή έκανε ο Γ. Βουλγαράκης που κατέθεσε ότι ως υπουργός Πολιτισμού δεν είχε καμία εμπλοκή, δεν αποχαρακτήρισε καμιά αρχαιολογική έκταση προς όφελος της Μονής και πως η σύζυγός του κινήθηκε στα πλαίσια του ρόλου της ως συμβολαιογράφου. O Σ. Τσιτουρίδης κατέθεσε ότι δεν υπέγραψε καμιά απόφαση που να αφορούσε υπόθεση της Μονής, ότι τις αρμοδιότητες για τις χρήσεις γης είχε εκχωρήσει στους τότε υφυπουργούς του Μπασιάκο και Κοντό, ενώ για το Ολυμπιακό Ακίνητο επέρριψε ευθύνες στον διάδοχό του Β. Μαγγίνα. Από την πλευρά του ο Αλ. Κοντός κατέθεσε ότι τις αποφάσεις για τις ανταλλαγές υπέγραψαν Μπασιάκος και Δούκας. Αυτούς είχε υποδείξει και ο νομικός σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου.

Όλα…νόμιμα!
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ο Β. Μπασιάκος υποστήριξε ότι εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είχε αναγνωρίσει κυριότητα της Μονής στη Βιστωνίδα, δεν θα μπορούσαν στη συνέχεια να γίνουν οι ανταλλαγές. Είπε ακόμη ότι με απόφαση του Απ. Φωτιάδη καθιερώθηκε ο θεσμός των ανταλλαγών. Τη δική του εκδοχή έδωσε ο Π. Δούκας: Είπε ότι για τις αποφάσεις που υπέγραψε ευθύνονται οι υπηρεσίες, ήτοι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, και ότι με βάση τις εισηγήσεις τους έγιναν όλες οι ανταλλαγές. Τέλος, ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε ότι δεν πιέστηκε από κανέναν και δεν πίεσε κανέναν για τις ανταλλαγές με τη Μονή και ότι οι αρμόδιοι υπουργοί κινήθηκαν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και βάσει των εισηγήσεων των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Ακόμη επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ για… κοινωνικούς λόγους.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ του Πατριαρχείου ορίσθηκε αντικαταστάτης του Εφραίμ στη Μονή ο μοναχός Γερμανός, λύση ωστόσο που δεν ικανοποιεί τις άλλες Μονές του Αγίου Όρους, όπου επικρατεί αναβρασμός.

Το συζητάνε
ΕΝΟΣ ΚΑΚΟΥ μύρια έπονται. Εκτός από την οικονομική κρίση και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στην κυβέρνηση πρέπει «ξαφνικά» να αντιμετωπίσουν και το ζήτημα της διαδοχολογίας. Η αρχή έγινε μετά τη δήλωση του Δ. Αβραμόπουλου, ο οποίος πρότεινε η εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ να γίνει από τη βάση του κόμματος. Ακολούθησε ορυμαγδός δηλώσεων από υπουργούς και βουλευτές, με αποτέλεσμα ν’ ανοίξει νέος κύκλος εσωστρέφειας. Το θέμα έφερε στην επιφάνεια προσωπικές φιλοδοξίες, αντιδικίες, αλλά κυρίως αποκάλυψε τις μεγάλες διαστάσεις του προβλήματος: Ότι δηλαδή στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη μετά-Καραμανλή εποχή. Πρόβλημα που θα εντείνεται σταδιακά, όσο το κλίμα δεν αναστρέφεται.

Λίγα πράγματα
ΠΥΚΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ τα σύννεφα πάνω από την οικονομία. Μετά και τις αποφάσεις του ECOFIN ο Γ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων, ανέργων και δανειοληπτών ωστόσο, επισήμανε ότι οι όποιες πρωτοβουλίες θα κινηθούν στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών. Λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης ο υπουργός Οικονομίας δεν απέκλεισε τον κίνδυνο να μπει η χώρα μας σε καθεστώς επιτήρησης από την Κομισιόν. Το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ έχει αποκλεισθεί, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η χώρα μας θα βγει από τη θύελλα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

«Φουντώνει»
ΑΡΓΑ ΑΛΛΑ ΣΤΑΘΕΡΑ «φουντώνει» στην περιφέρεια το μέτωπο με τους αγρότες που διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους και την περικοπή των επιδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε καθημερινή βάση οργανώνονται μπλόκα διαμαρτυρίας σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ συνδικαλιστές του χώρου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού δρόμων την περίοδο των εορτών. Στις αρχές της εβδομάδας ο πρωθυπουργός πήγε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και επανέλαβε τα μέτρα που πήρε (και θα πάρει) η κυβέρνηση, πλην όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να εκτονώσει την κατάσταση.

ΣΕ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΔΟ έντασης οι σχέσεις ΚΚΕ και ΣΥΝ. Αφορμή η δήλωση της Αλ. Παπαρήγα ότι αν συνεργάζονταν ποτέ με τον ΣΥΝ ο κόσμος θα τους προπηλάκιζε στους δρόμους, διότι το κόμμα της Κουμουνδούρου εκφράζει τις ίδιες θέσεις με τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων. Δήλωση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ, που κατηγόρησε τον Περισσό ότι… «ανασταίνει τον Στάλιν»!


Σχολιάστε εδώ